Του Φώτη Καλιαμπάκου.

Στην χτεσινοβραδινή πρεμιέρα του «Ιππότη με το Ρόδο» του Ρίχαρντ Στράους, μιας από τις κορυφαίες όπερες του Γερμανόφωνου ρεπερτορίου, στην κατάμεστη αίθουσα της Μετροπόλιταν ήταν παρών μεταξύ πολλών άλλων διάσημων θεατών, και ο νέος μουσικός διευθυντής της ΜΕΤ, Yannick Nézet-Séguin.

Ο νεαρός Καναδός αρχιμουσικός δεν είχε καν γεννηθεί, όταν το 1969 ο προσωπικός φίλος του συνθέτη και κορυφαίος ερμηνευτής του έργου του Αυστριακός Karl Böhm είχε διευθύνει την όμορφη παραδοσιακή παραγωγή του Nathaniel Merrill την οποία και αντικατέστησε η φετινή. Οχι μόνο στην τότε πρεμιέρα αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της, η ιστορική πια σκηνοθεσία του έργου είχε συνοδευτεί από την παρουσία, τόσο στο πόντιουμ όσο και τη σκηνή μυθικών μορφών της μουσικής.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιππότη με το Ρόδο-Οκτάβιαν η διακεκριμένη Λετονή μέτζο-σοπράνο Ελίνα Γκαράντσα. Φωτογραφία: Ken Howard/Metropolitan Opera

Με ένα επίσης επιλεγμένο καστ κορυφαίων σύγχρονων ερμηνευτών του έργου του Στράους, η καινούρια παραγωγή των Robert Carsen (σκηνοθεσία) και Paul Steinberg (σκηνικό) μεταφέρει τη δράση από την εποχή της ιστορίας, το 18ο αιώνα και την αυτοκρατορική Βιέννη της εποχής της Μαρίας Θηρεσίας, στην εποχή της δημιουργίας του έργου, επίσης τη Βιέννη των αρχών του 20ου αιώνα, το 1911, κοντά στο επονομαζόμενο και τελευταίο καλοκαίρι της Ευρώπης, προτού ο Μεγάλος Πόλεμος καταστρέψει οριστικά τόσο την αψβουργική μοναρχία που αποτελεί το φόντο της όπερας, όσο και τη καλλιτεχνικά πολύ δημιουργική ελίτ της Βιέννης, στην οποία ανήκε ο λιμπρετίστας Hugo von Hofmannsthal.

Μετά τις κορυφαίες αλλά όχι και τόσο δημοφιλείς σκοτεινές όπερες του συνθέτη Σαλώμη και Ηλέκτρα, ο Ιππότης με το Ρόδο έγινε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ρίχαρντ Στράους και πέρασε άμεσα τον Ατλαντικό, δύο μόλις χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στη Δρέσδη το 1911. Παρουσιάστηκε στη ΜΕΤ για πρώτη φορά το 1913.

Διακεκριμένη ερμηενύτρια του ρόλου της Μάρσαλιν η Αμερικανίδα στάρ-σοπράνο Renée Fleming. Πίσω της η διακεκριμένη Λετονή μέτζο-σοπράνο Ελίνα Γκαράντσα ως Οκτάβιαν. Φωτογραφία: Ken Howard/Metropolitan Opera

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιππότη-Octavian η διάσημη Λετονή μέτζο-σοπράνο Elīna Garanča. Ξεπεσμένος αριστοκράτης Βαρόνος του Ochs ο Αυστριακός βαρύτονος Günther Groissböck με αυξημένα γλωσσικά-υποκριτικά καθήκοντα, μια και ο λιμπρετίστας χρησιμοποιεί κατά κόρον στο συγκεκριμένο χαρακτήρα τη Βιεννέζικη διάλεκτο.

Στο ρόλο της Marschalin, η Αμερικανίδα σταρ-σοπράνο Renée Fleming, που διακρίνεται ιδιαίτερα στο Γερμανόφωνο ρεπερτόριο αλλά και συγκεκριμένα στο ρόλο της αριστοκράτισσας που αναγκάζεται από τον αμείλικτο χρόνο να παραχωρήσει το νεαρό εραστή της στη νεαρή αστή Sophie, την οποία υποδύθηκε η επίσης Αμερικανίδα σοπράνο Erin Morley. Την παράσταση διηύθυνε ο Γερμανός Sebastian Weigle.

Διακεκριμένη ερμηενύτρια του ρόλου της Μάρσαλιν η Αμερικανίδα στάρ-σοπράνο Renée Fleming, φιλοσοφεί μπροστά στον καθρέφτη για τον αμείλικτο χρόνο. Φωτογραφία: Ken Howard/Metropolitan Opera

Η Renée Fleming μιλώντας στους New York Times αναφέρθηκε, αμείλικτος και εδώ ο χρόνος, στην πιθανότητα να περιορίσει μετά από τη συγκεκριμένη παραγωγή τις εμφανίσεις της επί σκηνής, κάτι που ο τίτλος του άρθρου φαίνεται να υπερτόνισε μιλώντας για «Αντίο στη σκηνή», με την παρεξήγηση να λήγει με νεότερες διευκρινήσεις της καταξιωμένης καλλιτέχνιδος.

Οι παραστάσεις του δραματικά και μουσικά πολυδιάστατου αριστουργήματος του Στράους, στο οποίο αξίζει να επανέλθουμε από τις στήλες του Εθνικού Κήρυκα θα συνεχιστούν ως το τέλος της σεζόν, με την τελευταία παράσταση, το Σάββατο 13 Μαΐου, να μεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

https://www.ekirikas.com/e%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%80%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BD/