από την Άρια Σωκράτους.

“Asi empieza lo malo y lo peor queda atras”. Έτσι ξεκινά το κακό και το χειρότερο παραμένει πίσω. Παραφράζοντας την φράση του Σαίξπηρ, ο Javier Marias επινοεί ένα ιδιαίτερο και άκρως διεισδυτικό τρόπο να εισχωρήσει στα απόκρυφα της ζωής των ιδιόρρυθμων και αλλόκοτων ηρώων του.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αμιγώς ερωτικό, φιλοσοφικό και φεμινιστικό, με λεπτές πινελιές αισθαντικού χιούμορ και αυθεντικής γλωσσολογικής διερεύνησης, στις σελίδες του οποίου ξεπροβάλλει το πρόσωπο του νεαρού Marias, ο οποίος συστήνεται στους αναγνώστες με το όνομα Juan de Vere.

O Juan de Vere είναι ο κύριος αφηγητής του μύθου και βοηθός ενός βασικού πρωταγωνιστή, του ιδιόρρυθμου και ιδιαίτερου σκηνοθέτη Eduardo Muriel. Ο Javier Marias στο ρόλο του αφηγητή ξεδιπλώνει την πλοκή με ένα πολυσύνθετο τρόπο διανθισμένο με ψυχολογικά τεχνάσματα και ερωτοτροπεί με το ιδεατό που στα μάτια του απεικονίζεται ως άφθαστο.

Ο βάσικός του άξονας περιστρέφεται γύρω από τον Eduardo Muriel και την Beatriz, ένα ασυνήθιστο και γεμάτο αντιθέσεις ζευγάρι. Εκείνος είναι αντιφατικός, εκκεντρικός, απολαυστικός και σε κάποια σημεία απίστευτα σκληρός. Εκείνη είναι μια γοητευτική, αισθησιακή, με ιδιαίτερες αρετές και μόρφωση γυναίκα που ζει στη σκιά του Muriel καταπιέζοντας τις επιθυμίες της και ζει μέσα στη σιωπή που εκείνος της επέβαλε. Το παρελθόν τους κρύβει επιμελώς ένα τραγικό μυστικό που οδήγησε στην απότομη απομάκρυνση και αποξένωσή τους. Ο Juan de Vere παρακολουθεί αθόρυβα και σιωπηλά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται ανάμεσα στο ζευγάρι και καταγράφει τη δική του αποστασιοποιημένη αλήθεια. Ο μύθος με φόντο το πολιτικό γίγνεσθαι της Ισπανίας στον απόηχο του δικτατορικού καθεστώτος του Φράνκο, το 1980 ξετυλίγεται αργά, βασανιστικά και αυθαδώς απροκάλυπτα καθηλώνοντας τον αναγνώστη.

Κυριαρχική φιγούρα στη ράγα της αφήγησης έχει ο γιατρός και κολλητός φίλος του Muriel, Van Vechten. Ο Van Vechten αποτελεί τον πιο σκοτεινό, αμφιλεγόμενο και πολυσύνθετο χαρακτήρα ολόκληρου του βιβλίου. Σε αυτόν η δοσολογία των κακών στοιχείων υποσκελίζει τα φαινομενικά καλά στοιχεία που δεν είναι τίποτα άλλο από μια οφθαλμαπάτη.

Η ψυχολογική εμβάθυνση, η πολύπλευρη και απρόβλεπτη προσωπικότητα των ηρώων, οι εξάρσεις των αντιθέσεων τους και οι αναπάντεχες εντάσεις τους οικοδομούν ένα μύθο μοναδικό.

Το βιβλίο του Javier Marias “Asi empieza lo malo” είναι ένα αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, στο οποίο ο λογοτέχνης κεντά κυριολεκτικά με τις λέξεις του την πλοκή του μύθου. Γνωστός λεξιλάγνος, ακούραστος ερευνητής, βαθύστόχαστος φιλόσοφος και ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες της λογοτεχνίας σε διεθνές επίπεδο, ο Javier Marias κατέθεσε ένα ακόμα αριστούργημα στον βωμό της λογοτεχνίας τοποθετώντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.