Γράφει ο Ερμής:

«Αναρωτήθηκες ποτέ Ερμή για ποιο λόγο η γενιά σου κατέθεσε αμαχητί τα όπλα;» με ρώτησε αιφνιδιαστικά ο Ζέφυρος, ενώ τακτοποιούσα τα εργαλεία του κήπου στην αποθήκη.

Δίχως να προσμένει απόκριση, συνέχισε:

«Ζω πολλά χρόνια και παρατηρώ την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της υποταγής. Αντιθέτως είναι βασικό συστατικό της χειραγώγησης και εντοπίζονται πάμπολλα σχετικά παραδείγματα.

Ποτέ όμως δεν είχα δει τη φλόγα της προσμονής της αναγέννησης να σβήνει. Παρατηρούσα τους νέους να αγωνίζονται για να αδράξουν – ή και να εφεύρουν ακόμη – την ευκαιρία να δράσουν και να δώσουν αναζωογονητική πνοή στο αύριο.

Σήμερα, βλέπω δυστυχώς ότι είναι εγκλωβισμένοι σε επιλογές και εντολές άλλων. Φορώντας σφιχτά τις παρωπίδες τους, υποτάσσονται σ’ έναν κόσμο τεχνολογίας που τους οδηγεί σε περιοριστικούς μονόδρομους.

Δεν παραβλέπω ότι υπάρχει και μια εικόνα αντίστασης, αλλά η επανάσταση εμπεριέχει την ανάσταση που σημαίνει δημιουργία και φως. Όταν επομένως η εξέγερση σηματοδοτείται με βία δεν θα επιφέρει παρά σκοτεινά αποτελέσματα, που όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν τον κόσμο, αλλά θα υποβοηθήσουν στην εμφάνιση της χειρότερης μορφής του.

Για να γεννηθεί το φως χρειάζεται την ελπίδα, η οποία απαιτεί όραμα, γνώση, ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης και σε καμία περίπτωση την παρατήρηση μέσα από κλειδαρότρυπες».

Συνταγή της Αμβροσίας: Μπακαλιαροανακατέματα

Υλικά:

½ κιλό φιλέτο μπακαλιάρου (ψιλοκομμένο σαν κιμάς και ξαρμυρισμένο)

1 ξερό κρεμμύδι (τριμμένο)

2 ντομάτες (αποφλοιωμένες χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες)

2 κολοκυθάκια (καθαρισμένα, τριμμένα και χωρίς υγρά)

1 αυγό

Δυόσμος (ψιλοκομμένος)

Πιπέρι

Λίγο λάδι

1 μελιτζάνα (καθαρισμένη, τριμμένη και χωρίς υγρά)

3 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Τα πλάθουμε σαν κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε (αφού τα αλευρώσουμε) σε καυτό λάδι. Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, όπου έχουμε στρώσει φύλλα μαρουλιού και συνοδεύουμε με σκορδαλιά από κουκουνάρι ή φιστίκι Αιγίνης.

Πίνακας: Ευγένιος Ντελακρουά, «Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό».