Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Στην κατάμεστη αίθουσα του θρυλικού κινηματοθεάτρου «Ριάλτο» της Πάρκ Αβενιου στο Μόντρεαλ ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι προβολές του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017.

Η επιλογή του χώρου – το «Ριάλτο» έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα του παλιού ελληνικού σινεμά στις δεκαετίες ’60 και ’70- αλλά και τα δυο φιλμ που προβλήθηκαν την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού. Ανάμεσά τους και αρκετοί Καναδοί σινεφίλ, όπως και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Κατάμεστο το κινηματοθέατρο «Ριάλτο» -και στα δυο επίπεδά του- από 450 θεατές το βράδυ της Κυριακής. Φωτογραφία: Ζώης Μαρίνος

Το φεστιβάλ έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Ενας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Μια ταινία όπου η αγάπη νικά το μίσος, εκπέμποντας παράλληλα ένα σαφές ανθρωπιστικό και πολιτικό μήνυμα, όπως σχολίαζαν στο τέλος της οι περίπου 450 θεατές που την παρακολούθησαν.

«Κλείσαμε το φεστιβάλ με τον καλύτερο τρόπο και από τώρα ξεκινάμε προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου κάθε χρόνο να ενισχύεται και να μεγαλώνει, κομίζοντας κάθε φορά στο Μόντρεαλ ένα μήνυμα Ελλάδος μέσα από τον φακό των καλύτερων Ελλήνων κινηματογραφιστών», είπε στον «Ε.Κ.» ο διευθυντής του φεστιβάλ Γιάννης Κούσιας.

Ενώ η Κωνσταντίνα Καρβελά, εκ των συντελεστών του φεστιβάλ, πρόσθεσε ότι «η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες. Και αυτό δείχνει ότι οι Ελληνες του Μόντρεαλ αγκαλιάζουν, έχουν ανάγκη το σύγχρονο ελληνικό σινεμά».

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής, προβλήθηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Η δική μας Μαρία Καλλάς» το οποίο έχει ήδη προβληθεί σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και Βοστώνη. Παρόντες στην προβολή ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας και εκπρόσωποι της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά 250 συντελεστών με σκοπό -όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.»- να προβληθεί το αίτημα αναστήλωσης του ερειπωμένου πατρικού σπιτιού της μεγάλης ντίβας στο Νεοχώρι Μεσσηνίας και της μετατροπής του σε μουσείο.

«Οι κινηματογραφικές εκδηλώσεις ανοίγουν νέους ορίζοντες δημιουργίας, καταργούν τα σύνορα. Ο κινηματογράφος φέρνει κοντά ανθρώπους, πολιτισμούς και κουλτούρες και γι’ αυτό συμμετέχουμε σ’ αυτή την μεγάλη κινηματογραφική γιορτή», ήταν το μήνυμα του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Μόντρεαλ Νικολάου Σιγάλα, ενώ με θερμά λόγια για την οργάνωση του φεστιβάλ μίλησαν η αντιδήμαρχος Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος, ο βουλευτής στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ Τζέρι Σκλαβούνος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης.

Η οθόνη του θρυλικού κινηματοθεάτρου «Ριάλτο» πριν την προβολή της ταινίας «Ενας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Φωτογραφία: Ζώης Μαρίνος

Το φεστιβάλ ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στον κινηματογράφο «Cinema du Park» με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4,1 μίλια», υποψήφιο φέτος για Οσκαρ (μια χορηγία της Επιτροπής για το Σπίτι της Λέσβου, υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Ρόμπερτ Πεκ) και δυο ταινιών του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, της «Πλατείας Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και του «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα.

Τις επόμενες μέρες προβλήθηκαν, επίσης, οι ταινίες «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη, το «Μέλος Οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη και το φιλμ «Fighting through the night» του Καναδού κινηματογραφιστή Συλβαίν Λ’ Εσπεράνς. Το φιλμ, διάρκειας 485 λεπτών και παραγωγής 2016, είναι επί της ουσίας μια μακρά και πολύπλευρη περιήγηση στην καρδιά της σημερινής Ελλάδος, «μιας χώρας διαποτισμένης από την επιθυμία για ελευθερία, όπου άνδρες και γυναίκες όλων των προελεύσεων αγωνίζονται για ένα μέλλον μακριά από το χάος», όπως επισημαίνει ο δημιουργός.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 υποστηρίχθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόντρεαλ, την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, τον δήμο Saint Michel-Parc Extension και φορείς της επαρχίας Κεμπέκ.

bit.ly/2o0fGqn