από την Άρια Σωκράτους.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ένας ιατρικός όρος που το ευρύ κοινό αγνοεί, έστω κι αν στη σύγχρονη εποχή λόγω των τρεχουσών συνθηκών ζωής η εμφάνιση τους βρίσκεται σε έξαρση. Εμφανίζονται όταν για κάποιο άγνωστο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού και του επιτίθεται.

Τα πιο κύρια αυτοάνοσα νοσήματα είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η νόσος Graves, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η κοιλιοκάκ, ο συστημικός λύκος, ο διαβήτης τύπου 1 και άλλα.

Η μη κερδοσκοπική εταιρία ΜΑΧΗ ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στις 28 Απριλίου 2017 διεξάγεται στην Κύπρο ένα Παγκόσμιο Συνέδριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κύπρου με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η Πρόεδρος του οργανισμού κυρία Έλλη Σπυροπούλου μίλησε στο Writersgang για τη δράση του Οργανισμού ΜΑΧΗ.

 

 1. Ποιό ήταν το έναυσμα για την ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας για τα αυτοάνοσα νοσήματα ΜΑΧΗ;
  Το εναυσμα για την ιδρυση της ΜΑΧΗΣ δεν ηταν μια απόφαση στιγμής αλλα θα έλεγα οτι πρόκειται για απόφαση ζωής μιας και στο ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό που περιβάλλον έιδα τα κρούσματα να αυξάνονται συνέχως και αντιμετώπισα και εγώ όπως όλοι δυσκολίες σχετικά με την έγκυρη και εγκαιρη διάγνωση, την ενημέρωση και την καταπολέμηση τους. Παρατήρησα λοιπόν οτι δεν υπάρχει μέχρι τότε στις αρχές δηλ του 2013 που ιδρύθηκε η Α.Μ.Κ.Ε ΜΑΧΗ ένας φορέας που να συγκεντρώνει σε Ευρωπαικό επίπεδο τις 153 περίπου αυτοάνοσες παθήσεις προκειμένου να υπάρχει συλλογική δράση και ενημέρωση. Σαφώς δεν μπορούμε να αντκαταστήσουμε τους συλλόγους που κάνουν εξαιρετική δουλειά όλα αυτα τα χρόνια και ουτε και θέλουμε αλλα θα θέλαμε να μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζι στην καταπολέμηση αυτης της μαστιγας.
 2. Στις 28 Απριλίου διοργανώνεται στην Κύπρο παγκόσμιο συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν επιφανείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία των αυτοάνοσων νοσημάτων και την έγκαιρη διάγνωση τους. Μιλήστε μας αναλυτικά γι’αυτό.
Πράγματι στις 28 Απριλίου διοργανώνουμε στην Λευκωσία το 1ο Ευρωπαικό συνέδριο αυτοάνοσων νοσημάτων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κύπρου και με ομιλήτες εκλεκτούς ακαδημαικούς απο την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ την Γαλλία και την Αμερική, θα πραγματοποιηθει στην αίθουσα Σολωνα Τριανταφυλλίδη της τράπεζας Κυπρου που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρησει δωρεάν την αίθουσα και θεωρώ οτι έιναι μια ημερίδα που αξίζει να την παρακολουθήσετε.
 1. Από την μέχρι σήμερα εμπειρία σας ως Πρόεδρος ποιό θεωρείτε πως είναι το επίπεδο της ενημέρωσης του κοινού αναφορικά με τα αυτοανοσα νοσήματα και τι θα απαντούσατε στην ερώτηση τι προκαλεί την εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος;
  Θα έλεγα δυστυχώς οτι έχουμε ακόμα πολύ μέλλον μπροστά μας ωστε να υπάρχει σωστή και εγκαιρη ενημέρωση για τα αυτοάνοσα νοσηματα και θα προσπαθήσουμε κ εμεις να συμβάλλουμε σ αυτο. Οσον αφορά την ερωτηση σας σχετικά με το τί προκαλεί την εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος θα σας έλεγα οτι δεν ειναι μόνο ενα πράγμα, είναι το στρές η κακή διατροφή ένα εντονο συνήθως γεγονός που μας στεναχωρει υπάρχει πιθανότητα να πυροδοτήσει, οπως λέμε και αν έχουμε τη προδιάθεση ενα αυτοάνοσο νοσημα
 1. Υπάρχουν μέτρα πρόληψης για τα αυτοάνοσα νοσήματα;
  Η καλή διατροφή, καλή ψυχολογία και η άσκηση θα έλεγα οτι μπορεί να μειώση τον κίνδυνο εμφάνισης του
 1. Εκτός από Πρόεδρος της ΜΑΧΗ, είστε επίσης και μια πολύ μάχιμη δημοσιογράφος με χρόνια εμπειρία στο σώρο. Σε ποιό βαθμό αυτές οι δύο ιδιότητες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους;
  Κοιτάξτε έχω τη χαρά στη ζωή μου να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα αλλα οι χαρές που μου έχει δώσει αυτος ο αγωνας μας και η εννοια της προσφοράς που έχει δεν μπορεί να συγκριθεί ουτε να αλληλεπιδράσει με τιποτα απ οσα έχω ζήσει. Σίγουρα η επαγγελματική μου ιδιότητα με έχει βοηθήσει πολύ στο να προβάλω πιο εύκολα τις δράσεις του συλλόγου μας αλλά θα καλούσα και τους αναγνώστες σας να δοκιμάσουν να εμπλακουν στον τομέα της φιλανθρωπίας και της προσφοράς και θα νιώσουν οτι ενσωματονωνται σ εναν αλλο στόχο, πιο ανώτερο απο την επαγγελματική καταξίωση που όλοι θέλουμε. Οσον αφορά για μας καυχιόμαστε ότι είμαστε ΜΑΧΗΤΕΣ και προτρέπουμε οσους θέλουν ανα έρθουν να μας γνωρίσουν

  Μπορείτε να ενημερώνεστε για τη δράση του Οργανισμού ΜΑΧΗ εδώ.