Από την Λίλιαν Σίμου

 

Κάθε χρόνο αυτή περίπου την εποχή, όταν σχηματίζεται το ολόγιομο φεγγάρι στον Σκορπιό, ακούμε για την γιορτή του Βεσάκ (Wesak). Μία γιορτή με ανατολίτικες ρίζες ως προς την παράδοσή της. Αφορά μέρος του ετήσιου κύκλου των Πνευματικών Φεστιβάλ που προσφέρουν την ευκαιρία σε ανθρώπους όλων των θρησκειών να συνεργαστούν.

Οι τρεις Πανσέληνοι της Άνοιξης, αρχής γενομένης με τον Ήλιο στον Κριό και τη Σελήνη στον Ζυγό, η δεύτερη στη σειρά με τον Ήλιο στον Ταύρο και τη Σελήνη στον Σκορπιό και η τρίτη με τον Ήλιο στους Διδύμους και τη Σελήνη στον Τοξότη, σχηματίζουν μία αλληλουχία που συνδέει τους τρεις άξονες των ιδιοτήτων στην αστρολογία, την παρορμητική (Κριός – Ζυγός), την σταθερή (Ταύρος – Σκορπιός) και την μεταβλητή (Δίδυμοι – Τοξότης).

 Είναι οι τρεις βασικές εκφράσεις του Θείου μέσω της φυσικής Δημιουργίας Του.

Με ρίζες ινδουιστικές, το φεστιβάλ του Βεσάκ, συμβολίζει την παράδοση της εσωτερικής διδασκαλίας του Βούδα, ως θεϊκός ενδιάμεσος μεταξύ της ενσαρκωμένης ψυχής (ανθρώπου) και της πνευματικής ιεραρχίας (πνευματικού κόσμου). Μεταφέρει, δε, την χριστική συνείδηση, και κατά την θεοσοφική αντίληψη, είναι η ένωση του πνεύματος του Χριστού με το πνεύμα του Βούδα.

Στην ουσία, είναι η γιορτή που οδηγεί την φυσική διάσταση (Ήλιος στον Ταύρο) προς την εσωτερική μύηση και μεταμόρφωση (Σκορπιός).

Έχουμε την ευκαιρία να φωτίσουμε στις σκοτεινές πτυχές μας κατά την διάρκεια της Πανσελήνου στον Σκορπιό. Η σάρκα με τις αισθήσεις της (Ταύρος) φέρει προσκολλήσεις και κτητική διάθεση (Σκορπιός), και βυθίζουμε τον εαυτό μας σε αδυναμίες ή πάθη.  Η γιορτή μας υπενθυμίζει πως η ύλη είναι όμορφη, αλλά φθαρτή και πρόσκαιρη. Κατά συνέπεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την απώλεια ως μέσον μεταμόρφωσης και διαρκούς αλλαγής στον φυσικό κόσμο. Η απώλεια δεν σημαίνει ένα τέλος, παρά μία μεταλλαγή, σε νέα μορφή.

Η γιορτή του Βεσάκ έχει μεταξύ άλλων, την ανάγκη κατανόησης της πνευματικής διέγερσης, της ροής της ενέργειας της ύπαρξης, την μεταμόρφωση, την αλλαγή από τα βάθη της ψυχής ως την επιφάνεια του αισθητού κόσμου.

Μια φορά το χρόνο, στο φεστιβάλ Vaisakha ή Wesak, ο  Βούδας (ο Φωτισμένος) μεταφέρει στην ανθρωπότητα την δυνατότητα επικοινωνίας με το Θείο Φως. Η γιορτή αυτή εστιάζει στο να αισθανθούμε πως είμαστε τρισυπόστατοι, με σώμα, ψυχή και πνεύμα και πως μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους γύρω μας, αφού όλοι αποτελούν μικρές πηγές φωτός, σπίθες του Ενός και μοναδικού Θείου Όντος, του Θεού. Σε όποια θρησκεία κι αν ανήκουμε, όλοι είμαστε παιδιά του Θεού!

Χρησιμοποιώντας τη μαγνητική δύναμη της αγάπης-σοφίας και για να την προσελκύσουμε, χρειάζεται να είμαστε σταθεροί, αποφασιστικοί, επίμονοι (σταθερά ζώδια του Ταύρου και του Σκορπιού). Η συνειδητοποίηση, θα βοηθήσει στην διεύρυνση του πνεύματος και θα καθαρίσει την «εσωτερική μας λάσπη», αποκαλύπτοντας το θαύμα της ύπαρξης. Σαν πομποί και δέκτες ενέργειας, απολαμβάνουμε την ζωή σε όλες της τις διαστάσεις. Αγαπάμε τον συνάνθρωπο, τα πλάσματα της Δημιουργίας, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

 

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που διαλογίζονται με καθαρή καρδιά σ’ αυτή την Πανσέληνο, τόσο ισχυρότερο είναι το μαγνητικό πεδίο της καρδιάς της ομάδας και η επίμονη, αδιάσπαστη δύναμή της.

Εναπόκειται στον καθένα από εμάς να προσαρμόζεται με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια στο νόημα της Πανσελήνου,  να ηρεμήσει το νοητικό και να αφουγκραστεί την ψυχή!

 

Αστρολογικά η Πανσέληνος στον Σκορπιό, αναδεικνύει τα πάθη και τις αδυναμίες μας, τους φόβους και την ερωτική μας ορμή. Εμπεριέχει την ένταση των εμμονών, αλλά και την δύναμη μετουσίωσης και αναζωογόνησης.

Η φετινή Πανσέληνος στον Σκορπιό είναι ενδιαφέρουσα και μας καθοδηγεί να καθαρίσουμε εσωτερικά μετά από ένα επίπονο πολύμηνο χρονικό διάστημα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 10ης προς 11η Μαΐου, έχουμε την κορύφωση της Πανσελήνου του μήνα.

Μπορεί να φανεί απαισιόδοξη η Πανσέληνος, καθώς η Σελήνη στον Σκορπιό είναι σε πτώση, δηλαδή αναγκάζεται να εισχωρήσει στο βάθος των αδυναμιών μας και να ανακαλύψει τα πάθη μας, τις φοβίες, τις κρυφές αγωνίες.

Όμως αυτή η Πανσέληνος έχει την ιδιαίτερη χροιά και φύση της, που ενισχύεται και στηρίζεται από  τον κυβερνήτη της, Πλούτωνα. Ο «θεός του Κάτω Κόσμου» είναι σε θέση να αλλάξει πολλά βαθιά και ριζικά, να ενθαρρύνει, να μας κάνει τολμηρούς.

Ίσως ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τα φαντάσματά μας και να πετάξουμε από την ψυχή την σήψη, την φθορά, την καθήλωση, την πληθωρικότητα και την αγωνία για το συναισθηματικό μας φορτίο.

Στον άξονα του Σκορπιού και του Ταύρου, οι αισθήσεις διεγείρονται, και οι επιθυμίες ενισχύονται. Θέλουμε να απολαύσουμε, αλλά μειώνει τη χαρά ο φόβος του θανάτου, του τέλους της ευχαρίστησης.

 

Μήπως πρέπει τελικά να βιώνουμε έντονα  κάθε στιγμή, να χαιρόμαστε αυτό που είναι υγιές, δίχως κτητική διάθεση;

 

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στα φυσικά αγαθά ή στις  ανάγκες, που άφησαν αποτύπωμα στην ψυχή. Σε μία εποχή κρίσης αξιών μακράς διαρκείας, έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσουμε προσγειωμένα τις αδυναμίες μας και τις αδυναμίες του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Υπάρχουν δώρα που θα έρθουν μετά, ανακούφιση, μεταμόρφωση και ριζική αλλαγή.

 

Περισσότερες αστρολογικές λεπτομέρειες και τον τρόπο που αγγίζει τον καθένα μας, ανάλογα με το ζώδιο του Ήλιου και του ωροσκόπου στο άρθρο μας: Πανσέληνος στον Σκορπιό και εβδομαδιαίες προβλέψεις