ΑΘΗΝΑ. Οι καλοκαιρινές βραδιές στην Ελλάδα, ειδικά στα ελληνικά νησιά, σίγουρα παραμένουν στο μυαλό όσων τις έχουν ζήσει στα παιδικά τους χρόνια ή και μεγαλύτεροι. Και αν ο στόχος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Summer Noston Festival 2017 ήταν να αναβιώσει μνήμες για τους ενήλικες και να δημιουργήσει νέες στους μικρότερους, χωρίς αμφιβολία τον πέτυχε.
Χιλιάδες κόσμου έδωσαν «παρών» και την Πέμπτη στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περπάτησαν, χαλάρωσαν, περιηγήθηκαν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, στο Κανάλι, γοητεύτηκαν από τα εντυπωσιακά κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος. Δεν έλειπαν και τα ζευγαράκια που πιασμένα από τη μέση έκαναν την βόλτα τους εκεί ή κάθονταν δίπλα στο Κανάλι και απολάμβαν μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Την παράσταση, βέβαια, πριν αρχίσουν τα μουσικά δρώμενα και οι βραδινές εκδηλώσεις έκλεψαν τα παιχνίδια και η ψυχαγωγία. Το ΚΠΙΣΝ, απέκτησε και νέους «λιλιπούτειους» φίλους, που μαζικά -συνοδεία φυσικά γονιών, παπούδων και λοιπών συγγενών- έπαιξαν, γέλασαν, ή και γκρίνιαξαν όταν ερχόταν η ώρα να φύγουν για το σπίτι, με την ψυχή τους. Και ο καιρός απλά…όπως κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, αφού έπαψε ήδη από την Κυριακή να είναι άστατος.

Ενα «νησί» λοιπόν το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα, κοντά στη θάλασσα, με χιλιάδες «ταξιδιώτες» να το επισκέπονται κάθε μέρα και να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εχοντας πάρει τις καλοκαιρινές ανάσες, έστω και ολιγοώρων διακοπών από την ρουτινά της καθημερινότητας στην μεγαλούπολη.
Την Πέμπτη, στο ΚΠΙΣΝ, στη σκηνή του Ξέφωτου εμφανίστηκε ο καλλιτέχνης-ακτιβιστής, Saul Williams, για να προκαλέσεi προβληματισμό με την πιο πρόσφατη δημιουργία του με τίτλο MartyrLoserKing. Η καλλιτεχνική ταυτότητα του Williams περιλαμβάνει τις ιδιότητες του ράπερ, τραγουδιστή και συνθέτη, μουσικού, ποιητή, συγγραφέα και ηθοποιού, στο βάθος όμως παραμένει ποιητής.
Ντύνει τις ηχογραφήσεις του με μεταφορική γλώσσα και θίγει σημαντικά ζητήματα, αναμειγνύοντας ποίηση και στοιχεία εναλλακτικής hip hop. Το MartyrLoserKing αποτελεί το έκτο του άλμπουμ. Πρόκειται για ένα project πολυμέσων, το οποίο θίγει τον ψηφιακό διάλογο μεταξύ αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου και τους ήχους που τους ενώνουν, μέσω του πρωταγωνιστή της καλλιτεχνικής αφήγησης, έναν χάκερ με το κωδικό όνομα mrtyr_lsr_kng.
Ο κλασικός και ο σύγχρονος χορός αλληλοεπίδρασαν στην υδάτινη σκηνή του Καναλιού στην διττή παράσταση, DES/EQUILIBRE/S, υπό την καθοδήγηση του χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, όπου μοίρασε τη σκηνή στην πειθαρχία και την αυστηρή δομή των χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην σωματικότητα, τον αντικομφορμισμό και την ελευθερία των χορευτών σύγχρονου χορού από την ελεύθερη σκηνή, διατηρώντας ως κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον χορό.
Η ομάδα Θέατρο του Πολέμου (Theater of War) μετέφερε στη σύγχρονη εποχή την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στην παράσταση «Η Αντιγόνη στο Φέργκιουσον», τοποθετώντας τα διαχρονικά ερωτήματα και διλήμματα του πρωτότυπου έργου στη σημερινή πραγματικότητα. «Η Αντιγόνη του Φέργκιουσον», πραγματεύεται τα περιστατικά αστυνομικής βίας και τον φυλετικό ρατσισμό και, μέσω του προσώπου της «Αντιγόνης του Σοφοκλή», επιχειρεί να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ της ισχύος του νόμου και της τοπικής κοινωνίας, με στόχο τον συμβιβασμό.
Η φινλανδική Mieskuoro Huutajat (Χορωδία των Ανδρών που Ουρλιάζουν), στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικών δρώμενων και περφόρμανς «Only Connect», εμφανίστηκε στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ με αποσπάσματα από ελληνικά και άλλα ευρωπαϊκά κείμενα, αποσυναρμολογημένα και επαναδομημένα σε νέα μορφή, που «φωνάχθηκαν» με τρόπους που αποτύπωναν το ιδιότυπο χιούμορ των καλλιτεχνών και τον προκλητικό τους στοχασμό πάνω σε θέματα δημοκρατίας και συμμετοχής.
Ο μάγος Mark Mitton και ο κωμικός Λάμπρος Φισφής στο Circus Cosmos ταξίδεψαν τους επισκέπτες, ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετείχε για 4η μέρα, με μια εκδήλωση λόγου για τον δοκιμιογράφο και ποιητή Δημήτριο Καπετανάκη.
Επίσης, πριν από τις εκδηλώσεις η Kafka (Κατερίνα Καφεντζή) υποδέχθηκε στο The Rehearsal Room τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας του Θεάτρου του Πολέμου, Bryan Doerries, και τον ράπερ Saul Williams, σε απρόβλεπτες συνομιλίες μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών.
Παράλληλα, συνεχίζονταν οι εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια: Καγιάκ στο Κανάλι, Αναρρίχηση, Capoeira, Kindergarten, Park Games, το διαδραστικό εργαστήριο Body Music, ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με το Τουρνουά Ευστοχίας.
Ο Καβάκος την Κυριακή
Την Κυριακή 25 Ιουνίου, τo Summer Nostos Festival (SNFestival) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει την τιμή να φιλοξενεί τον διεθνή βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο με τον εκλεκτό συνεργάτη του Enrico Pace. Το ρεσιτάλ βιολί-πιάνο θα πραγματοποιηθεί στην κορυφαίας ακουστικής Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Στην παράσταση του SNFestival οι δύο ταλαντούχοι καλλιτέχνες συνδυάζουν την δεξιοτεχνία και το πάθος τους για τη μουσική, παρουσιάζοντας έργα των Janek, Schubert, Debussy και Beethoven για βιολί και πιάνο.
Φωτογραφίες του «Ε.Κ.» από την 5η μέρα του Summer Nostos Festival 2017