Του Μιχάλη Κακιά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τιμώμενο πρόσωπο τον Δρα Νικόλαο Παπαντωνίου, καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συμπόσιο στη μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου.

Το Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Ο Προμηθεύς» και ο Πανευβοϊκός Σύλλογος έλαβε χώρα την Τρίτη 23 Μαϊου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης με παρουσιαστή τον Δρα Σπύρο Μεζίτη.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Ο Δρ Νικόλαος Παπαντωνίου εξέφρασε μέσω «Εθνικού Κήρυκα» θερμές ευχαριστίες στον Ιατρικό Σύλλογο για την ύψιστη τιμή που του έγινε, χαρακτηρίζοντας την απονομή του βραβείου Παπανικολάου ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του.

Ο πρόεδρος του «Προμηθέα» Δημοσθένης Τριανταφύλλου συνεχάρη όλους τους μαθητές για την ακαδημαϊκή τους επιτυχία και ευχαρίστησε τους χορηγούς των βραβείων και τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού.

Ο Μάνος Κουμπαράκης, πρόξενος της Νέας Υόρκης, εξήρε μέσω «Ε.Κ.» το τεράστιο έργο του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου. «Πρόκειται» είπε, «για έναν από τους σημαντικότερους ιατρικούς ερευνητές του 20ού αιώνα. Η ανακάλυψή του έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστημονική προσφορά αυτού του μεγάλου Ελληνα είναι πολύπλευρη και μνημειώδης».

Από αριστερά διακρίνονται οι: πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, Δρ Frank A. Chervenak, Δρ Γιώργος Λιακέας, Νικόλαος Παπαντωνίου (τιμώμενος), Δρ Σπύρος Μεζίτης και Δρ Κρις Μόσχος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο Δρ Ιωάννης Αντωνόπουλος σύμβουλος του «Προμηθέα» συνεχάρη τους μαθητές και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στο υπόλοιπο της σχολικής τους σταδιοδρομίας.

Ο Δρ Γεώργιος Μελικόκης, μέλος του «Προμηθέα», χαρακτήρισε τον γιατρό Παπανικολάου ως έναν από τους θρύλους της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης που έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Ο Τιμολέων Κόκκινος, μέλος του Προμηθέα», εξέφρασε την περηφάνια του διότι, όπως είπε, οι μαθητές που βραβεύονται δείχνουν ότι η Ομογένεια θα συνεχίσει να έχει ένα λαμπρό μέλλον με εξαιρετικούς επιστήμονες.

Ο Γεώργιος Λιακέας πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι ένας από τους κύριους σκοπούς του συλλόγου είναι η παροχή υποτροφιών σε φοιτητές, κυρίως της Ιατρικής Σχολής.

Η Σούλα Ποδαρά, πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου, και ο Τόνι Ρίγκος μέλος του συλλόγου αναφέρθηκαν στη ζωή και στο έργο του γιατρού Παπανικολάου.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Τέλος, οι μαθητές που βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό είναι οι: Αναστασίου Δέσποινα Απογευματινό Σχολείο Αγίου Δημητρίου (Βραβείο ΔΙΑ), Δρ Γ. Νάθενα, Βαρδάκη Ελένη Απογευματινό Γυμνάσιο Αναλήψεως Φέρβιου (Βραβείο Δρ Βασιλικής Σαΐτα), Γκίνη Κατερίνα Harrison high School (Βραβείο Χρήστου Ρίζου), Θεοφανόπουλος Αλέξανδρος, Francis Lewis High School (Βραβείο Χρήστου Ρίζου), Παναούσης Γεώργιος Francis Lewis High School (Βραβείο ΔΙΑ), Δρ Γ. Νάθενα, Σάρδη Δάφνη Fort Lee High School (Βραβείο Δρ Βασιλικής Σαΐτα), Σταθόπουλος Αβραάμ Αγιος Νικόλαος Φλάσινγκ (Βραβείο Δρ Ν. Τριανταφύλλου), Τσαγκάρη Ευαγγελία Λύκειο Αγίου Δημητρίου (Βραβείο Φρειδερίκης Σαγιάννη), Τσέισαν Παναγιώτα Λύκειο Αγίου Δημητρίου (Βραβείο Ελληνικού Κογκρέσου).

Πριν τη βράβευση οι μαθητές επισκέφθηκαν το εργαστήριο του Παπανικολάου, το άγαλμά του και το δέντρο του Ιπποκράτη από την Κω στον κήπο του νοσοκομείου.

bit.ly/2rRLa1C