Από την Λίλιαν Σίμου

 

Σε μία προσπάθεια να εμβαθύνουμε σε πτυχές της προσωπικότητας, πέραν της πρώτης αίσθησης του ζωδίου του Ηλίου, της Σελήνης και του Ωροσκόπου, έχουμε ποιότητες και ιδιότητες που προκύπτουν και χρωματίζουν ακόμη πιο έντονα την ύπαρξή μας.

Ποιότητες εμφανίζονται μέσω των στοιχείων, καθώς η φυσική μας διάσταση δανείζεται από το φυσικό περιβάλλον τα βασικά «συστατικά».

Στην αστρολογική κωδική γλώσσα οι ποιότητες είναι τέσσερις: φωτιά, γη, αέρας και νερό.

Ως τώρα, αναφερθήκαμε στην Φωτιά,  στον Αέρα και στο Νερό. Ας συζητήσουμε για την επόμενη και τελευταία ποιότητα, τη Γη.

 

Η Γη, ο πλανήτης μας, είναι ο χώρος που μας φιλοξενεί. Είναι η υλική υπόσταση, η μήτρα, από την οποία αντλούμε την πρώτη ύλη της φυσικής μας εκδήλωσης.

Η ποιότητα της γης είναι λοιπόν, ένα απαραίτητο στοιχείο στην αστρολογική γλώσσα. Είναι εκεί όπου αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα του χώρου και του χρόνου, την απτή πραγματικότητα που βιώνουμε μέσω των πέντε αισθήσεων.

 

Τα ζώδια της Γης είναι ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως.

Με τις πέντε αισθήσεις, αντιλαμβανόμαστε τον φυσικό κόσμο και αναπτύσσονται τις πρώτες ανάγκες της επιβίωσης (Ταύρος).

Με την καλλιέργεια ύλης και πνεύματος, έχουμε την ανάπτυξη σε κάθε πεδίο δράσης (Παρθένος).

Με την φιλοδοξία της κατάκτησης της κορυφής, έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας (Αιγόκερως).

Η ποιότητα της γης, είναι η φόρμα, είναι το σχήμα, είναι το συγκεκριμένο στον χώρο και στον χρόνο. Αυτό που συνδέεται με τη ροή του χρόνου και εντάσσεται στο πλαίσιό του. Αυτό που αγγίζουμε, γευόμαστε, απολαμβάνουμε και μας δίνει χαρά και ασφάλεια (Ταύρος), είναι το περιβάλλον της γήινης πραγματικότητας.

Το στοιχείο αυτό, μας προσδίδει υπομονή και επιμονή (Παρθένος), προκειμένου να καρποφορήσει η προσπάθειά μας. Μαθαίνουμε τον μόχθο και τον κόπο.

Βασικός στόχος όμως του μόχθου της καθημερινότητας, είναι να κατακτήσουμε την ανώτερη βαθμίδα στον τομέα μας, να αναγνωριστούμε κοινωνικά, να καταξιωθούμε (Αιγόκερως).

 

Οι πλανήτες και οι τομείς της ζωής μας που εμπεριέχουν την ποιότητα της γης, είναι εκεί όπου κατανοούμε την υλική διάσταση, δηλαδή τη δέσμευση της ύλης. Η δέσμευση έχει το στοιχείο της υποχρέωσης, του περιορισμού, της επιμονής και της υπομονής. Μοιάζει με άσκηση ψυχής, πνεύματος και σώματος. Με μία εκγύμναση.

Δουλεύοντας την ποιότητα της γης, έχουμε ασκήσει τον εαυτό μας να λειτουργεί με κανόνες, νόμους φυσικούς, σεβασμό και αξίες.

 

Στην θετική του εκδήλωση, το γήινο στοιχείο μας μαθαίνει την ταπεινότητα, την ψυχραιμία, την αίσθηση πως όλα έχουν αρχή και τέλος, ανάπτυξη και φθορά. Κατανοούμε το προσωρινό και το εφήμερο, δίχως να το υπερτιμάμε.

Στην αρνητική του υπερβολή, θα έχουμε μία προσωπικότητα αγκιστρωμένη μόνο σε ό,τι αγγίζει και βλέπει στον φυσικό κόσμο, με ανάγκες άμεσες, απτές, επιφανειακές. Μία στείρα και άγονη καθημερινότητα.

 

Συνδυάζεται με το Νερό, αφού το νερό ποτίζει τη γη, την καθιστά γόνιμη, παραγωγική και τροφοδότη των αναγκών μας, κατά την διάρκεια της ύπαρξης.

 

Εισαγωγή για τις ποιότητες της προσωπικής δημιουργικής μας έκφρασης στο άρθρο: Τα τέσσερα στοιχεία της Δημιουργίας: ποιότητες της Ύπαρξης.