από την Άρια Σωκράτους
Διάσκεψη Τύπου για την την ταινία “Son of Sofia” πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Απριλίου, 2017 στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Στη διάσκεψη συμμετείχαν η σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου, ο κινηματογραφικός παραγωγός Γιώργος Καρναβάς, ο Διευθυντής Φωτογραφίας Διονύσης Ευθυμιόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη, Jimmy DeMetro κι εκπρόσωποι ελληνικών και αμερικανικών Mέσων Ενημέρωσης.
«Μου αρέσει να τοποθετώ τις ιστορίες μου σε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Γι’αυτό αποφάσισα να μεταφέρω χρονικά την υπόθεση της ταινίας στο καλοκαίρι που διεξήχθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. Η περίοδος αυτή στο μυαλό μου σηματοδοτεί τη λήξη της εποχής της αθωότητας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, τα πάντα είχαν αλλάξει. Υπήρξε η χρυσή εποχή των πιο ένδοξων ημερών και ταυτόχρονα το τέλος τους. Επίσης, παράλληλα στη ράγα της αφήγησης σηματοδοτείται και το τέλος της παιδικής ηλικίας του Μίσα, του κεντρικού πρωταγωνιστή της ταινίας. Υπάρχει επίσης ακόμα ένας παραλληλισμός της Ρωσίας με την Ελλάδα καθώς στην ταινία γίνεται αναφορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στη Ρωσία το 1980 και το 1989 ακολούθησε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.» , δήλωσε η Ελίνα Ψύκου
Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου, 2017 στο Tribeca Film Festival στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Αφήγησης. (International Narrative Competition).
Ο τίτλος «Son of Sofia” σύμφωνα με την σκηνοθέτη, δόθηκε επειδή η ίδια ήθελε να συμπεριλάβει στον τίτλο ένα όνομα, αλλά δεν επιθυμούσε το όνομα αυτό να ανήκει στον βασικό πρωταγωνιστή της κι έτσι επέλεξε να τον προσδιορίσει χρησιμοποιώντας το όνομα της μητέρας του.
«Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Γαλλίας. Οι βασικές γλώσσες της ταινίας είναι τα Ρωσικά και τα Ελληνικά. Δεν υπάρχουν γλωσσικοί περιορισμοί στη δουλειά μας. Όσον αφορά στην χορηγία και την χρηματοδότηση των ταινιών, αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του έργου, την υπόθεση και την παραγωγή. Ο οπτικοακουστικός τομέας στην Ευρώπη είναι ένας από τους εμπορικούς τομείς της οικονομίας, ο οποίος προστατεύεται λόγω του πολιτισμού και της γλώσσας.», δήλωσε ο παραγωγός της ταινίας, Γιώργος Καρναβάς.
Όπως δήλωσε η Ελίνα Ψύκου, ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας επιλέχθηκε μετά από επίσκεψη σε όλα τα πολυεθνικά σχολεία της Αθήνας. Πρόκειται για ένα παιδί Ουκρανικής καταγωγής, οι γονείς του οποίου μετανάστευσαν στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη του επαφή με τον κόσμο του κινηματογράφου και ανταποκρίθηκε στο ρόλο του με απόλυτη συνέπεια και αποδοτικότητα.
Η ηθοποιός που υποδύεται την μητέρα του γεννήθηκε στη Ρωσσία αλλά μετανάστευσε στη Γερμανία σε ηλικία οχτώ ετών. Στην ταινία επίσης συμμετέχει και ο ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου στο ρόλο του ηλικιωμένου πατριού του Μίσα, ο οποίος αντιμετωπίζει επικοινωνιακές δυσκολίες στον τρόπο προσέγγισης του παιδιού.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η Ελίνα Ψύκου έκανε για τέσσερις μήνες ιδιαίτερα μαθήματα Ρωσικής γλώσσας προκειμένου να αναταποκριθεί στις γλωσσικές απαιτήσεις της ταινίας.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη, Jimmy DeMetro, τα τελευταία δέκα χρόνια, επτά ελληνικές ταινίες αγοράστηκαν και διανεμήθηκαν από μικρές εταιρίες παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.