Από την Ειρήνη Φραγκάκη 

Η τρέλα της μανιώδους λογικής δεν έχει τέλος.

Γίνεσαι απόλυτος στις απόψεις, στα θέλω, στα πρέπει σου …

Μα δεν αναλύονται τα συναισθήματα, πώς να το κάνουμε;

Οι αναλύσεις είναι για τα μετεωρολογικά δελτία, για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Οι αναλύσεις είναι για τους … λογικούς ΑΥΤΟΥ του κόσμου.

Με μαθηματική ακρίβεια αν προσπαθήσεις να αναλύσεις τον έρωτα, την αγάπη, την πίστη, την ελπίδα, την καλοσύνη, την ευγνωμοσύνη … θα έχεις αποτύχει στο μάθημα “ζωή”.

Προτιμάς να είσαι μαθητής και να παίρνεις άριστα σε μια κόλλα χαρτί;

Γουστάρω την  απουσία του σκασιαρχείου που θα μου δώσει στιγμές στο τεφτέρι της ψυχής.

Σ’ αρέσει να καμαρώνεις το “διαγωγή κοσμιοτάτη” και θα κορδώνεσαι για τον έπαινο που απέκτησες;

Γουστάρω να είμαι το παλιόπαιδο που έφτυσα στα μούτρα τον νταή που μου κούνησε το δάχτυλο περιπαιχτικά.

Γουστάρω να είμαι το αλητάκι που έσκισα τα γόνατά μου καθώς σκαρφάλωνα τη μάντρα του “σχολείου” για να δω μια στάλα λατρείας στο βλέμμα του εξωσχολικού αγοριού μου κι έβγαλα γλώσσα σκανταλιάρικα στον χημικό που μάταια προσπαθούσε να μου διδάξει τύπους για τους … “τύπους”.

Σ’ αρέσει να το παίζεις σοβαρός για το “φαίνεσθε”;

Εμένα όταν με βλέπεις σοβαρά ανέκφραστη, δεν είναι γιατί κάνω σοβαρές σκέψεις ή αναλύω προβλήματα.

Είναι γιατί καταστρώνω την επόμενη σκανταλιά μου.

Εκείνη τη στιγμή το μυαλό μου στριφογυρίζει σαν ανεμοστρόβιλος έτοιμο να καταστρέψει, σοβαροφάνειες, δηθενιές, αδικίες και κουστουμαρισμένες καρικατούρες.

Τα δικά σου τα μάτια όταν γυαλίζουν, φανερώνουν θαρρείς εξυπνάδα.

Τα δικά μου γυαλίζουν  γιατί ένας έρωτας τρελός με βάρεσε με το βέλος του και κατέληξα να έχω δάκρυα χαράς που αυτός ο μικρός θεός με … κατάφερε.

Απ’ τα δάκρυα γυαλίζουν τα δικά μου τα μάτια ανόητε, κουτέ “πανέξυπνε” άνθρωπε.

Εσύ που όλα τα λογαριάζεις και τα ζυγιάσεις στο καντάρι, δεν μπορείς να ζυγίσεις την ψυχή ενός ανθρώπου όσο βάρος κι αν έχει η αξία του.

Τι να αναλύσουμε ανεγκέφαλε ανθρωπάκο στα κιτάπια της ζωής;

Πόσα κέρδισες εσύ και πόσα εγώ;

Και πάλι δεν θα βγουν.

Εσύ μετράς δεσμίδες, εγώ μετρώ με … ψυχή …

Λάθος στο μέτρημα θα τα βγάλεις εσύ.

Εγώ πάλι … θα βγάλω σωστά τα … λάθη μου.

__________________________________________

Ειρήνη Φραγκάκη

Με λένε Ειρήνη κι είχα την ευλογία να γεννηθώ και να μεγαλώσω σ’ ένα τόπο που τον άγγιξε ο Θεός. Στην παραδεισένια Σητεία της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια, ζω στην Αθήνα μαζί με τον σύζυγό και τα 5 παιδιά μας. Είναι τιμή μου να κουβαλάω ρίζες από την γενιά της μητέρας μου και να είμαι απόγονος του μεγάλου κρητικού ραψωδού Βιτσέντζου Κορνάρου. Ασχολούμαι με τη συγγραφή μυθιστορημάτων για ενήλικες “Η αγάπη που άνθισε στην ψυχή μου”, “Η πεταλούδα της νύχτας” τα οποία σύντομα θα επανακυκλοφορήσουν, και το τελευταίο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή “Λευκά Όνειρα”, παιδικών βιβλίων “Το αστέρι κι η ευχή” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάσα, ποίησης, στίχων -στο YouTube θα βρείτε το τραγούδι “Αλήθειες ζωής” σε στίχους δικούς μου- , λατρεύω να σκιτσάρω με μαύρο μολύβι και κάρβουνο, φτιάχνω κοσμήματα και κατασκευές. Γεννήθηκα αερικό… λέγανε ότι έπεσα στη Γη από άλλο πλανήτη, μάλλον γιατί ουδέποτε συμβιβάστηκα με τα δεδομένα των υπολοίπων… αντιδραστικό παιδί και ναι..πάντα παιδί. Γράφω γιατί εμπνέομαι από παντού. Γράφω γιατί αυτός είναι ο τρόπος μου να αναλύω καλύτερα τις καταστάσεις… γιατί αυτό είναι η ανάσα μου. Γράφω γιατί προβληματίζομαι, όχι επειδή είμαι πολίτης μιας χώρας που δεινοπαθεί και κάτοικος αυτού του πλανήτη που σιγά σιγά καταστρέφεται, αλλά επειδή αναρωτιέμαι τι στα κομμάτια είναι αυτό που μας πάει πίσω, κι ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει… Γράφω γιατί αυτά που σκέφτομαι κι αυτά που νιώθω, θέλω να τα μοιράζομαι… Γράφω γιατί η γραφή για μένα είναι μαθηματικά. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Κι επειδή τα μαθηματικά είναι η πιο καθαρή γλώσσα αυτήν χρησιμοποιώ μόνο που το κάνω με γράμματα, αντί για αριθμούς… Πως; Θα σου δώσω τις πράξεις, εσύ θα βρεις τις λύσεις. Γυρίζω την πλάτη μου στα… βοηθήματα. “Find hidden Words” γιατί ποτέ δεν δίνω μασημένη τροφή. Πάντα μα πάντα κάτι δικό σας θ’ ανακαλύπτεται στα κείμενά μου! Κάτι που πιστεύατε πως το είχατε δικό σας… secret… Μαζί θα γνωρίσουμε τους κόσμους που κρύβονται στις στιγμές, στις ψυχές και πίσω από τις ερμητικά κλειστές κουρτίνες των ανθρώπων.