ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο συνοφρυωμένος ουρανός και το ψύχος δεν εμπόδισαν τις χιλιάδες των ομογενών να έλθουν στο ετήσιο ραντεβού τους, τη μεγάλη παρέλαση του Ελληνισμού στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Τα Τμήματα, οι Σύλλογοι, η Ομοσπονδία, τα άρματα, είχαν παραταχθεί σε όλους τους διαδρόμους μιάμιση ώρα περίπου και περίμεναν υπομονετικά με χαρά και κρατώντας τις σημαίες, να παρελάσουν στην 5η Λεωφόρο.

Το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν η κοινότητα του Ευαγγελισμού από την πόλη Ρότσεστερ, η οποία γιορτάζει την εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή της και η οποία ετοιμάζει γιορτές και εκδηλώσεις για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι άνθρωποί της με ενθουσιασμό και καμάρι ήλθαν από την περασμένη Παρασκευή.

Υπογραμμίζεται ότι είναι η δεύτερη χρονιά που έρχονται και μάλιστα το ταξίδι τους με το λεωφορείο είναι οκτώ ώρες. Με ξεχωριστό ενδιαφέρον και μεράκι παρέμειναν, παρακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις και ουσιαστικά ήταν από τους πρώτους οι οποίοι ήλθαν στην 5η Λεωφόρο.

Τονίζεται ότι έχουν έλθει πάνω από εκατό άτομα. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη Φλώρινα, ενώ μαζί με την κοινότητα έχει έλθει ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φλωρίνης Δροσοπηγή, το Φλάμπουρο Φλωρίνης, ο Σύλλογος Ποντίων και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Ο αστυνόμος Χριστόφορος Στυλιανίδης, ο οποίος πριν από τρεις εβδομάδες τιμήθηκε από τον πρόεδρο του Μπρονξ, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» προέβλεψε ότι «θα έχουμε μία πολύ καλή παρέλαση διότι οι ομογενείς θεωρούν αυτή τη γιορτή μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις και θέλουν να δώσουν το δυναμικό τους παρών».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, ενώ συνεχίστηκαν με δεξίωση που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο «Πλάζα». Στη δεξίωση μίλησαν οι τελετάρχες ο Δρ Γεώργιος Γιανκόπουλος και ο κ. Ιβάν Σαββίδης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, οι ομογενείς πολιτικοί καθώς επίσης και οι πρόεδροι των παρελάσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που ως γνωστόν ήταν τελετάρχης της παρελάσεως του 2016.

Η φιλέλλην βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι μιλώντας στο ακροατήριο τόνισε ότι «υπάρχουν δύο χώρες που καταλαβαίνουν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο τι σημαίνει ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, κι αυτές οι δύο χώρες είναι η Αμερική και η Ελλάδα».

Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης κ. Μπιλ ντε Μπλάσιο ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και τόνισε ότι αν και είναι ο ίδιος Ιταλοαμερικανός, «η πιο μεγαλειώδης και ενθουσιώδης παρέλαση είναι η παρέλαση της Ομογένειας» και ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να θυμηθούμε τι έχει κάνει η Ελλάδα για την Αμερική».

Ο δήμαρχος συνεχάρη τους τελετάρχες και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά της Ομογένειας. Είπε ότι «ανάμεσά μας είναι ο πολιτειακός γερουσιαστής κ. Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι πάρα πολύ καλά εκπροσωπημένη στον Δήμο της Νέας Υόρκης».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην κρίση στην Ελλάδα και τόνισε ότι «η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις με την οικονομική και την προσφυγική» και άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους λέγοντας ότι «δεν βλέπω πολλή στήριξη από την Ευρώπη».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που προηγήθηκαν της παρελάσεως και ευχήθηκε όπως η παρέλαση της Ομογένειας να διατηρήσει την ίδια δυναμική που είχαν και οι προηγούμενες εκδηλώσεις.
Στη δεξίωση για την παρέλαση παρευρέθηκε και ο τελετάρχης της παρέλασης της Φιλαδέλφειας κ. Δημήτριος Χαλάκος με την σύζυγό του Γεωργία. Η παρέλαση της Φιλαδέλφειας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή. Συνεχάρησαν τους διοργανωτές της παρέλασης και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τη συμμετοχή της Ομογένειας.

Η φετινή παρέλαση για την 196η επέτειο διοργανώνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και οι ομογενείς πέρα από τα εθνικά θέματα στα πανό και στα συνθήματά τους προβάλλουν τον τουρισμό της Ελλάδος. Είναι ένα στοίχημα που έχουν δώσει ούτως ώστε φέτος να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι στο ιερό προσκύνημα στη γενέτειρα των προγόνων τους.

Τόσο στο δείπνο που παρατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στην παρέλαση συμμετέχει και η «Emirates», η οποία όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι η νέα αεροπορική εταιρεία που θα πετάει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα και τανάπαλιν.

bit.ly/2nY3DuO