Από την Λίλιαν Σίμου

 

Στην αμεσότητα της επικοινωνίας, έρχεται να αντιπαραταθεί ο Ένατος οίκος στην αστρολογική ερμηνεία.

Ένας οίκος κοινωνικός και επεκτατικός, αφού ανοίγει τα σύνορα της γνώσης, της εμπειρίας και της νοητικής μας αντίληψης, πέραν του οικείου και άμεσου περιβάλλοντος, μας φέρνει σε επαφή με το «ξένο» προς εμάς, με το διαφορετικό.  Κατά συνέπεια, σπάμε τα σύνορα της περιφέρειας που μεγαλώσαμε και αναζητάμε να κατανοήσουμε εκείνο που δεν είναι γνωστό.

Αν θεωρήσουμε πως στον Τρίτο οίκο είναι οι πρώτες απορίες του ανθρώπου, τα πρώτα «γιατί», στον Ένατο έχουμε την επιθυμία να καταλάβουμε τις βαθύτερες έννοιες, ή τις ανώτερες έννοιες της γνώσης.

 «Κατανοώ» είναι το ρήμα που αρμόζει, γιατί δεν σημαίνει απλά γνωρίζω (κάτι που αντιστοιχεί τον τρίτο οίκο και είναι επιφανειακό) όσο την εμβάθυνση σε κάθε γνώση. Την αίσθηση, την συνειδητοποίηση, την διεύρυνση.

Πρόκειται για την αναζήτηση της Αλήθειας μας, δηλαδή εκείνου που δεν έπεσε σε Λήθη, αλλά υπάρχει και θα υπάρχει. Στην ουσία, αναζητάμε την σοφία που κρύβει κάθε γνώση, την θεία υπόσταση, το Θείο που μπορεί να γίνει αντιληπτό δια μέσω της νοητικής διεργασίας, την θεότητα… Την δική μας ξεχωριστή «θεία σπίθα» που ταυτοποιείται στην προσωπική της εκδήλωση.

Οι έννοιες παίζουν ρόλο στον οίκο αυτό και οι έννοιες χάνουν ή έχουν ουσία, ανάλογα με το πώς τον λειτουργούμε.

Όλοι έχουμε ανάγκη από την Ιδέα εκείνη που μας εμπνέει και διαμορφώνει το φιλοσοφικό μας προφίλ.

 

Πού πιστεύουμε;

Τι μας αντιπροσωπεύει;

Ποιο είναι το βαθύτερο κίνητρο;

Μέσα από ποια οπτική επιλέγουμε;

Με ποια νοοτροπία εκφέρουμε απόψεις;

Πού στηρίζουμε τα ιδεώδη μας;

Πόσο ξένοι φαινόμαστε στο περιβάλλον;

Πόσο ανοιχτοί είμαστε για το «ξένο» και «διαφορετικό»;

 

Η διεύρυνση του νου, σπάει τα όρια και τους περιορισμούς. Αναγνωρίζουμε πως δεν είμαστε ξεχωριστοί στον κόσμο αυτό, ωστόσο όλοι είμαστε σημαντικοί στην ιδιαίτερη φύση μας.

Κατά συνέπεια, έχουμε να αντιληφθούμε τον κόσμο όλο σαν μία αγκαλιά, δίχως σύνορα, διαχωριστικά σημάδια, διακρίσεις.

Προσθέτουμε την ατομική μας πινελιά στον πολύχρωμο χάρτη της ανθρωπότητας, σεβόμενοι εκείνο που μοιάζει διαφορετικό και μας εμπλουτίζει, ούτως ώστε να γίνουμε ένα ουράνιο τόξο που συνδέει εμάς, ως δημιούργημα, με τον Δημιουργό μας!