από την Μαρία Πέττα.

Είναι υπέροχο να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Είναι εξίσου υπέροχο όμως να μη βάζεις σε κατάσταση παύσης “pause” τη ζωή σου μέχρι την πραγμάτωση του στόχου σου.

Αν ταξιδέψεις με τη σκέψη πίσω στο παρελθόν θα ανακαλύψεις ότι μία ζωή κυνηγούσες να πετύχεις σε κάτι, μόνο που δεν μπορείς να θυμηθείς την ευτυχία γιατί πολύ πιθανόν να την είχες προσπεράσει.

Το να θέτουμε στόχους είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής. Ο εχθρός του στόχου μας όμως, που αναμφίβολα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, είναι τα «νοσήματα» που τον περιβάλλουν. Σταματάμε να είμαστε ευτυχισμένοι, σταματάμε να χαμογελάμε και μας καταβάλλει το άγχος, η πίεση, η μιζέρια, η αγωνία. Σκεφτόμαστε πως θα είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι μόνο όταν θα πετύχουμε αυτό, εκείνο και το άλλο.

Έχοντας όμως αυτά στο μυαλό μας, αφήνουμε σημαντικές στιγμές της ζωής να τρέχουν με εμάς πάντα απόντες. Η πραγματικότητα είναι πως ο άνθρωπος είναι έτσι φτιαγμένος που ποτέ δεν έχει αρκετά, ποτέ δεν ικανοποιείται και ποτέ δεν ηρεμεί.

Το να είστε ενθουσιασμένοι με τη ζωή καθώς βαδίζετε στον δρόμο της επίτευξης, το να χαίρεστε τη διαδικασία και να είστε ευτυχισμένοι μέχρι να πετύχετε, τότε έχετε βρει την ουσία. Έχει να κάνει με την απόλαυση της περιπέτειας στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου που θα χαρίσει χαρά. Μόνο που χρειάζεται να κόβεις ταχύτητα ώστε να μην προσπερνάς εξίσου σημαντικά γεγονότα της ζωής σου. Μην ξεχνάς πως οι στόχοι δεν τελειώνουν ποτέ, είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως όσα θέλουμε να πετύχουμε δεν έχουν καμία σχέση με την ευτυχία στη ζωή μας γενικότερα.

Η ζωή μπορεί να τελειώσει σε μία στιγμή. Ας μάθουμε λοιπόν να ζούμε το τώρα και να είμαστε παρόντες στη ζωή, μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στην απόλυτη ευτυχία. Να είσαι ευτυχισμένος τώρα και όχι όταν θα έχεις πετύχει αυτό που θες.

Γιατί αν δεν είσαι ευτυχισμένος τώρα δεν θα είσαι ποτέ…