Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ενα παράθυρο στον άγνωστο γι’ αυτούς κόσμο του διαδικτύου και στη χρήση των νέων τεχνολογιών άνοιξε, τη χρονιά που πέρασε, σε 163 ομογενείς ηλικίας πάνω από 65 ετών το τμήμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.

Οι δραστηριότητες των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Κοινότητας, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», εστιάζουν κατά μείζονα λόγο σε προγράμματα μέσω των οποίων στηρίζονται ομογενείς με αυξημένες ανάγκες, τόσο άτομα της τρίτης ηλικίας και μοναχικά άτομα όσο και νέοι μετανάστες ή συμπατριώτες και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα.

Εν τούτοις, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός. Οι τάξεις εκμάθησης υπολογιστών, κυρίως για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ξεκίνησαν από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες πριν από έξι χρόνια και προοδευτικά συνάντησαν μεγάλη απήχηση.

Σήμερα την ευθύνη τους έχουν οι κυρίες Αργή Παπαγιαννάκη και Βασιλική Αρβανιτάκη ενώ σημαντική είναι η βοήθεια δικτύου εθελοντών και φοιτητών.

«Το πρόγραμμα εν μέρει χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Καναδά. Μέσω της δράσης ‘Νέοι ορίζοντες για τους ηλικιωμένους’. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προσλάβουμε έναν ακόμα συνεργάτη, με μερική απασχόληση, και να αγοράσουμε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (λάπτοπς) και τάμπλετς για τις ανάγκες των μαθημάτων», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων των Κοινωνικών Υπηρεσιών που περιήλθε σε γνώση του «Ε.Κ.» και περιλαμβάνει όλες τις δράσεις του φορέα έως τις 31 Μαρτίου 2017.

Πρόεδρος των Κοινωνικών Υπηρεσιών είναι η κ. Ελένη Τζινάλη και γενική διευθύντρια η κ. Ελένη Φακωτάκη – Κολαϊτη. Σημαντικό είναι ότι όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν περιορίζονται απλώς στην εκμάθηση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και των επικοινωνιακών «εργαλείων» τους.

Αλλά, μεταξύ των άλλων, τους υποδεικνύεται η συχνή επίσκεψη σε ιστοτόπους με χρηστικές πληροφορίες, όπως το πώς ν’ αντιλαμβάνονται και να προλαμβάνουν απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, πού ν’ απευθύνονται όταν σημειώνονται κρούσματα κακομεταχείρισης ατόμων της τρίτης ηλικίας, προγράμματα μουσείων, κυβερνητικές ή επαρχιακές ιστοσελίδες με ζητήματα που τους αφορούν κ.λπ.

Από τους 163 συμμετέχοντες στις φετινές τάξεις υπολογιστών το 65% ήταν γυναίκες και το 35% άνδρες. Ενώ στόχος των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ είναι να παρακινηθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι και να ενταχθούν στα μαθήματα αποκτώντας εξοικείωση με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

bit.ly/2tiI7QR