από την Άρια Σωκράτους.

Ο πνευματικός πλούτος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας 2500 χιλιάδες χρόνια μετά εξακολουθεί να διδάσκει, να φωτίζει και να προκαλεί ρίγη συγκίνησης ακόμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η πρεμιέρα της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η οποία  έλαβε χώρα την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις οχτώ το βράδυ σε ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστά off Broadway θέατρα, στο Theatre Row στην καρδιά της Times Square, απέπνεε μια αύρα κοσμοπολιτισμού που σε συνδυασμό με το απέριττο ελληνικό πνεύμα προκαλούσε στους θεατές συναισθήματα ρίγους και συγκίνησης.

Το έργο σε σκηνοθεσία της Ευτυχίας Λοιζίδη και εξαιρετική επιλογή θιάσου, ο οποίος αποτελείται από ηθοποιούς από επτά χώρες του κόσμου και των οποίων οι ερμηνείες αποδόθηκαν στην αγγλική γλώσσα, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Ο πολυβραβευμένος Ιταλός ηθοποιός Φραντσέσκο Αντόλφι συγκλόνισε με την δυναμική και γεμάτη ένταση ερμηνεία του ως Κρέοντας αποδεικνύοντας πως μελέτησε σε βάθος και διείσδυσε στην πολυσύνθετη προσωπικότητα του ρόλου του.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντόρι Λέβι ως Αντιγόνη προσέγγισε την ερμηνεία της με απλότητα, σεβασμό, χωρίς εξάρσεις και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η ερμηνεία της Ελληνοιταλίδας ηθοποιου Φλαβια Σγκόιφο ως Ισμήνη έδωσε το δικό της στίγμα σε ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό ρόλο, τον οποίο χρωματισε με απαράμιλλη ένταση και δυναμισμό.

Η συμμετοχή της Ευτυχίας Λοιζίδη στο ρόλο του μάντη Τειρεσία τον οποίο ερμήνευσε στα ελληνικά προκάλεσε συγκίνηση, θαυμασμό και την ευχάριστη έκπληξη των θεατών.

Μετά το τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί συνομίλησαν με το κοινό και δέχτηκαν ερωτήσεις. Το κοινό το οποίο αποτελούνταν ως επί το πλείστον από Αμερικανούς πολίτες επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο και τις ερμηνείες των ηθοποιών και θέλησε να επιμορφωθεί και να ενημερωθεί για την αρχαία ελληνική τραγωδία, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, την έννοια της Δημοκρατίας και τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Η παράσταση στο Theatre Row την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ και οι δυο παραστάσεις την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 2.00 μμ και 8.00 μμ είναι sold out αλλά στις 9 Απριλίου θα συνεχιστεί στο Queens Theatre σε μία παραγωγή του Pancyprian Association of America,Cultural Division.

bit.ly/2mv52FB