Γράφει ο Ερμής:

«Ερμή, ομολογώ ότι, όσα χρόνια κι αν ζήσω, θα απορώ πάντα με τους ανθρώπους».

«Τι εννοείς Ζέφυρε; Τι είδες και εκνευρίστηκες πάλι;», πετάχτηκε κατά την προσφιλή της συνήθεια η Αμβροσία, προτού προλάβω να απαντήσω.

Ο Ζέφυρος ξεφύσησε και συνέχισε:

«Πέταξα σήμερα πάνω από τόπους που παλαιότερα έσφυζαν από ζωή. Πάνω από πόλεις που ήταν κάποτε ήταν κέντρα πολιτισμού και όπου υπήρχαν πανέμορφα έργα και μνημεία που έστεκαν αλώβητα στον χρόνο για πάρα πολλούς αιώνες.

Σήμερα όμως όλα έχουν καταστραφεί. Τίποτα δεν θυμίζει το περασμένο μεγαλείο. Ξαφνιάστηκα και εξοργίστηκα με την ανοησία και την απανθρωπιά όλων αυτών που συνέβαλλαν στην καταστροφή έμψυχων και άψυχων μαρτύρων.

Παράλληλα τρόμαξα με την παράδοση άνευ όρων αυτών που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη λαίλαπα του μίσους.

Κυρίως όμως συνειδητοποίησα ότι ενώ ο κόσμος προχωρά, ταυτόχρονα οπισθοχωρεί. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και ίσως κανείς δεν μαθαίνει από το παρελθόν. Γιατί είναι αλήθεια ότι όσα αντίκρισα σήμερα δεν μου θύμισαν παρά τη γνωστή φράση «Ubi solitudinem faciunt pacem appellant»[i], με την οποία ο Γαλγάκος, ο Καρχηδόνιος ήρωας του Τάκιτου κατήγγειλε τις ακρότητες των Ρωμαίων.

Άραγε θα στερέψει ποτέ η πηγή της εχθρότητας; Θα νικήσει η ομόνοια και θα πετύχει να κρατήσει μόνιμα τα ηνία της κοσμικής διαδρομής; Μήπως τελικά η ανθρωπότητα δεν επιζητά παρά να ομοιάζει στον φοίνικα που αναγεννάται από την τέφρα του;»

Συνταγή της Αμβροσίας: Μαύρη δύναμη

Υλικά:

1 κιλό μαύρες μούρες

½ κιλό τσικουδιά (άοσμη και δυνατή)

1 κιλό κονιάκ

½ κιλό ζάχαρη

2 μοσχοκάρυδα (σπασμένα)

1 κουταλιά της σούπας πράσινο καρδάμωμα

3 – 4 καρπούς τόνγκα (σπασμένους)

Εκτέλεση:

Αδειάζουμε όλα τα υλικά σ΄ ένα μεγάλο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς. Φυλάμε το βάζο σε δροσερό σημείο μέσα στο σπίτι και ανακινούμε το περιεχόμενο καθημερινά, για πενήντα ημέρες. Στραγγίζουμε σ΄ ένα τουλπάνι το ποτό και το αδειάζουμε σε κρυστάλλινη μποτίλια.

Πίνακας: «Peace Painting», Ludwig Knaus.

[i] Όπου φτιάχνουν μια έρημο, λένε πως έφεραν την ειρήνη