από την Μαρία Πέττα.

Όλοι μιλάνε για την αλήθεια τους, για το πόσο ντόμπροι είναι. Πόσο σιχαίνονται το ψέμα και τη διπροσωπία. Πόσες φορές την πάτησαν από άλλους. Πόσες εξαπατήθηκαν και πόσες βοήθησαν και εισέπραξαν αντί για ευχαριστώ απαξίωση.

Βέβαια, οι ίδιοι ποτέ δεν έχουν κάνει κάτι μεμπτό, ποτέ δεν είπαν ψέματα και ποτέ δεν εξαπάτησαν.

Αλίμονο! Δεν είναι τέτοια άτομα, είναι χειρότερα, γιατί οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι άρρωστοι, παθολογικοί ψεύτες που σκαρφίζονται διάφορα ώστε να αμαυρώσουν υπολήψεις.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Κανένας δεν είναι τέλειος και όλοι ανεξαιρέτως έτυχε να πούνε ψέματα, όλοι έχουν εξαπατήσει και όλοι απαξίωσαν κάποιους που έτυχε να τους βοηθήσουν για τον χι ή ψι λόγο. Οι περισσότεροι αφήνουν τον καλό εαυτό να φαίνεται προς τα έξω και με δόλιο τρόπο σκάβουν λάκκους. Δηθενιές και τίποτα περισσότερο. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Κανένας δεν είναι τέλειος κι αυτός που κατηγορεί στη δική μου λίστα αποβρασμάτων βρίσκεται στην κορυφή. Αφού λοιπόν έχεις ντομπροσύνη, πήγαινε πες τα εκεί που πρέπει, απευθύνσου εκεί που πρέπει και άσε τις αερολογίες και τις μπηχτές. Αν είσαι αυτό που δηλώνεις τότε δείξε το με πράξεις.

Το ψέμα χωρίζεται κι αυτό σε κατηγορίες
Σε Αθώο
Σε προστατευτικό
Σε «απόκρυψη αλήθειας» και το χειρότερο απ’ όλα είναι το παθολογικό ψέμα. Αυτό που πρώτα το πιστεύει ο άνθρωπος και μετά το σερβίρει.

Αυτός που λέει ψέματα δεν σε κοιτάει στα μάτια, αποφεύγει τη σωματική επαφή όπως η αγκαλιά. Προτιμά μία χλιαρή χειραψία. Κρατάει αποστάσεις ασφαλείας. Μιλάει ακατάπαυστα για τους άλλους, γνωρίζει τα πάντα γι αυτούς ακόμα και αν δεν τους έχει συναντήσει ποτέ. Πάντα σου ζητά «αυτά που ΕΙΠΑΤΕ όχι που αυτά που είπε, να μείνουν μεταξύ σας.

Πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις έναν παθολογικό ψεύτη από έναν άνθρωπο που λέει αθώα, προστατευτικά ψέματα; Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο.

Μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από τέτοιους ανθρώπους. Άκουσε απλά το ένστικτό σου, παρακολούθησε τις κινήσεις του αν υποψιαστείς κάτι, μην αφήσεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί και προπάντων μην πιστεύεις ό,τι ακούς αν δεν τα διασταυρώσεις.