από την Λίλιαν Σίμου

 

Σε μία προσπάθεια να εμβαθύνουμε σε πτυχές της προσωπικότητας, πέραν της πρώτης αίσθησης του ζωδίου του Ηλίου, της Σελήνης και του Ωροσκόπου, έχουμε ποιότητες και ιδιότητες που προκύπτουν και χρωματίζουν ακόμη πιο έντονα την ύπαρξή μας.

Ποιότητες εμφανίζονται μέσω των στοιχείων, καθώς η φυσική μας διάσταση δανείζεται από το φυσικό περιβάλλον τα βασικά «συστατικά».

Στην αστρολογική κωδική γλώσσα οι ποιότητες είναι τέσσερις: φωτιά, γη, αέρας και νερό.

 

Για την Φωτιά ήδη αναφερθήκαμε στο άρθρο που προηγήθηκε: Φωτιά: η πρώτη εκδήλωση της Ύπαρξης

 

Το στοιχείο του Αέρα θα μπορούσαμε να το παραλληλίσουμε με την πνοή της ύπαρξης. Είναι η στιγμή όπου –σύμφωνα με παραδόσεις –  το Θείο Ον «φύσηξε» στην ύλη την «θεία Πνοή» και έδωσε την πνευματική υπόσταση.

Όλες οι αρχετυπικές ιδέες, βρίσκονται στην ποιότητα του Αέρα. Μετά την Σπίθα της έμπνευσης, υπάρχει ο σχεδιασμός, και αυτός εκφράζεται αστρολογικά, μέσω του στοιχείου του Αέρα.

Η σύλληψη του σχεδίου είναι το πρώτο βήμα της δημιουργικής εκδήλωσης.

Η Ιδέα, γίνεται Λόγος και ο Λόγος κατευθύνει την Ενέργεια.

Στην προσωπική μας ζωή, έχουμε αρχικά την σπίθα και την έμπνευση (φωτιά) και επεξεργαζόμαστε τις δυνατότητες και τον τρόπο (αέρας). Συζητάμε, μαθαίνουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, αναπτύσσουμε προτάσεις, που μπορεί να επηρεάσουν τα επόμενα βήματα και άλλους ανθρώπους γύρω μας.

Ο Αέρας σημαίνει κίνηση, μέσω του στοιχείου αυτού έχουμε κίνηση ιδεών και εμπλουτισμό, διεύρυνση σε γνώση.

Ζώδια του αέρα είναι οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος.

Ξεκινάμε την αναζήτηση με τις πρώτες σκέψεις, τις πρώτες επαφές, την πρώτη επικοινωνία και γνώση (Δίδυμοι), έχοντας περιέργεια και δίψα για μάθηση.

Προχωράμε με το να μοιραστούμε τις ιδέες με άλλους, είτε ταυτιζόμαστε με τις απόψεις τους, είτε αντιπαλεύουμε σε επιχειρήματα τις γνώσεις μας (Ζυγός). Μαθαίνουμε να ζυγίζουμε τις καταστάσεις, να φέρνουμε την χρυσή τομή, στην καλύτερη περίπτωση.

Και τέλος, η ανώτερη Ιδέα συλλαμβάνεται, μέσω μίας ευρηματικής λύσης, μέσω ενός έξυπνου σχεδίου, μέσω της διορατικής αντίληψης (Υδροχόος).

Όλα τα σημεία του χάρτη μας που έχουν τα συγκεκριμένα ζώδια, είναι τομείς όπου καλλιεργούμε ιδέες, αναζητάμε λύσεις και αναπτύσσουμε την γνώση και την ευφυΐα.

Ο αστρολόγος Μαρκ Έντμουντ Τζόουνς λέει πως ο Αέρας είναι «εμπειρία που ξεπερνά την θεωρητική γνώση».

Όντως, έχοντας την ποιότητα του Αέρα, δεν μπορούμε να μείνουμε στην θεωρία και θα περάσουμε στο πείραμα, στην πράξη. Θα δώσουμε έμφαση στην έκφραση μέσω ιδεών, συγγραφής, μελέτης, ενημέρωσης, αλλά και μέσω της Τέχνης, αφού από την σύλληψη θα υλοποιήσουμε την έμπνευση σε ένα έργο.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Αέρας είναι ψυχρός, επομένως τα σημεία του Αέρα στην προσωπικότητά μας, λειτουργούν εγκεφαλικά και δεν έχουν την ζεστασιά του συναισθήματος. Είναι, ωστόσο, αντικειμενικά και μέσω του Αέρα, μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε και να κρίνουμε με τη λογική.

Έχουμε την κοινωνική επαφή, δίχως να μας λυγίζει το συναίσθημα. Παρατηρούμε, διακρίνουμε, κρίνουμε…

Στην υπερβολή της ποιότητας του αέρα, μπορούμε να έχουμε παγερή συμπεριφορά, δυσκολία ένταξης σε πλαίσια ή έπαρση της γνώσης.

Συντονίζεται με την ποιότητα της Φωτιάς, αφού μπορεί μέσω αυτής να έχει την πρώτη ύλη για την Ιδέα και τη Γνώση.

 

Εισαγωγή για τις ποιότητες της προσωπικής δημιουργικής μας έκφρασης στο άρθρο: Τα τέσσερα στοιχεία της Δημιουργίας: ποιότητες της Ύπαρξης.