Γράφει ο Ερμής:

O Ζέφυρος είναι το μοναδικό πλάσμα που αντιλαμβάνεται αυτοστιγμεί την αλλαγή της διάθεσής μου και στέκεται δίπλα μου ως ακοίμητος φρουρός της τόνωσης της αντοχής μου.

«Ξέρεις Ερμή, ενώ πετούσα πάνω από την πόλη συνάντησα ξαφνικά τρεις ανθρώπους που προκάλεσαν το ενδιαφέρον μου», είπε χθες, μόλις κατάλαβε ότι η κατάθλιψη με οδηγούσε ξανά στα μονοπάτια του ερέβους. Και συνέχισε:

«Ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας που στηριζόταν στο μπράτσο μιας νεαρής γυναίκας, που κρατούσε από το χέρι ένα παιδί. Η ομοιότητα στα χαρακτηριστικά των προσώπων δήλωνε ότι επρόκειτο για έναν παππού, την κόρη του και την εγγονή του.

Τρεις γενιές – τρεις διαφορετικές περίοδοι. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το σήμερα λοιπόν υποβάσταζε ένα αβέβαιο, ασταθές και κουρασμένο χθες και παράλληλα αντιστεκόταν στη δύναμη του αύριο που προσπαθούσε σθεναρά να το παρασύρει μπροστά.

Παρατηρώντας αυτό το τρίπτυχο, συνειδητοποίησα ότι το παρόν στηριζόταν στο παρελθόν του γιατί τροφοδοτούταν με τις εμπειρίες του, την ανάμνηση των λαθών του και κυρίως με τη δύναμη των θεραπευμένων πληγών του. Παράλληλα – ενώ ποθούσε να αφεθεί ελεύθερο και να ακολουθήσει το μέλλον – φοβόταν γιατί ήξερε πως θα το οδηγούσε στο άγνωστο.

Αυτή ακριβώς η αίσθηση μού θύμισε μια φράση που είχα ακούσει κάποτε από έναν φίλο μου ζωγράφο.

«Ποτέ δεν αποτυπώνω στους πίνακες μου την εικόνα που έχω στο μυαλό μου. Αφήνω τα πινέλα μου να μου δείξουν τον δρόμο και ομολογώ πως κάθε φορά με εκπλήσσουν ευχάριστα γιατί μου αποκαλύπτουν εκθαμβωτικά σχήματα που δεν είχα φανταστεί. Γι’ αυτό παραδίνομαι αμετανόητα στα χνάρια τους».

Βλέπεις λοιπόν Ερμή, όσο κι αν μας τρομάζει η άμορφη σκηνή που δεν έχουμε ζήσει ακόμη, οφείλουμε να την καλωσορίζουμε, διότι είναι πάντοτε εκείνη που προσμένουμε για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του ταξιδιού μας».

 

Συνταγή της Αμβροσίας: Πολυχρωμία

Υλικά:

1 μικρό μαρούλι (πλυμένο και ψιλοκομμένο)

1 μωβ λόλα (πλυμένη και ψιλοκομμένη)

5 παντζάρια (μόνο το κόκκινο μέρος – βρασμένα και κομμένα σε κύβους)

4 ραπανάκια (πλυμένα και κομμένα με τη φλούδα τους)

¼ ψητό κρέας (κομμένο σε κύβους)

¼ φράουλες (πλυμένες και κομμένες στη μέση)

Για το ντρέσινγκ:

½ ποτήρι του κρασιού σιρόπι από φρούτα του δάσους

½ ποτήρι του κρασιού λάδι

3 κουταλιές της σούπας ξίδι

2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Κόκκινο πιπέρι (άκοπο)

Εκτέλεση:

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σως.

Έπειτα τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα και τα ανακατεύουμε με τη σως. Γαρνίρουμε με αυγά βραστά κομμένα σε σχήμα λουλουδιού.

Πίνακας: «Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης» του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ (1818)