Ένα λουλούδι  για μας, μέσα από μία Φύση που ανθίζει!

Από την Λίλιαν Σίμου

Είμαστε στην Άνοιξη και η Φύση γύρω μας γεμίζει από μυρωδιές και χρώματα…Ο Μάης είναι συνδυασμένος με τα λουλούδια, το μαγιάτικο στεφάνι και την ομορφιά σε όλο το μεγαλείο. Η Αστρολογία συνδέεται με τα λουλούδια, όπως και με κάθε τι που υπάρχει στη Φύση. Πώς είναι δυνατόν; Θα το δούμε μαζί…

Στο πέρασμα των αιώνων, η αστρολογία που είναι μία σφαιρικά συμβολική γλώσσα, ασχολήθηκε με το να συνδέσει τους συμβολισμούς της με κάθε δημιούργημα της φύσης. Οι πλανήτες συνδέθηκαν μετά από μελέτες, με το φυτικό βασίλειο, κυρίως για θεραπευτικούς λόγους. Στην ιατρική των λαών (μεταξύ αυτών και των αρχαίων Ελλήνων), υπήρχαν οδηγίες για την συγκομιδή των φυτών, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αστρολογικές, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα ως φάρμακα.

Η βοτανολογία και η αστρολογία, συνδεδεμένες με την ιατρική, επεκτάθηκε τον δέκατο έβδομο αιώνα από τον σημαντικό βοτανολόγο Νίκολας Κάλπεπερ. Το βιβλίο του ήταν το μόνο εγχειρίδιο ιατρικό που πήραν μαζί τους οι άποικοι της εποχής που πήγαν στην Αμερική και ίδρυσαν την πρώτη αποικία στο Πλίμουθ. Περιείχε πάνω από πεντακόσια φυτά με τους πλανήτες κυβερνήτες τους και την ιατρική τους χρήση. Για δύο αιώνες η αμερικανική ιατρική βασιζόταν σ’ αυτό το βιβλίο: «British Herbal and Family Physician».

Ο ετήσιος κύκλος της φύσης συνδέεται με τις τέσσερις εποχές και με τα τέσσερα παρορμητικά ζώδια του ζωδιακού: Κριός (Άνοιξη), Καρκίνος (Καλοκαίρι), Ζυγός (Φθινόπωρο) και Αιγόκερος (Χειμώνας).

Οι βοτανικοί κήποι σχεδιάζονταν συχνά σύμφωνα με τις αστρολογικές αρχές και τα βοτανικά ρολόγια το ίδιο. Λέγεται μάλιστα, ότι τα γνωστά μας λουλούδια οι μαργαρίτες, που άνοιγαν την αυγή, στα αγγλικά ονομάστηκαν «daisies» από τις λέξεις «Day & eyes» δηλαδή, «τα μάτια της ημέρας».

Στην παραδοσιακή αστρολογία, τα διάφορα μέρη του φυτού συνδέονται με τα στοιχεία της αστρολογίας, τη Φωτιά, τη Γη, τον Αέρα και τη Φωτιά.

Η ρίζα συνδέεται με τη Γη, γιατί εκεί ριζώνει το φυτό.

Ο κορμός του συνδέεται με το Νερό, επειδή εκεί μεταφέρονται τα θρεπτικά υλικά του.

Τα φύλλα συνδέονται με τον Αέρα, λόγω του ότι κινούνται ευέλικτα.

Οι καρποί και τα λουλούδια συνδέονται με τη Φωτιά, επειδή είναι η δημιουργία και χρειάζονται την δυναμική του στοιχείου αυτού.

Ο χρόνος περιγράφεται με τον κύκλο των εποχών και ο φυσικός κύκλος του φυτικού βασιλείου συνεργάζεται απόλυτα με αυτόν.

Η Άνοιξη που ξεκινά με τον Κριό, (στο βόρειο ημισφαίριο), σχετίζεται με την έναρξη της νέας εποχής (για την πολιτική αστρολογία τότε ξεκινά και το νέο έτος), όπου η Φύση ξυπνά από τον λήθαργο του χειμώνα. Ο φλογερός Κριός, παρορμητικός, δυναμικός, ξυπνά την φλόγα της δημιουργίας, οι χυμοί αρχίζουν να ρέουν και η Φύσηανθίζει. Ο Ταύρος θα φέρει την ανάγκη για καλλιέργεια των φυτών. Οι Δίδυμοι με το στοιχείο του αέρα θα δώσουν πνοή στην δημιουργική δύναμη του φυτού. Ο Καρκίνος θα αναπτύξει τον καρπό…Το ίδιο και τα επόμενα ζώδια, αντιστοιχούν σε ενέργειες που δηλώνουν την καλλιέργεια της γης και την συγκομιδή των καρπών της, μέχρι την επόμενη ανάπαυση, κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

 

Αν θέλουμε να δούμε ποιο φυτό αντιστοιχεί στα δεδομένα της προσωπικότητάς μας, ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες των βοτανολόγων-αστρολόγων κι ας επιλέξουμε το κατάλληλο:

`(Αν γνωρίζετε και το ζώδιο του Ωροσκόπου σας, παρακαλώ να το διαβάσετε επίσης)

ΚΡΙΟΣ 

Παπαρούνα, κόκκινο τριαντάφυλλο, γεράνι, άνθη μηλιάς

ΤΑΥΡΟΣ 

Βιολέτα, ανεμώνη, γαρδένια, μαργαρίτα

ΔΙΔΥΜΟΙ 

Αγιόκλημα, ίριδα, αγριολούλουδα, κρινάκια, μυρτιά

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ιτιά, νούφαρο, κατιφές, μανόλια, ίρις

ΛΕΩΝ

Ηλιοτρόπιο, νάρκισσος, μεγάλα χρυσάνθεμα, ντάλια

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Μικρά χρυσάνθεμα, μαργαρίτα, χαμομήλι, αστράκια

ΖΥΓΟΣ

Πανσές, ορχιδέα, ροζ τριαντάφυλλο, γαρδένια

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Σκουροκόκκινα τριαντάφυλλα, Κενταύρια (Χειρωνιάς), παιώνια, ανεμώνη

ΤΟΞΟΤΗΣ

Γαρίφαλο, τουλίπα , γλαδιόλα, σημύδα

 

ΑΙΓΟΚΕΡΟΣ

 

Καμέλια, μαύρη παπαρούνα, αμάραντος, πανσές

 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

 

Αμυγδαλιά, ορχιδέα, άνθη λεμονιάς ή άλλων ξινών οπωροφόρων, «πουλί του παραδείσου»

 

ΙΧΘΕΙΣ

 

Νούφαρο, λεβάντα, κρίνο, πασχαλιά