Η Νυχτερινή Περίπολος, 1642. Ο μεγαλύτερος και διασημότερος πίνακας του Ρέμπραντ. Παραγγελία της πολιτείας για να κοσμήσει τη μεγάλη αίθουσα του κτηρίου της Πολιτοφυλακής του Άμστερνταμ. Παριστάνει τον λοχαγό Φρανς Μπάκινγ Κοκ να δίνει εντολή προετοιμασίας του λόχου για περιπολία. Ο Λοχαγός, ντυμένος στα μαύρα, δίνει διαταγή στον υπολοχαγό της φρουράς να ξεκινήσει το βάδην και οι στρατιώτες μπαίνουν σε σχηματισμό. Ο ζωγράφος φωτίζει με την ιδιαίτερη μαεστρια του επιλεκτικά συγκεκριμένα σημεία του έργου, όπως το χέρι του Λοχαγού ή το νεαρό κορίτσι στο βάθος, την μασκότ της παρέας.

Βιογραφία

Ο Ρέμπραντ ( Rembrand van Rijn) γεννήθηκε στην Ολλανδία στην πανεπιστημιακή πόλη στο Λέυντεν ( 40 χιλιόμετρα από το Άμστερνταμ)  στις 15 Ιουλίου του 1606.Πήγε στο λατινικό σχολείο της περιοχής του.  Διδάχτηκε ελληνικά, λατινικά, ιστορία και κλασική λογοτεχνία.

Στα 14 του χρόνια, ο πατέρας του τον γράφει στο Πανεπιστήμιο! Ο Ρέμπραντ όμως έφυγε από εκεί και πήγε να μαθητεύσει κοντά στον ζωγράφο και αρχιτέκτονα Σβάνενμπουργκ. Σύντομα τον  εγκαταλείπει για  να πάει στο Άμστερνταμ.  Το Άμστερνταμ τότε  ήταν ένα λιμάνι στο οποίο  ήκμαζε  το εμπόριο γούνας, το εμπόριο ανθρώπων (δούλοι) και το εμπόριο μπαχαρικών. Εκεί εκπαιδεύτηκε με δάσκαλο του τον ζωγράφο Λάστμαν (Lastman). Ο Λάστμαν ήταν κλασικός ιστορικός ζωγράφος, και είχε μόλις επιστρέψει από   την  Ιταλία  που  ήταν  κέντρο  της τέχνης.Αρχές του 1628, ο Ρέμπραντ  αναλαμβάνει τον πρώτο του μαθητή. Λεγόταν Γκέριτ Ντάου και ήταν συντοπίτης του, που τότε ήταν μόλις 15 χρονών.  Έτσι ξεκίνησε  να  έχει  μαθητές  που  του  έδιναν  μια   υπόστασης δασκάλου ζωγραφικής  και  τον  έκαναν  να  ανεβάσει  την  αξία  του  στα  μάτια  του  κόσμου  και  τις  τιμές  του.  Αναφέρεται  ότι   πούλησε έναν πίνακα του στο Άμστερνταμ έναντι του καλού χρηματικού ποσού των 100 φιορινιών  και  τον μετάφερε ο ίδιος με τα πόδια, κρατώντας τον στα χέρια. Λίγο μετά ο Ρέμπραντ θα πήγαινε ξανά στο Άμστερνταμ για πάντα  και  αφήνει  το  εργαστήρι  του  στον μαθητή του τον Ντάου.

Το  ενδιαφέρον  για  την  τέχνη  στο Άμστερνταμ βρισκόταν στο κέντρο της ζήτησης  και  ο ανταγωνισμός  μεγάλος. Όμως ο Ρέμπραντ κέρδιζε το ενδιαφέρον των πελατών, όχι μόνο για την πιστότητα των χαρακτηριστικών των πελατών του αλλά και για την ψυχογραφική τους απόδοση.   Αυτό  τον  έκανε  σύντομα  πολύ δημοφιλή  αλλά  και  η  δραματική    θεματολογία  του,  που άρεσε στους ολλανδούς.Το 1642 θα ζωγραφίσει το πιο γνωστό του έργο «Νυχτερινή περίπολος». Άστοχος αυτός ο τίτλος. Ο αρχικός του ήταν «Το τάγμα του λοχαγού Φράνς Μπάνινγκ Κόκ». Απεικόνιζε τους πολιτοφύλακες της πόλης που συμβόλιζαν την ολλανδική ανεξαρτησία. Ήταν όλοι τους εθελοντές και ποτέ δεν έβγαιναν για περιπολία την νύχτα. Ο Ρέμπραντ ζωγράφισε το ένα από τα 6 τάγματα του Άμστερνταμ: Του λοχαγού Φράνς Μπάνινγκ Κόκ, όπου είναι και το κεντρικό πρόσωπο του πίνακα. Αυτό το έργο πληρώθηκε από 16 άτομα που χρεώθηκαν ανάλογα με το που θα ήταν τοποθετημένα στον πίνακα. Και ενώ όλοι περίμεναν να δουν μια στατική σκηνή, το έργο είχε κίνηση και ενέργεια! Το κοινό ενθουσιάζεται.

Τα σκάνδαλα της προσωπικής του ζωής όμως σηματοδοτούν την αρχή του τέλους. Οι πελάτες του  και  οι  μαθητές  του  αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν. Η μόδα του είχε περάσει. Από την κορυφή της επιτυχίας μέχρι το ναδίρ του, ο Ρέμπραντ χρειάστηκε μόλις 15 χρόνια. Πεθαίνει στις 4 Οκτωβρίου του 1669. Θάφτηκε σε νοικιασμένο τάφο. Η κληρονομιά που άφησε στην κόρη του ήταν τα φθαρμένα του ρούχα και τα σύνεργα της ζωγραφικής του.

*Οι λεπτομέρειες για την περιγραφή του πίνακα είναι από το , Rijksmuseum