Γράφει ο Ερμής:

Είναι αλήθεια πως είμαι καχύποπτος. Δεν πιστεύω τίποτα αν δεν έχω αποδείξεις και δεν είναι απορίας άξιο που η Αμβροσία με παρομοιάζει με τον άπιστο Θωμά.

Ξέρω πως πολλές φορές γίνομαι υπερβολικός, όμως μου είναι αδύνατον να υπερνικήσω την τάση μου για ενδελεχή εξέταση όσων ακούω και βλέπω. Σε αντίθεση με την Αμβροσία, ο Ζέφυρος δεν ενοχλείται, αν και μού τόνισε ότι οφείλω να θέσω κάποια όρια για να μην καταλήξω σαν την Θλιμμένη Κυρία.

«Ο μύθος αναφέρει πώς ζούσε κάποτε μια όμορφη κόρη με αριστοκρατική καταγωγή. Ως παιδούλα έμαθε να πιστεύει στην καλοσύνη, την αγνότητα, την πραότητα, την φιλία. Η αγάπη της για τους οικείους της ήταν άδολη και ειλικρινής και νόμιζε πως εισέπραττε αντίστοιχα συναισθήματα και από το περιβάλλον της.

Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησε πως ο κόσμος της ήταν το κάλπικο αντικαθρέφτισμα ενός ωραιοποιημένου ειδώλου. Όταν το κάλυμμα χάθηκε, το ψέμα αποκαλύφθηκε και η κόρη είδε ξεκάθαρα την ασχήμια που κρυβόταν πίσω από όλα.

Τότε πόνεσε, έκλαψε και έπειτα θύμωσε. Στην αρχή με όσους την κορόιδεψαν και στη συνέχεια με τον ευκολόπιστο εαυτό της. Από εκείνη τη στιγμή ορκίστηκε να μην αποδέχεται πλέον τίποτα. Θεωρούσε δεδομένο ότι όλα ήταν ψέματα και έμαθε να ζει με τον μόνιμο φόβο της εμφάνισης μιας τρομερής καταστροφικής αλήθειας.

Σιγά – σιγά έχασε την εμπιστοσύνη της απέναντι σε όλους. Προσπαθώντας να προστατευθεί, απομακρύνθηκε και κρύφτηκε σε ένα αόρατο αδιαπέραστο πέπλο επιφυλακτικότητας και καχυποψίας.

Ο χρόνος κυλούσε κι εκείνη τον παρατηρούσε να την προσπερνά. Δεν ονειρευόταν για το αύριο, φοβόταν το σήμερα και δυσπιστούσε για το χθες. Ο συμβιβασμός του φόβου γρήγορα μεταβλήθηκε σε μια μόνιμη θλίψη που φώλιασε στην ψυχή της, δεν χάθηκε ποτέ και δεν της χάρισε παρά μόνο τον ανεπιθύμητο χαρακτηρισμό της Θλιμμένης Κυρίας».

Συνταγή της Αμβροσίας: Το γλυκό της άνοιξης

Υλικά:

20 ροζέτες μακρόστενες μαρέγκες

1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ σοκολάτας

2 κουτιά σαντιγί σε κρέμα

1 ζαχαρούχο γάλα

Άψητο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης

Μαύρα σταφύλια (πλυμένα και στεγνά)

Φράουλες

Μύρτιλα

Βατόμουρα

Λικέρ φρούτα του δάσους

Εκτέλεση:

Σ’ ένα μπολ χτυπάμε την σαντιγί με το γάλα έως ότου να φουσκώσει. Σ’ ένα τετράγωνο πυρέξ τοποθετούμε μια στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο λικέρ και καλύπτουμε με κρέμα και από πάνω με σταφύλια. Συνεχίζουμε με μια στρώση μαρέγκες, κρέμα, φιστίκια Αιγίνης και μύρτιλα. Ξανά μπισκότα, κρέμα, βατόμουρα και ολοκληρώνουμε με μαρέγκες, κρέμα, φράουλες, φιστίκια Αιγίνης. Τοποθετούμε το γλυκό στη συντήρηση του ψυγείου και το σερβίρουμε δροσερό.

Πίνακας: «Πορτραίτο μίας κυρίας» του Τζωρτζ Έλγκαρ Χικς.