από την Λίλιαν Σίμου

 

Συνέχεια του Δεκάτου οίκου, όπου μεσουρανεί η προσωπικότητά μας, ο Ενδέκατος οίκος είναι ένας τομέας που μπορεί να μας φανεί λιγότερο σημαντικός. Δεν είναι όμως!

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Μεσουρανήματος, αφού μέσα από τον τρόπο με τον οποίο η προσωπικότητά μας προβάλλεται, έχουμε το αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό που δηλώνει ο Ενδέκατος οίκος.

Το Μεσουράνημα, είναι η κορύφωση της προσπάθειας, είναι το απόγειο της ζωής.

Και μετά; Τι κάνουμε, τι χάνουμε, τι κερδίζουμε από αυτό;

 

Θα μας ενημερώσει ο Ενδέκατος οίκος.

 

Ο αριθμός 11 είναι ένας καρμικός αριθμός, από την πλευρά της αριθμολογίας. Είναι ενδιαφέρων, αλλά σχετικά δύσκολος. Γιατί περιέχει την ανάγκη να προσπαθήσουμε διπλά για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας, τις ατομικές μας ιδιότητες, το ατομικό μας προφίλ.

 

Ο τομέας αυτός διεκδικεί την προβολή μας σε ένα σύνολο ανθρώπων, όχι πολύ προσωπικών σχέσεων, όπου η οικειότητα και η ζεστασιά βοηθούν να γεφυρώσουμε διαφορές, αλλά σε σχέσεις που ανήκουν στον κοινωνικό περίγυρο.

Είναι η προέκταση των σχέσεων μέσα σε ένα περιβάλλον, που είναι μακρύτερα από το οικείο και το σύνηθες. Επομένως, κοινωνικές σχέσεις αναπτύσσονται και εκφράζονται στον  Ενδέκατο. Φιλίες, σύλλογοι, σωματεία, ομάδες.

Ένας κοινός σύνδεσμος μας φέρνει κοντά με άλλους ανθρώπους. Είναι ένα όραμα, ένας στόχος, ένας σκοπός, ένα συλλογικό έργο, ένα φιλανθρωπικό έργο.

Η ένωση προϋποθέτει το γεφύρωμα των διαφορών μας και φυσικά την δυνατότητα να αντέξει στον χρόνο, αφού το συνολικό υπερβαίνει το ατομικό. Καλλιεργούνται παράλληλα όνειρα, αλλά και η έννοια της συναδέλφωσης, της συνεργασίας, της δύναμης μέσω της ένωσης.

Η συλλογική δράση είναι μέρος της προσωπικής μας προσπάθειας, αποκαλύπτει τις αξίες, τα ιδανικά, την ποιότητα του καθενός, μέσα στο σύνολο. Προσδιορίζουμε αυτό που είμαστε.

Στα ώριμα χρόνια της ζωής μας (Μεσουράνημα και Δέκατος οίκος) έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες προβάλλονται σταθερά και μας εντυπωσιάζουν. Οι αλληλεπιδράσεις, διαμορφώνουν απόψεις, νοοτροπία, στάση ζωής.

Στόχοι περιγράφονται στον συγκεκριμένο οίκο και φυσικά αναπτύσσονται μέσα από τις δυνατότητες που μας παρέχει. Προτεραιότητες, όνειρα εφικτά και προφανώς υλοποιήσιμα, θα συνδυάζονται με τον Ενδέκατο οίκο.

 

Σε ένα προσωπικό επίπεδο, οι φίλοι γίνονται αιτία να βελτιώσουμε ή να μειώσουμε τις δυνατότητες για πρόοδο και ευημερία. Ό,τι επιθυμούμε να κατακτήσουμε, βρίσκεται εδώ! Είναι το κέρδος από κάθε προσπάθεια, αλλά και από την γοητεία και τον μαγνητισμό που μπορεί να ασκούμε προς το περιβάλλον μας.

Είναι εκεί που ενώ διαφέρουμε, μπορούμε να συν-λειτουργήσουμε «σαν οικογένεια»… απελευθερωμένοι από προκαταλήψεις, από συμβάσεις, πρωτόκολλα ή περιορισμούς.

 

Ορίζουμε το μέλλον μας, το πεπρωμένο μας, ή τη μοίρα μας. Κι αυτό όχι με μοιρολατρικό τρόπο, αλλά ως απόρροια των επιλογών μας. Κάθε δημιουργικό ταλέντο, εδώ επεκτείνεται και γίνεται έργο. Κάθε επιδεξιότητα, μπορεί να μας οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα.

Μία απλή πράξη, συνθέτει το παζλ της ομάδας μέσα στην οποία θα κινηθούμε. Η παρακίνησή μας μπορεί να είναι ουσιαστική για την ομάδα. Η ομάδα, θα επηρεάσει σε ένα βαθμό τις δικές μας κινήσεις.

Η σύνδεση με άλλους ανθρώπους, με τους οποίους δεν μας συνδέει οικογενειακός δεσμός ή δεσμός άμεσης και προσωπικής σχέσης, είναι ένα πείραμα προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό μας και να κρίνουμε αποστασιοποιημένα τους άλλους.

Ελπίδα και στόχος μας είναι η διάκριση και η θετική συμβολή προκειμένου να εκτιμηθεί η γνώση, η δεξιότητα, η παρουσία.

Καθώς συμβολίζει το συλλογικό έργο κάτω από μία «ομπρέλα» ο Ενδέκατος οίκος σχετίζεται με τα φιλανθρωπικά σωματεία και την κοινωνική συνεισφορά.

 

Απέναντι από τον Πέμπτο οίκο της χαράς, της δημιουργίας και των παιδιών, ο ενδέκατος θα μπορούσε να διευρύνει τις δεξιότητες, αλλά και να δώσει ένα εντυπωσιακό παρών, σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ίσως δίχως όρια και συγκεκριμένους περιορισμούς (αντιστοιχία του είναι ο Υδροχόος), αλλά και χωρίς μεγάλη συναισθηματική εμπλοκή.

Μοιάζει με την στάση ζωής ενός ενήλικα, που έχει πλέον αφήσει το «εσωτερικό του παιδί» σε απόσταση…

 

Ο αγαπημένος μου δάσκαλος Dane Rudhyar, επέμενε στην σημαντική θέση που έχει ο συγκεκριμένος οίκος –αν και συνήθως θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας.

Είναι ο οίκος της ουσιαστικής μας κοινωνικοποίησης, ένταξης στον ευρύτερο χώρο που θα κινηθούμε. Είναι εκεί που ανακαλύπτουμε και αποκαλύπτουμε ιδέες, αξίες, κανόνες, στόχους, οράματα. Ευεργετούμε ή μας ευεργετούν, στηριζόμαστε ή μας στηρίζουν, ανακαλύπτουμε και αποκαλύπτουμε έργα, ιδιότητες, ιδανικά μέσω των συναναστροφών μας.

Σημείωση: για τον οίκο και πώς χρωματίζεται στο ατομικό σας ωροσκόπιο, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας