Στο έργο του Caravaggio αποτυπώνεται ένας καινούριος κόσμος. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει στο Μιλάνο αλλά ολοκλήρωσε τις πιο σημαντικές δημιουργίες του στη Ρώμη. Υπήρξε ένας κορυφαίος ζωγράφος, ο οποίος εργαζόταν κυρίως για την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αλλά ο οξύθυμος και έκρυθμος χαρακτήρας του ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την καριέρα του. Διώχτηκε και συνελήφθη άπειρες φορές για καυγάδες και συμπλοκές που αφορούσαν αντίσταση κατά των αρχών και κατοχή όπλων. Το 1606 κατά την διάρκεια μιας παρτίδας τένις σκότωσε τον αντίπαλο του και έφυγε από τη Ρώμη. Για τέσσερα χρόνια έζησε και εργάστηκε στη Νάπολη, στη Μάλτα και στη Σικελία. Το 1610 όταν επέστρεψε στη Ρώμη πέθανε με τραγικό τρόπο.
Πολλά έργα του Caravaggio εκφράζουν τον πολύπλοκο ψυχισμό του.”Η κλήση του αγίου Ματθαίου” (1597-1600), βρίσκεται στο τρίπτυχο για το βίο του αγίου, στο παρεκκλήσι Contarelli του ναού S. Luigi dei Francesi, στη Ρώμη. Στον πίνακα εικονοποιείται ένα επεισόδιο από το ευαγγέλιο του Ματθαίου, που διαδραματίζεται στην Καπερναούμ, όταν ο Ιησούς αρχίζει να επιλέγει τους μαθητές του. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό θέμα στην θρησκευτική ζωγραφική, το οποίο ο Καραβάτζιο αναδιαμορφώνει εκ βάθρων, με έναν επαναστατικό για την εποχή και τη θρησκευτική τέχνη ρεαλισμό.
Αλλά αυτό που εκφράζει με μοναδικό τρόπο την ζωγραφική του ιδιοφυία, είναι η εντυπωσιακή χρήση του φωτός κι αυτός είναι ο λόγος που μας απασχολεί εδώ ο συγκεκριμένος πίνακας: όλη η σύνθεση στηρίζεται στις αντιθέσεις που δημιουργεί η συμπαγής μάζα φωτός που πέφτει από ψηλά, χωρίς αντανακλάσεις αλλά με έντονες φωτοσκιάσεις, με αποτέλεσμα μια σχεδόν τρισδιάστατη εικόνα. Από εδώ και στο εξής, το φως δεν είναι πια παθητικό ή ουδέτερο αλλά στοιχείο ενεργό και καθοριστικό για τη ζωγραφική σύνθεση. O τενεμπρισμός (από την ιταλική λέξη tenebroso, σκοτεινός) που εισάγει ο Καραβάτζιο, ήτοι οι μεγάλες σκοτεινές επιφάνειες που διακόπτονται από περιοχές έντονα φωτισμένες ώστε να δημιουργούνται δραματικές φωτοσκιάσεις (κιαρόσκουρο), θα αλλάξει για πάντα την ευρωπαϊκή ζωγραφική.
Παρουσίαση: Άρια Σωκράτους