από την Άρια Σωκράτους.

«Έργο της ρητορικής δεν είναι μόνο να πείθει, αλλά και να εξευρίσκει σε κάθε θέμα τα υπάρχοντα πειστικά επιχειρήματα.», είπε ο Αριστοτέλης.

Το έργο του διακεκριμένου δικηγόρου κύριου Ιωάννη Κυριακόπουλου, με πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση στο χώρο της κεφαλαιαγοράς και της οικονομίας δείχνει να ενστερνίζεται απόλυτα αυτό το απόφθεγμα καθώς ο ίδιος έχει επιδείξει πλούσια επαγγελματική δράση καθώς είναι εκπρόσωπος της εταρίας CARLTON GROUP (USA) στην Ελλάδα και επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου “KYROS LAW OFFICES. Ο κύριος Κυριακόπουλος έχει στο ενεργητικό του αξιόλογο συγγραφικό έργο και διδακτικό έργο, καθώς επί μία δεκαετία διδάσκει σε Πανεπιστημιακά και Τραπεζικά Ιδρύματα ενώ μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2009-2013) και κατά την θητεία του, αναγνωρίσθηκε από τον Ελληνικό και τον Διεθνή Τύπο για την απόλυτα επιτυχή διαχείριση των Κεφαλαίων που επέτυχε κατά την κρίσιμη και μοναδική στα χρονικά αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους.

 

  • Έχετε πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση στο χώρο της κεφαλαιαγοράς και της οικονομίας. Ποιός ήταν ο λόγος που επιλέξατε μια τόσο τεχνοκρατική εξειδίκευση;

 

Από πολύ νεαρή ηλικία ένιωθα μια ακαταμάχητη έλξη προς τον χώρο της Οικονομίας, του Χρηματιστηρίου. Η ενασχόληση αυτή, πήρε γρήγορα και επαγγελματική μορφή, καθώς ίδρυσα εταιρεία χρηματιστηριακών συναλλαγών, και ταυτόχρονα με την δικηγορία είχα συνεχή επαφή με τις Αγορές, και στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ετσι, απέκτησα σειρά επαγγελματικών πιστοποιήσεων που χορηγούνται κατόπιν εξετάσεων από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εν τω μεταξύ, για την βαθύτερη κατανόησή μου των κανόνων που διέπουν την Τραπεζική, έλαβα Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο European Banking, σε ακαδημαικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ενωσης Βελγικών Τραπεζών. Δεδομένης όμως της ταχείας εξέλιξης στο χώρο της τιτλοποίησης ενυπόθηκων δανείων και της έξαρσης αυτής της διαδικασίας, έκρινα σκόπιμο να επεκτείνω την μεταπτυχιακή μου εξειδίκευση και στον χώρο του Real Estate Appraisal, την «Εκτιμητική» δηλαδή Επιστήμη. Αυτή την στιγμή, θεωρώ ότι στον τομέα αυτόν, παρέχουμε από τις πλέον εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες στη Χώρα, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα υπήρξα εισηγητής εξειδικειμένων Νομικών-Χρηματοοικονομικών Μαθημάτων στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, στο Ανώτατο Τεχνολογικό Ιδρυμα Πειραιά και στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών επιστημών.

 

  • Η δικηγορική σας εταιρία Kyros Law Offices έχει την έδρα της στην Αθήνα και έχει αποκλειστική συνεργασία αποκλειστική συνεργασία και ανταπόκριση με τα διεθνούς κύρους δικηγορικά γραφεία «KYROS LAW» και «GRANT & EISENHOFER» στις ΗΠΑ. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες για την επέκταση των δραστηριοτήτων σας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

 

Κατ’αρχήν ο σκοπός της συνεργασίας μας ήταν να αναλάβουμε υποθέσεις εκπροσώπησης φυσικών και νομικών προσώπων, ακόμη και του Ελληνικού Κράτους, γιά ενδεχόμενη διεκδίκηση αποζημίωσης από Επενδυτικές Εταιρείες-Τραπεζες, που ως εποπτευόμενες από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities & Exchange Commission), ενάγονται ενώπιον των Αμερικανικών Δικαστηρίων.

Αφού όμως ενέσκηψε η εξυγίανση των Τραπεζών στην Κύπρο (2013) και το επακόλουθο bail in (κούρεμα καταθέσεων και τραπεζικών ομολόγων), αναλάβαμε από κοινού να φέρουμε ενώπιον της υπαλλακτικής δωσιδικίας του Διεθνούς Διαιτητικού Οργάνου που εδρεύει στην Washington (International Center for the Settlement of Investment Disputes- ICSID) τους προστατευόμενους από Διμερή Συμφωνία Ελληνες Επενδυτές κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Επιπλέον, λόγω και της επέκτασής μας μέσω των γραφείων της KYROS LAW OFFICES στη Βοστώνη (επικεφαλής του οποίου είναι ο Konstantine W. Kyros), έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε και στην Ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ νομικές-χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που αφορούν περιουσιακά, διοικητικά, φορολογικά, επενδυτικά θέματα στην Ελλάδα και αντιστοίχως.

