από την Λίλιαν Σίμου
Η αστρολογία είναι η χαρτογράφηση της Δημιουργίας. Περιγράφει λοιπόν κάθε εκδηλωμένη ενέργεια στη Φύση. Πέραν των βασικών χαρακτηριστικών, τα σύμβολα – μύθοι, έδωσαν νόημα και βάθος στην αστρολογική γνώση.
Γνωρίζουμε τους πλανήτες που σκιαγραφούν τα πρώτα στοιχεία της προσωπικότητας. Υπάρχουν ωστόσο και οι αστεροειδείς.
Οι αστεροειδείς, είναι πολλοί και συνέχεια προστίθενται νέοι. Ωστόσο, οι τέσσερις θηλυκές θεότητες που θεωρούνται οι βασικότερες, είναι κι αυτές που πιστεύεται στην αστρολογική κοινότητα ότι είναι οι πλέον σημαντικές για να μας ενημερώσουν για την θηλυκή μας αρχή: η Ήρα, η Αθηνά Παλλάδα, η Δήμητρα κι η Εστία.
Η Ήρα, ήταν η σύζυγος. Δηλώνει μέσα στον χάρτη την ανάγκη για νόμιμες σχέσεις, την περιφρούρηση του θεσμού του γάμου, το ιδανικό μας ταίρι και την ανάγκη για ισορροπία στις σχέσεις. Με τις εκρήξεις της, ήταν η σύζυγος που δεν εγκατέλειψε τα δεσμά της ένωσης, παρά τις …απιστίες του Δία! Στον χάρτη μας θα αντιπροσωπεύει τον/την σύζυγο, την εικόνα που περιμένουμε και επιδιώκουμε να έχει, όπως και τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως τον αναζητάμε. Συμπληρώνει άλλα στοιχεία του ωροσκοπίου σχετικά με τον γάμο και δίνει την εικόνα της πίστης, παρά τις αντιξοότητες σε ένα δεσμό σχέσης.
Η Δήμητρα, είναι η μητέρα. Μητέρα της Περσεφόνης, αγαπά το παιδί και δηλώνει την δυσκολία να αποχωριστούμε από το παιδί μας ή κάθε δημιούργημά μας. Η σύνδεσή της με την παραγωγή των σπαρτών και την καρποφορία, δεν δείχνει παρά την δημιουργικότητα μέσω της μητρότητας, την οποία πρέπει να αποδεχθούμε σαν συνέχεια της ζωής κι όχι σαν κτητικότητα. Μέσα από τον αστεροειδή Δήμητρα, έχουμε την ανάμειξή μας στα μυστικιστικά δρώμενα, την δυνατότητα να μυηθούμε σ’ αυτά. Πρόκειται για το σημείο που πρέπει να αποδεχθούμε την ανεξαρτητοποίηση από κάτι που αγαπάμε.
Η Παλλάδα Αθηνά ήταν η κόρη. Δηλώνει το στρατηγικό μυαλό (γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία), την δύναμη της πνευματικής διέγερσης, την λογική και την εξυπνάδα που κάνει τον άνθρωπο αυτόνομο, αυτοκέφαλο και δυναμικό σαν παρουσία. Μοιάζει με μία Αμαζόνα, που δεν θέλει να θυσιάσει την ανεξαρτησία της κάτω από τον ζυγό άλλων. Βοηθά στον σχεδιασμό και «γεννά» ιδέες, σχέδια και δίνει προοπτική. Είναι το δημιουργικό μυαλό, είναι μία μορφή της γονιμότητας του πνεύματος του ανθρώπου.
Τέλος, η Εστία, αδελφή του Δία, δηλώνει κάτι πιο βαθύ. Είναι το σύμβολο της ιερής φλόγας μέσα μας. Όχι για πρακτική εκδήλωση, αλλά για να καλυφθεί η ανάγκη να εξαγνίσουμε την ψυχή, διατηρώντας τις αξίες και τις παραδόσεις μας. Μη ξεχνάμε πως η Εστία είχε τον βωμό της σε κάθε αρχαίο ελληνικό σπίτι. Είναι λοιπόν ο πυρήνας που μπορεί σε πρώτη προσέγγιση να κρατήσει δεμένη την οικογένεια, να την ζεστάνει στις δύσκολες ώρες και να την προστατεύσει. Είναι το μικρό καντήλι που σιγοκαίει διατηρώντας την ελπίδα αναμμένη.
Μέσα από τις θηλυκές θεότητες, η ανθρώπινη δημιουργία, μπορεί να βρει την εκδήλωσή της και να εστιαστούμε εκεί που θα γίνουμε πιο γόνιμοι και πιο εκφραστικοί.
Περισσότερα στοιχεία για το θηλυκό στοιχείο στην αστρολογική γνώση, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας
Σημείωση: ο πίνακας είναι του Βλαντιμίρ Βολέγκοβ, του οποίου έχουμε παρουσιάσει πολλά θέματα