ΑΘΗΝΑ. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε δωρεά αξίας $150 εκατομμυρίων για την υποστήριξη της κοινής προσπάθειας σε συνεργασία με το Johns Hopkins University, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει νέους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η αποχή των πολιτών από τα κοινά και τις δημοκρατικές διαδικασίες (civic engagement) σε παγκόσμιο επίπεδο, και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση/προαγωγή ενός ανοιχτού διαλόγου, δίχως αποκλεισμούς, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς Δημοκρατίας.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, «το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι αφοσιωμένο στη διερεύνηση ζητημάτων που βελτιώνουν τη λειτουργία της σημερινής κοινωνίας των πολιτών, και η σύνδεση με την ελληνική Αγορά καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς η Αγορά ήταν η καρδιά της κοινωνίας των πολιτών, ένας κοινός χώρος συνύπαρξης ανθρώπων, με την ιδιότητα των πολιτών».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το Johns Hopkins University και πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία του πολιτικού διαλόγου, της ενημερωμένης ηγεσίας και του ρόλου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση μιας πιο δίκαιης και παραγωγικής Δημοκρατίας».

Η δωρεά αφορά την ίδρυση του Stavros Niarchos Foundation (SNF) Agora Institute στο Johns Hopkins University. Πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό και δημόσιο φόρουμ που συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από τομείς όπως οι Πολιτικές Επιστήμες, η Ψυχολογία, η Νευροεπιστήμη, η Φιλοσοφία, η Ηθική, η Κοινωνιολογία και η Ιστορία, προκειμένου να εξετάσουν, μαζί, τη δυναμική της κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής πόλωσης και να αναπτύξουν τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και του πολιτικού λόγου.

Επιπλέον, με στόχο την εξεύρεση μηχανισμών για την ενίσχυση της Δημοκρατίας μέσω του διαλόγου και της κοινωνικής εμπλοκής, προσελκύουν εμπειρογνώμονες πολλών διαφορετικών απόψεων, προκειμένου να διερευνήσουν νέες προσεγγίσεις σε σημαντικά ζητήματα.

«Στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο πλανήτη, η αύξηση της πόλωσης, της δυσπιστίας και της αποξένωσης παρουσιάζουν μία αποθαρρυντική και επιτακτική πρόκληση», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Ronald J. Daniels. «Σήμερα, η έρευνα αιχμής σε διάφορα πεδία -σε συνδυασμό με τη δέσμευση για την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου- μπορεί να μας δώσει μια νέα εικόνα γι’ αυτές τις τάσεις και να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την παραγωγική χάραξη πολιτικής και την επίλυση προβλημάτων.

»Το Agora Institute αντιπροσωπεύει μία εξαιρετική δέσμευση προς αυτούς τους στόχους, μέσα από έναν μοναδικό συνδυασμό υποτροφιών, εργαστηρίων και δημιουργίας αστικών χώρων (placemaking). Είμαστε ενθουσιασμένοι που ηγούμαστε της προσπάθειας και προσβλέπουμε στη συνεργασία με ακαδημαϊκούς και θεσμούς από ολόκληρο τον Κόσμο».

Το SNF Agora Institute στο Johns Hopkins University αντλεί την έμπνευσή του από την Αγορά της αρχαίας Αθήνας, τον κεντρικό αυτό χώρο στη ζωή της πόλης που ξεκίνησε ως μία απλή αγορά και στη συνέχεια επεκτάθηκε αποτελώντας κόμβο διαλόγου και συζήτησης. Ηταν η καρδιά της δημοκρατικής διακυβέρνησης της πολιτείας της Αθήνας, και μία πρόωρη εκδήλωση της δημόσιας εμπλοκής που είναι τόσο σημαντική και για τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Το Ινστιτούτο θα προσλάβει έναν διευθυντή και βασικό προσωπικό 10 ατόμων, στο οποίο θα εντάσσονται κάθε χρόνο και 10 διακεκριμένοι μελετητές/επιστήμονες. Στο έργο του θα εμπλέκονται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και, κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο θα χρηματοδοτεί δημόσιες εκδηλώσεις στη Βαλτιμόρη και στην Αθήνα. Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν και μία ετήσια σειρά που θα εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα πολιτικής, όπως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ή του εκτοπισμού των θέσεων εργασίας που συνδέεται με το εμπόριο.

Το Ινστιτούτο θα διεξαγάγει διεπιστημονική έρευνα αναφορικά με τα κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης Δημοκρατίας – πώς οι πολίτες ενημερώνονται, συζητούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με την εκάστοτε κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τεχνικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διερευνήσει τις πραγματικές στρατηγικές για τη διευκόλυνση του διαχωρισμού/λύσεις για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αποχής και την ενίσχυση του διαλόγου.

«Ακολουθώντας το μοντέλο της αρχαίας Αγοράς, φέρνουμε σε επαφή ανθρώπους από διαφορετικές παραδόσεις, εμπειρίες και προσεγγίσεις, προκειμένου να ακούσουν και να διδαχθούν ο ένας από τον άλλο, και να φτάσουν σε κοινά συμπεράσματα, στα οποία δεν θα κατέληγαν μονομερώς», δήλωσε η Beverly Wendland, πρύτανης του Krieger School of Arts and Sciences, όπου θα φιλοξενείται και το Ινστιτούτο.

Το νέο κτίριο του Ινστιτούτου στην πανεπιστημιούπολη Homewood του Johns Hopkins θα αντικατοπτρίζει τον ανοιχτό χαρακτήρα του ανθρώπου από τον οποίο πήρε την ονομασία της, ενθαρρύνοντας την ευρεία συμμετοχή και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Ο σχεδιασμός του αναμένεται να περιλαμβάνει χώρους πολλαπλών χρήσεων, ανοικτούς χώρους και αίθουσες σεμιναρίων και συνεδρίων τελευταίας τεχνολογίας.

Πηγή: SNF.org