Της Ελένης Σακέλλη.

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ. ΟΧΑΙΟ. Ο Ελληνοαμερικανός νευροχειρουργός ιατρός Τζον Κόλλης έχει μία πολύχρονη διαδρομή 61 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας έχει θεραπεύσει 400.000 ασθενείς και έχει κάνει 17.000 εγχειρήσεις. Πρόσφατα τον τίμησαν πάνω από εκατό συνάδελφοί του από τον ιατρικό κόσμο, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί συγγενείς και φίλοι του.

Ο ομογενής χειρουργός είναι πολύ γνωστός ως εφευρέτης μιας συγκεκριμένης χειρουργικής μεθόδου. Οι μαρτυρίες των ασθενών του τον περιγράφουν όχι μόνο ως έναν καταπληκτικό ιατρό, αλλά επίσης έναν άνθρωπο με μεγάλη φροντίδα και πραγματικό ενδιαφέρον για τους ασθενείς του, την υγεία και την εν γένει ευεξία τους.

Ο Δρ Τζον Κόλλης.
Από την τιμητική εκδήλωση για τον Δρ. Τζον Κόλλη.

Ο Δρ Κόλλης είναι συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Σπονδυλικής Στήλης και Ορθοπεδικής στο Ιατρικό Κέντρο St. Vincent Charity στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ειδικεύεται σε τραυματισμούς και παθήσεις της αυχενικής και οσφυικής στήλης.

Οπως αναγράφεται στο βιογραφικό του, ο Δρ Κόλλης συνέβαλλε στην εφεύρεση πολλών ιατρικών χειρουργικών εργαλείων τα οποία χρησιμοποιούνται στην ολοκληρωτική αντικατάσταση δίσκου της σπονδυλικής στήλης, καθώς επίσης και ειδικό χειρουργικό τραπέζι.

Ο Δρ Κόλλης διετέλεσε καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve University, διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης στο Cleveland Clinic και επίσης διευθυντής της Νευροχειρουργικής στα νοσοκομεία St. Vincent και Lutheran. Εκανε την πρακτική του εξάσκηση στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής στο Cleveland Clinic.

Το έτος 2013 το επιστημονικό περιοδικό «Becker’s Spine Review» συμπεριέλαβε τον Δρα Κόλλη ανάμεσα στους 90 κορυφαίους εφευρέτες χειρουργικών οργάνων για εγχειρήσεις σπονδυλικής στήλης.

O κ. Τζον Κόλλης ο νεότερος.

Στη διάρκεια του δείπνου της τιμητικής εκδήλωσης, ο γιος του, Τζον Κόλλης ο νεότερος, μίλησε για τον πατέρα του Δρ Τζον Κόλλη, λέγοντας πως «τώρα πλέον όλοι γνωρίζετε τα επιτεύγματα του πατέρα μου ως πρωτοπόρου παγκοσμίως στις εγχειρήσεις σπονδυλικής στήλης, καθώς επίσης και για την αφοσίωσή του στις τέχνες, στην κοινωνία και την Εκκλησία του. Πόσοι όμως γνωρίζετε τι τον ενέπνευσε για να τα επιτύχει όλα αυτά; Η απάντηση βρίσκεται σε μία λέξη: στο μπέιζμπολ.

»Μεγαλώνοντας στην πόλη Γουίντσεστερ του Κεντάκι, ο παππούς μου ο Τζον Κόλλης ο πρεσβύτερος περίμενε από τον γιο του να αριστεύσει στο σχολείο, να μην χάνει ποτέ ακολουθίες από την εκκλησία και να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση, καθώς επίσης να επιτυγχάνει παίζοντας μπέιζμπολ. Κι έτσι κάθε ελεύθερο λεπτό χρόνου που είχε έπαιζε μπέιζμπολ, πράγμα το οποίο το συνέχισε στο κολέγιο στην Ιατρική σχολή, ακόμα και ως ειδικευόμενος γιατρός.

»Στις 11 Αυγούστου του 1962 στη Χονολουλού η μητέρα μου ήταν έτοιμη να γεννήσει εμένα. Στο νοσοκομείο με την μητέρα μου ήταν οι γονείς της και η αδελφή μου αλλά όχι ο πατέρας μου, ο οποίος δεν βρισκόταν πουθενά. Ο παππούς μου αποφάσισε να πάει στο γήπεδο του μπέιζμπολ της στρατιωτικής βάσης όπου τον βρήκε και του είπε τα νέα, κι εκείνος απάντησε ‘πατέρα πες στην Ελένη να περιμένει, όπου να ‘ναι θα ισοφαρίσω’».

bit.ly/2qT2S6Lhttps://www.ekirikas.com/%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AE-%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CE%B9%CE%B1%CF%84/