από την Λίλιαν Σίμου

 

Σε μία προσπάθεια να εμβαθύνουμε σε πτυχές της προσωπικότητας, πέραν της πρώτης αίσθησης του ζωδίου του Ηλίου, της Σελήνης και του Ωροσκόπου, έχουμε ποιότητες και ιδιότητες που προκύπτουν και χρωματίζουν ακόμη πιο έντονα την ύπαρξή μας.

Ποιότητες εμφανίζονται μέσω των στοιχείων, καθώς η φυσική μας διάσταση δανείζεται από το φυσικό περιβάλλον τα βασικά «συστατικά».

Στην αστρολογική κωδική γλώσσα οι ποιότητες είναι τέσσερις: φωτιά, γη, αέρας και νερό.

Ως τώρα, αναφερθήκαμε στην Φωτιά και στον Αέρα. Ας συζητήσουμε για την επόμενη ποιότητα, το Νερό.

 

Το νερό στη γη, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της επιφάνειας και στον ανθρώπινο οργανισμό, μεγάλο μέρος του.

Δίχως νερό, δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, στο ορατό μας σύμπαν. Επομένως, είναι ιδιαίτερα μεγάλη η σημασία του.

Στην αστρολογική γλώσσα, το Νερό συμβολίζει το συγκινησιακό μας πεδίο. Εκεί όπου όλα είναι ρευστά, όλα ρέουν, αλλάζουν διαρκώς και εναλλάσσονται.

 

Τα ζώδια του Νερού, είναι ο Καρκίνος, ο Σκορπιός και οι Ιχθείς.

Οι μνήμες της μήτρας κατά την περίοδο της κυοφορίας (Καρκίνος), είναι αυτές που εντυπώνονται στην ψυχή και χαράσσουν συναισθήματα.

Οι βιωματικές εμπειρίες που κρύβουν έντονες συγκινήσεις (Σκορπιός), προβάλλουν τις κρυφές σκιερές μας πτυχές και δημιουργούν αντιδράσεις, μέσω των φόβων, της ανασφάλειας, ή του πάθους.

Ενώ η φαντασία ξεδιπλώνει τα φτερά της και ονειρευόμαστε έναν δικό μας κόσμο, ιδεατά πλασμένο (Ιχθείς), για να ξεφύγουμε από σκληρή πραγματικότητα.

Η ποιότητα του Νερού, σηματοδοτεί τις βαθιές συγκινήσεις, που προκαλούνται από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Φορτίζουν το υποσυνείδητο, διατηρούν τις μνήμες ακόμη κι όταν θεωρούμε πως όλα έχουν ξεχαστεί… Εδώ εκφράζεται η δύναμη του υποσυνειδήτου.

Η συγκίνηση όμως, όπως μπορούμε να καταλάβουμε από την ετοιμολογία της λέξης, είναι «κίνηση» μέσω ενός εξωγενούς παράγοντα. Είναι ό,τι μας αγγίζει βαθιά. Καθώς περνά από το συνειδητό στο υποσυνείδητο, εμποτίζει την ύπαρξη με εντυπώσεις και δονεί την ψυχή.

Οι δονήσεις της ψυχής δίνουν το ερέθισμα να εστιάσουμε βαθύτερα και να είμαστε σε εγρήγορση, αναπτύσσοντας τις ψυχικές ικανότητες, διαίσθηση, διόραση, ένστικτο.

Εδώ πλέον δεν σκεπτόμαστε, αλλά νιώθουμε!

Νιώθουμε χωρίς σχήμα, χωρίς φόρμα, χωρίς πλαίσιο… απλά αναπτύσσουμε συναισθήματα.

Οι πλανήτες και οι τομείς της ζωής που βρίσκονται σε ζώδια του νερού, λειτουργούν πάντα με το συναίσθημα, με την καρδιά. Η λογική δεν έχει θέση στο νερό, δεν ταιριάζει, δεν το εξυπηρετεί. Η φωτιά δεν συνεργάζεται.

Με έντονη την ποιότητα του νερού στην ζωή μας, έχουμε την τάση να προσωποποιούμε τις εμπειρίες, να οικειοποιούμαστε καταστάσεις, να ενστερνιζόμαστε συναισθήματα άλλων.

Ευεπηρέαστοι, αλλάζουμε διαθέσεις, κινούμαστε μεταξύ χαράς και λύπης, ενθουσιασμού και απογοήτευσης. Σε ένα διαρκή κυματισμό, άλλοτε είμαστε γόνιμοι και παραγωγικοί, άλλοτε μας πνίγει η δόνηση των συγκινήσεων.

Στην υπερβολή, το νερό δεν βοηθά στην πρακτική οπτική της ζωής, δεν επιτρέπει την αντικειμενική κρίση, προτιμά την τρικυμία από το απάνεμο λιμάνι.

Ταιριάζει με το στοιχείο της Γης, διότι την κάνει γόνιμη και διότι εκεί μπορεί να βρει τον απαραίτητο περιορισμό και σωστή χρήση του.

 

Εισαγωγή για τις ποιότητες της προσωπικής δημιουργικής μας έκφρασης στο άρθρο: Τα τέσσερα στοιχεία της Δημιουργίας: ποιότητες της Ύπαρξης.