Από τη Νίτσα Μανωλά
Οι πολυάσχολες ζωές μας, μας εντάσσουν στον κόσμο της απομόνωσης, της καθημερινής απομάκρυνσης και τον διαμελισμό των σχέσεων. Είτε αυτοί είναι οικογενειακοί, είτε φιλικοί, είτε ερωτικοί.
Με λίγα λόγια:
Έχουμε ξεχάσει να… αγαπάμε!
Έχουμε ξεχάσει να νιώθουμε τον έρωτα καθώς του πρέπει…
Αντί να τον καλοδεχόμαστε και να τον τιμάμε τον κάναμε σύμβολο υπερκαταναλωτισμού.
Θέμα συζήτησης στις 15 Φεβρουαρίου ανάμεσα στις κυρίες (συνήθως): τι δώρο μου πήρε ο καλός μου.
Δεν είναι υλικό αγαθό ο έρωτας να τον βρούμε στο εμπορικό κατάστημα της πόλης μας. Εξυπακούεται λοιπόν πως δεν είναι μια η μέρα που θα πρέπει να τον γιορτάζουμε. Χάνουμε το νόημα του έρωτα και της αγάπης παρασυρόμενοι από τα μίντια και τις ξενόφερτες γιορτές.
Ζω στην Αμερική, τη χώρα της υπερβολής. Τα καταστήματα, εδώ, στολίζουν τις βιτρίνες τους για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ακριβώς την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Τα αρκουδάκια και τα σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς δίνουν και παίρνουν τόσο που στο τέλος σιχαίνεσαι και να τα βλέπεις. Στα σχολεία οι δασκάλες, ξεκινούν από το δημοτικό να ζητούν από τα παιδιά να ανταλλάσσουν κάρτες με σοκολάτες ή καραμέλες από τις μικρές τάξεις πριν ακόμα καταλάβουν καλά καλά τι κάνουν. Διδάσκουν τα παιδιά όχι να γιορτάζουν την αγάπη μα να την εκφράζουν με κάποιο δώρο.
Δε γιόρτασα ποτέ την ημέρα αυτή της 14ης Φεβρουαρίου. Δεν θεώρησα ποτέ πως μου λείπει ο έρωτας ή η αγάπη και πως αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα θα έπρεπε να τη (από)δείξω ή να μου την (από)δείξουν.
Θεωρούσα πάντα ανούσια την ‘’εκδήλωση αγάπης’’ μια μόνο ημέρα του χρόνου…
Την αγάπη τη δείχνουμε και την προσφέρουμε απλόχερα όλο το χρόνο γιατί έτσι νιώθουμε και όχι γιατί μας επιβάλλεται από το κατεστημένο και τον κοινωνικό σύνολο να την ξεσκεπάσουμε στις 14 Φλεβάρη κάθε χρονιάς.
Ξύπνα άνθρωπε! Βρες τον τρόπο ν’ αγαπήσεις χωρίς τιμή γραμμένη πάνω σε ταμπελάκι. Δεν χρειάζεται δώρα η αγάπη για να εκφραστεί. Δεν χρειάζεται κάρτες και λουλούδια.
Μια αγκαλιά θέλει και ένα φιλί. Κι αν τα δώσεις και δεν τα δεχτούν… τρέξε μακριά μπας και γλιτώσεις (όσο είναι νωρίς).