από την Μάρθα Πατλάκουτζα

Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μιλάει στο Writer’s Gang και στη Μάρθα Πατλάκουτζα για το «Μη μου λες το γιατί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη.

Πώς αποφασίσατε τη συγγραφή αυτού του ομαδικού βιβλίου;

Ξεκινήσαμε… γνωριστήκαμε με τους περισσότερους στα τμήματα δημιουργικής γραφής της ΧΑΝΘ. Εγώ “δάσκαλος”… κι εκείνοι “μαθητές”. Στην πορεία γίναμε φίλοι! Άτομα που είχαν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής μού έλεγαν να κάνουμε και έναν δεύτερο. Σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να γράψουμε κάτι όλοι μαζί. Μυθιστόρημα από 11… Και πέσαμε… σε βαθιά νερά!

Πόσους μήνες διήρκησε η συγγραφική διαδικασία; Υπάρχει κάτι από την πορεία δημιουργίας του που θυμάστε με ευχαρίστηση;

Τα μαθήματα κράτησαν τρεις μήνες! Στη συνέχεια έδωσα στα παιδιά κάποιο χρόνο να δουλέψουν τα κείμενά τους και τον Ιούλιο ξεκίνησα την επιμέλεια του βιβλίου και τη συγγραφή του κεντρικού ήρωα του “Μη μου λες το γιατί”, του Στέφανου Κουρτέση! Τελείωσα στο τέλος του Σεπτέμβρη… Πολλές ώρες δουλειάς!

Ο τίτλος του βιβλίου κρύβει ερωτηματικά και μία παρότρυνση. Πώς καταλήξατε σε αυτόν;

Μη μου λες το γιατί. Κι όχι… πες μου το γιατί! Έχει σημασία να ακούσουμε τις δικαιολογίες… που κατά περίπτωση προτάσσει ο καθένας μας; Κάποιες φορές ναι και κάποιες όχι! Οι ήρωές μας έχουν πάθη και τα αποδέχονται. Τα ξέρουν καλά τα πάθη τους! Τα “σπούδασαν”! Γνωρίζουν όμως… πως και οι γύρω τους έχουν πάθη! Δε θέλουν να ακούσουν το “γιατί”. Προτιμούν να μη ξέρουν… Άλλωστε κι όταν ακούσεις το γιατί… είσαι σίγουρος πως ξέρεις; Μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος;

Ποια σκέψη θα θέλατε να μοιραστείτε με τους Έλληνες της Ομογένειας;

Θα ήθελα να μας διαβάζουν, να τους ταξιδεύουμε με τα κείμενά μας στην Ελλάδα! Να περπατούν στις πόλεις και τα χωριά που μεγάλωσαν οι πρόγονοί τους, να γεύονται μέσα από τις αφηγήσεις μας… τα αρώματα της πατρίδας τους!

Θα ήθελα να μπορούμε κι εμείς… οι Έλληνες συγγραφείς να κάνουμε παρουσιάσεις των βιβλίων μας και στο εξωτερικό!

Εκ μέρους του Writers Gang σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλή επιτυχία!!!

Εγώ σας ευχαριστώ! Μου δώσατε μεγάλη χαρά!

Με εκτίμηση

Τάσος Αγγελίδης – Γκέντζος

Συγγραφέας – Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου “Ανατόλια”.