από την Λίλιαν Σίμου

 

Σε μία προσπάθεια να εμβαθύνουμε σε πτυχές της προσωπικότητας, πέραν της πρώτης αίσθησης του ζωδίου του Ηλίου, της Σελήνης και του Ωροσκόπου, έχουμε ποιότητες και ιδιότητες που προκύπτουν και χρωματίζουν ακόμη πιο έντονα την ύπαρξή μας.

Ποιότητες εμφανίζονται μέσω των στοιχείων, καθώς η φυσική μας διάσταση δανείζεται από το φυσικό περιβάλλον τα βασικά «συστατικά».

Στην αστρολογική κωδική γλώσσα οι ποιότητες είναι τέσσερις: φωτιά, γη, αέρας και νερό.

 

Η πρώτη εκδήλωση από την Θεία Πηγή, με όποιαν προσέγγιση κι αν έχουμε σε φιλοσοφικό-θρησκευτικό επίπεδο, είναι η Φωτιά.

Η Θεία Πηγή, σε όλες τις παραδόσεις έχει πάντα την αίσθηση της λάμψης του Πνεύματος, στον ορατό κόσμο, σαν μία φωτιά που λαμπυρίζει και πετά μικρούς σπινθήρες ολούθε.

Οι σπινθήρες αυτοί, είναι μικρά του μέρη, και μεταφέρουν την πνευματική μας υπόσταση.

Στην αστρολογία, ο Ήλιος αντιπροσωπεύει την Θεία σπίθα που κρύβουμε βαθιά μέσα μας.

Σε μία «δεύτερη ανάγνωση» όμως, η φωτιά υπάρχει σαν ποιότητα στον ατομικό μας χάρτη, δηλαδή εμπεριέχεται στα ατομικά μας χαρακτηριστικά.

Το στοιχείο της φωτιάς λοιπόν, αναδεικνύει την συμπαντική δύναμη του Δημιουργού.

Μας εμποτίζει με ενθουσιασμό και εξάρει τα ταλέντα, τις δεξιότητες και το φως που κρύβουμε στην ψυχή.

Σύμφωνα με τον Γιουνγκ, είναι o πυρήνας μας, η ενέργεια που βγαίνει με έναν δικό της τρόπο και εμπνέει ό,τι δημιουργεί ο άνθρωπος. Και όντως αυτό μπορούμε να το δούμε ως αλληγορία, αφού ζούμε στη Γη, και η Γη ως ζωντανός οργανισμός έχει στον πυρήνα της φωτιά.

Σύμφωνα με έναν αστρολόγο που ασχολήθηκε με την αλληγορία και τους συμβολισμούς, τον Μαρκ Έντμουντ Τζόουνς, η φωτιά επικεντρώνεται στην ατομική μας ταυτότητα.

Ζώδια της φωτιάς, είναι ο Κριός, ο Λέων και ο Τοξότης. Οι πλανήτες που κινούνται στα ζώδια αυτά, ή οι τομείς της ζωής που έχουν τον χρωματισμό τους, είναι η προσωπική μας λάμψη και φλόγα.

Συνδέονται με την αυτό-έκφραση, τα προσωπικά μας φωτεινά ή προβεβλημένα χαρακτηριστικά, την παρουσία του Εγώ.

 

Οι τομείς του ωροσκοπίου που βρίσκονται στα ζώδια της φωτιάς, είναι εκείνοι που φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη δημιουργίας και κεντρίζουν διαρκώς το ενδιαφέρον μας.

Είναι εκεί που αισθανόμαστε υπερήφανοι, ξεχωριστοί, λαμπεροί, εκδηλωτικοί.

Στα σημεία της Φωτιάς, στο ατομικό ωροσκόπιο, έχουμε δύναμη επιρροής, αναδεικνύουμε την παρουσία μας, με ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση, τόλμη, σθένος, ειλικρίνεια, ευθύτητα.

Η αίσθηση της ελευθερίας είναι απαραίτητη, για να απλωθεί η φωτεινή μας πλευρά και να μας θαυμάσουν. Η φιλοδοξία, η ελεύθερη βούληση, η επιλογή, η διεκδίκηση, η ανάγκη προβολής και επικράτησης, μοιάζουν με την λάβα που βγαίνει από τα έγκατα της γης, και θέλει να κερδίσει έδαφος στο περιβάλλον που απλώνεται.

Με την φωτιά, θα εκφράσουμε με ευθύτητα τις σκέψεις, τις ανάγκες, τις επιθυμίες μας. Κάποιες φορές, υπάρχει δυσκολία αυτό-ελέγχου και λάθη. Ανυπόμονοι, θέλουμε να αναδείξουμε τα θέματα του τομέα που καταλαμβάνουν οι πλανήτες στα ζώδια της φωτιάς.

Στην φυσιολογική της εκδήλωση η Φωτιά, απομακρύνει το σκοτάδι της θλίψης, της αποθάρρυνσης, της παραίτησης, της αμφιβολίας.

Στην υπερβολή της, μπορεί να κάψει και να στεγνώσει το συναίσθημα, να ερημώσει την ψυχή…

Η ποιότητα αυτή εναρμονίζεται με την ποιότητα του αέρα, αφού ο αέρας είναι συμβατός και χρειάζεται για την ύπαρξη της φωτιάς. Εξ άλλου είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η σπίθα και ο ενθουσιασμός στη ζωή μας,  να μην επιτρέψουμε να σβήσει η φλόγα έμπνευσης και δημιουργίας!

 

Εισαγωγή για τις ποιότητες της προσωπικής δημιουργικής μας έκφρασης, στο άρθρο: Τα τέσσερα στοιχεία της Δημιουργίας: ποιότητες της Ύπαρξης.