MAIAMI.- Ο ομογενής ερευνητής δημοσιογράφος Νικόλαος Νεχαμάς 28 ετών από την εφημερίδα Miami Herald κέρδισε το κορυφαίο βραβείο δημοσιογραφίας Pulitzer.

Το θέμα που έφερε τη βράβευση στον ομογενή  τον ομογενή δημοσιογράφο ήταν το Panama Papers, με τα οποία απεκάλυψε τον σκοτεινό κόσμο ενός σκανδάλου με διεθνείς διαστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο απατεώνες και εκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον μυστικό κόσμο των εξωχώριων εταιριών γνωστών ως offshore για να πλουτίζουν χωρίς να καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους.

Το σύστημα αυτό είναι εν πολλοίς διεφθαρμένο και λειτουργεί ως παράδεισος φοροφυγάδων, διεφθαρμένων πολιτικών, εμπόρων ναρκωτικών των οποίων τα χρήματα συχνά κατέληγαν στην αγορά ακινήτων του Μαϊάμι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Miami Herald τα τεκμήρια τα οποία διέρρευσαν για τις εξωχώριες εταιρίες περιείχαν απόρρητες οικονομικές συναλλαγές από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σημερινών και πρώην αρχηγών κρατών και συνεργατών τους.

Η έρευνα διαρκείας ενός έτους της οποίας τα πρώτα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και τα οποία ήδη έχουν επιφέρει πολλές βραβεύσεις, προκάλεσαν πολιτικές παραιτήσεις  -συμπεριλαμβανομένης και του πρωθυπουργού της Ισλανδίας – δικαστικές αγωγές, έρευνες για φοροδιαφυγή και αναμόρφωση των κανονισμών για σκιώδεις εταιρίες και ξέπλυμα χρήματος.

Ο κ. Νεχαμάς είπε πως «έφερα μαζί δημοσιογράφους από τόσες πολλές διαφορετικές χώρες, μιλώντας τόσες πολλές διαφορετικές γλώσσες, προκειμένου να πουν μία ιστορία που θα ήταν αδύνατο να την πει μόνο ένα δημοσιογραφικό όργανο».

Ο κ. Νεχαμάς καλύπτει τα θέματα ακινήτων, οικονομίας και εργασίας. Έχει επίσης δημοσιογραφήσει στις εφημερίδες New York Daily News, την Bergen Record και την Milwaukee Journal Sentinel.

Αποφοίτησε με το πτυχίο Μάστερ από το Stabile Center για Ερευνητική Δημοσιογραφία στην Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia. Επίσης to 2011απεφοίτησε από το πανεπιστήμιο Harvard με πτυχίο στις Κλασσικές Σπουδές στα Ελληνικά και Λατινικά. Η διατριβή του ήταν στο θέμα Πολιτικές Επιπλοκές των Θεατρικών Φεστιβάλ στην Δημοκρατική Αθήνα.

Όταν ήταν στο Latitude News στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης έγραψε για τον μεγάλο Ελληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη ένα άρθρο με τίτλο «το να είσαι Έλληνας είναι Ιδέα» και θαύμαζε τους στίχους του Καβάφη, την δεξιότητα του και την αντιληπτική του τόνου.

Ο κ. Νεχαμάς είπε πως «συγκινήθηκα από τις αντανακλάσεις του για την τραγική ροπή του χρόνου και την απαγορευμένη αγάπη στην εσωτερική του ζωή» και συμπλήρωσε «αλλά διαβάζω Καβάφη πιο πολύ επειδή μου θυμίζει πως το να είσαι Ελληνας είναι μία Ιδέα, όχι υπόθεση αίματος».

Για το κόμμα της Χρυσής Αυγής το οποίο έχει φτάσει να είναι το τρίτο κόμμα με τις ρατσιστικές του ιδέες και την αντιμεταναστευτική του τακτική έγραψε πως «ο Ελληνισμός είναι συμπεριληπτικός, πολύγλωσσος, και διαρκώς μεταβαλλόμενος. Οι Λακεδαιμόνιοι μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, στην Σπάρτη. Ο Αλέξανδρος  δεν τους χρειάσθηκε, αλλά εμείς σήμερα χρειαζόμαστε τον Καβάφη περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Η Χρυσή Αυγή ανέρχεται, ας αφήσουμε τους αληθινούς Έλληνες να ελπίζουν ότι η σκοτεινιά τους έρχεται σύντομα».

Ο κ. Νεχαμάς έχει εργαστεί επίσης σε γενικής φύσεως δημοσιογραφικές ιστορίες, όπως στη σειρά δημοσιευμάτων με τίτλο «Contract to Cheat». Ηταν μία έρευνα σε εθνικό επίπεδο για τις οικοδομικές εταιρίες οι οποίες κέρδισαν κρατικά συμβόλαια για εργασίες, εκμεταλλεύτηκαν τους εργάτες τους, έκλεψαν στους φόρους τους και απέκλεισαν ανταγωνιστές τους οι οποίοι ακολουθούσαν τον νόμο.

Όταν εργαζόταν στο Latitude News  απεκάλυψε μία ιστορία για το Ranch for Kids στην Μοντάνα και την διαμάχη της με την Ρωσική κυβέρνηση για τα υιοθετημένα παιδιά.

bit.ly/2oltmdQ