ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι από τη Νέα Υόρκη, Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριδα και Ντόναλντ Πέιν από τη Νέα Ιερσέη, κατέθεσαν νομοθέτημα – αίτημα καλώντας τη Μεγάλη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν από κοινού οι τρεις προαναφερθέντες πολιτικοί αναγράφεται πως πριν από 200 χρόνια πήραν τα Γλυπτά από το Ναό της Αθηνάς. Το 1816 το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την αγορά των Γλυπτών, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να επιστραφούν στην Ελλάδα, δεν έχει σταθεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις βρετανικές κυβερνήσεις.

Η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι είπε πως «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μερικά από τα μεγαλύτερα παραδείγματα έκφρασης τέχνης και ομορφιάς και οφείλουν να εκτίθενται στη χώρα τους». Τόνισε πως «είναι ζωντανά τεμάχια της Ελληνικής Ιστορίας τα οποία ανήκουν στον ελληνικό λαό. Οι άνθρωποι της Ελλάδος, καθώς επίσης και οι επισκέπτες οι οποίοι ταξιδεύουν από ολόκληρο τον Κόσμο για να απολαύσουν το μεγαλείο της Ακρόπολης πρέπει να μπορούν να θαυμάσουν τα αγάλματα αυτά. Το νομοθέτημα καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να επιστρέψει επί τέλους αυτούς τους θησαυρούς στον δικό τους τόπο».

Ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης είπε πως «η τέχνη παρέχει ένα παράθυρο στην Ιστορία και είναι η απώτερη ελευθερία της έκφρασης». Ο κ. Μπιλιράκης συμπλήρωσε πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα φιλοτεχνήθηκαν από τους πολίτες της Αθήνας υπό τη διεύθυνση του γνωστού γλύπτη Φειδία για να γιορταστεί η περηφάνια και το μεγαλείο της Αθήνας».

Ο βουλευτής Ντόναλντ Πέιν είπε ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι σύμβολο και πηγή περηφάνιας της Ελλάδος».

bit.ly/2pGuFou