 

  • Η εταιρία σας εκπροσώπησε κάποιους Έλληνες επενδυτές οι οποίοι εβλάβησαν από την απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου και αποφάσισαν να προσφύγουν στη διεθνή διαιτησία για αποζημίωση και αυτό αφορούσε σε ομολογιούχους, καταθέτες και τους μετόχους. Μπορείτε να μας αναλύσετε διεξοδικά αυτό το θέμα;

 

Tα εξειδικευμένα στη προστασία Επενδυτών δικηγορικά γραφεία Grant & Eisenhofer, (www.gelaw.com) Kessler Topaz, (www.ktmc.com) KYROS LAW (www.kyroslawoffices.gr) και Fietta (www.fiettalaw.com) έχουν καταθέσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 την προσφυγή ως «Ομαδική Αγωγή» (Class Action) εξ ονόματος των Ελλήνων Επενδυτών με σκοπό την αποζημίωσή τους, που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η Προσφυγή έχει υποβληθεί στα πλαίσια της από το 1992 επικυρωθείσης Διμερούς Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος–Κύπρου, η οποία προβλέπει ότι τα αντίδικα μέρη πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να επιλύσουν την διαφορά αυτή με φιλικό διακανονισμό εντός 6 μηνών. Εάν τα αντίδικα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός του χρονικού διαστήματος των έξη μηνών, τότε το Αίτημα παραπέμπεται για Επίλυση υπό τους όρους Δεσμευτικής Διαιτησίας υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου για την Επίλυση Διαφορών εξ Επενδύσεων ( International Center for the Settlement of Investment Disputes ).

Αυτή είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Διμερής Συμφωνία θα ενεργοποιηθεί για την άσκηση Ομαδικής Αγωγής Αποζημιώσεων Επενδυτών που υπέστησαν περιουσιακή ζημία εξαιτίας της Χρηματοοικονομικής Κρίσης στην Ευρώπη η οποία έπληξε σοβαρά και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι προσφυγόντες, οι οποίοι είναι όλοι Έλληνες υπήκοοι ή κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα (ή είναι εταιρείες με αληθή δικαιούχο μόνιμο κάτοικο ή υπήκοο Ελληνα) διεκδικούν πλήρη και έντοκη αποζημίωση γιά την αξία των κεφαλαίων τους που απώλεσαν είτε σε καταθέσεις είτε σε ομόλογα, ως συνέπεια του bail in της Κύπρου.

Οι άδικοι όροι του τροποποιηθέντος σχεδίου διάσωσης που συμφωνήθηκαν μεταξύ Κύπρου και Τρόικας, στόχευσαν με άνισο και διακριτικό τρόπο τους Ελληνες Επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κύπρου και στην Λαική Τράπεζα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το συντριπτικό ποσοστό των καταθετών-επενδυτών στις δύο αυτές Τράπεζες ήσαν αλλοδαποί-μη Κύπριοι.

Από τον Αύγουστο του 2013, η Grant & Eisenhofer και η Kyros Law συνυπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας αποκλειστικής εκπροσωπήσεως για θέματα κυρίως προστασίας επενδυτών (συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων που έχουν προκύψει από την χρηματοπιστωτική ύφεση της χώρας.

H αμοιβαία εκπροσώπηση θα βοηθήσει τους επενδυτές που προσφεύγουν σε δικαστική προστασία στην Ελλάδα μέσω των γραφείων της Κyros Law στην Αθήνα και αντιστοίχως τους Έλληνες επενδυτές που προσφεύγουν στα Αμερικανικά Δικαστήρια μέσω της Grant & Eisenhofer.

Στις 28/09/2016 συνεστήθη το Τριμελές Διαιτητικό Οργανο που θα αποφασίσει για το μείζονος σημασίας θέμα που αφορά την προσφυγή 954 φυσικών και νομικών προσώπων κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης για την απαλλοτρίωση της περιουσίας τους μετά από την –κατά διακριτική και άνιση μεταχείριση- απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο του 2013.

Μετά από τις πρόσφατες δημοσιοποιήσεις αποφάσεων άλλων Δικαστηρίων διεθνώς (ΕΔΑΔ), ισχυροποιείται η –αναμφισβήτητη για εμάς- επιλογή της υπαγωγής της υποθέσεως κατά του Κυπριακού Κράτους υπό την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ αρμοδιότητα του Διεθνούς Διαιτητικού Οργάνου που εδρεύει στην Washington.

  • Ποιό θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός δικηγόρου προκειμένου να διακριθεί σε ένα εξειδικευμένο τομέα όπως είναι ο δικός σας;
  • Δεν υπάρχουν μυστικά. Αυτό που χρειάζεται να κάνει ένα Δικηγορικό Γραφείο που ασχολείται με Οικονομικές Υποθέσεις, είναι να εξειδικεύεται συνεχώς, και να ενημερώνεται διαρκώς για τις οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως, ιδιαίτερα μετά από την πολύπλευρη και παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε τον πλανήτη, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.