Συνέντευξη στην Μάρθα Πατλάκουτζα

Την Παρασκευή 12 του Μάη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου. Η Αίθουσα «Νίκος Καζαντάκης» ασφυκτιούσε από πλήθος κόσμου. Οι αλήθειες και η ιστορία ζωντάνεψαν στα λόγια των ομιλητών και μάγεψαν το κοινό.

Για το βιβλίο μίλησαν:

– Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια

– Τζέκη Μπενμαγιόρ, ερευνητής της ιστορίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

 

Εκ μέρους του αναγνωστικού κοινού του Writer’s Gang, σας ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης.

Τι απαιτεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα κατά τη συγγραφή του;

Εννοείται πως απαιτεί ιστορική, εθνολογική, κοινωνιολογική, λαογραφική έρευνα. Θα έλεγα πως η ιστορική είναι η πιο απλή, αν έχεις μάθει να «διαβάζεις» την ιστορία, εννοώ να ψάχνεις, για να το πω απλά «αίτια και αφορμές» και την αλληλουχία των ιστορικών γεγονότων.

Οι άλλες είναι πιο δύσκολες, αφ’ ενός γιατί επιδέχονται διάφορες ερμηνείες, αφ’ ετέρου γιατί πρέπει να ‘νιώσεις’ τον τόπο και τους ανθρώπους του για να τοποθετήσεις εντός του την ιστορία σου.

 

Ποια ήταν η πιο όμορφη ανάμνηση που σας έδωσε η συγγραφή του καινούριου σας βιβλίου;

Η μελέτη της κοινωνίας της Σαλονίκης στα μισά του 19ου αιώνα. Μια κοινωνία με τρείς θεούς, δεκάδες εθνότητες,   χίλια πρόσωπα.

Φυσικά και η ιστορία της απαγωγής της Στοάς των Ειδώλων που την μελέτησα από τον μεγάλο μας ιστορικό Α.Βακαλόπουλο.

 

Στα βιβλία σας όλα τα εξώφυλλα είναι πανέμορφοι πίνακες με τοπία και στιγμές που έχουν κάτι να πουν. Συμμετέχετε με κάποιον τρόπο στη δημιουργία τους;

Από το 3ο μέρος των ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και στο εξής τα βιβλία μου έχουν τα εξώφυλλα που θέλω.

Στο ΧΙΛΙΕΣ ΖΩΕΣ ΑΠΟΨΕ δε, το σχεδίασα μόνη μου και μετά το ανέλαβε ο γραφίστας.

Η τριλογία ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ και ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ έχουν σχεδιασθεί από γραφίστα του εκδοτικού πάνω στην ιδέα που είχα.

 

Πώς θα συστήνατε το καινούρια σας βιβλίο, «Οι Μαγεμένες- Las Incantadas»;

ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ – Las Incantadas είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα.

Είναι όμως και ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, και ερωτικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα για μια πόλη και τους ανθρώπους της, ένα βιβλίο για μια μεγάλη επανάσταση και πολλές μικρότερες προσωπικές, ένα βιβλίο για την φιλία των ανδρών και την δύναμη των γυναικών.

Από το Οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Θεσσαλονίκη, στα βάθη των αιώνων: Μια βασίλισσα ερωτευμένη παράφορα µε τον Μεγαλέξανδρο τρέχει µες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα µάγια του απατηµένου συζύγου της όμως θα μαρμαρώσουν αυτή και τη συνοδεία της. Οι μορφές τους θα μείνουν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων. Περίπου χίλια οχτακόσια χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, που οι κάτοικοί της λατρεύουν τρεις θεούς και μιλάνε αμέτρητες γλώσσες, ο παλαιογράφος Εµµανουέλ Μιλλέρ επιχειρεί, µε τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο μνημείο των «Μαγεμένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσμήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτι σπίτια των ευγενών.

Στην προσπάθειά του όμως αυτή, θα βρεθεί αντιμέτωπος µε μια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευμένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη ματαίωση της αρπαγής του μνημείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωμά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο ∆ηµητριάδη, που εμπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη µάχη µε αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεµένες» και να αποτρέψει την επανάληψη μελλοντικών διωγμών.            Μια σαγηνευτική ιστορία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που σκαλίζεται µε έρωτα και αίμα στα βυζαντινά τείχη, στα υγρά λιθόστρωτα, στις συναγωγές, στα παζάρια και στα γεμάτα θρύλους και ατμούς χαµάµ της Σαλονίκης.

(Στο βιβλίο υπάρχει τυπωμένο ένα qr code με πλούσιο πραγματολογικό υλικό για το ιστορικό υπόβαθρο της αφήγησης.)
Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη.  Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείμενο πάντα την Επικοινωνία.  Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης.

Έπειτα από την εκπληκτική τριλογία «Τα παλιά ασήμια», «Πέρα από τα παλιά ασήμια», «Μια προσευχή για τα παλιά ασήμια» που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, η συγγραφική συνέχεια έρχεται με τις «Μαγεμένες» (Las Incantadas), ένα επίσης ιστορικό μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.