από την Λίλιαν Σίμου

 

Ημέρα του Νέλσον Μαντέλα σήμερα, επέτειος της γέννησής του. 

 

18 Ιουλίου του 1918 γεννήθηκε ένας από τους αγωνιστές της ζωής, που ταλαιπωρήθηκε όσο λίγοι και είδε στα ώριμα χρόνια της ζωής του, την δικαίωση των αγώνων και της 27χρονης φυλάκισής του.

Ο λόγος για τον Νέλσον Μαντέλα,  «πατέρα της Νότιας Αφρικής», πρωτοπόρο αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρέθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην πρώτη γραμμή για των αγώνων για τη χειραφέτηση του μαύρου πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής και γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του Απαρχάιντ. Στις αρχές του 1990 αποφυλακίζεται.

‘Εγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994 μετά την πτώση του Απαρχάιντ, ενώ ένα χρόνο πριν είχε πάρει το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Στην προσωπική του ζωή είχε πικρίες. Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969, ενώ σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του.

Έφυγε στα 95 του χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου ήρεμα μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Σύντομο αστρολογικό προφίλ του Νέλσον Μαντέλα  

 

Θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς ένας τρυφερός άνθρωπος στο ζώδιο του Καρκίνου, μπορεί να γίνει μεγάλος αγωνιστής…  Ο αγώνας του, ήταν για ό,τι σηματοδοτεί το ζώδιο αυτό: την οικογένεια, την φυλή, την πατρίδα.

Η αστρολογική ανάλυση της προσωπικότητάς του είναι ευρεία και δύσκολα μπορεί να γίνει ένα άρθρο.

Προτιμώ λοιπόν να εστιαστώ στις πινελιές εκείνες που του προσέδωσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Γεννημένος με  τον Ήλιο στον Καρκίνο, αλλά στον 8ο οίκο, της απώλειας, του εσωτερικού πόνου, είχε την Σελήνη στον Σκορπιό (ζώδιο του αντιστοιχεί επίσης στην μάχη μέχρις εσχάτων)  και στον 12ο οίκο, του εγκλωβισμού και της φυλάκισης, και τον ωροσκόπο στον Τοξότη.

Η δύναμη της θέλησης, κάτω από το βάρος της ευαισθησίας για την φυλή και την πατρίδα που υποφέρουν, γίνεται μάχη ζωής, με επιμονή, πάθος, αυταπάρνηση, πείσμα. Η ψυχή υποφέρει, πενθεί, δίνει τον αγώνα με εμμονή, μέσα από πολύ δυνατές συγκινησιακές καταστάσεις. Φυλακισμένος αισθάνεται εντός ή εκτός της φυλακής, καθώς η Σελήνη διατηρεί τις πικρίες της ασπλαχνίας και του δογματισμού, ως κυτταρική μνήμη. Σε τετράγωνο με τον Κρόνο, αισθάνεται την δικτατορική μπότα σαν να τον πεθαίνει… Ενώ το τετράγωνο προς τον Ουρανό, τον κάνει να επαναστατεί.

Ο Ήλιος έχει ενδιαφέρον καθώς σχηματίζει αντίθεση με τον αστεροειδή Χιντάλγκο, για τον οποίο έχουμε αναφερθεί πως εμφανίζεται σε ωροσκόπια αγωνιστών για την ελευθερία και τα δικαιώματα των λαών. Η ιδεολογία αυτή, είναι αξία ζωής για τον Μαντέλα.

Ο Άρης του αδύναμος στον Ζυγό, μαζί με τον Ήλιο, είναι σε κρίσιμες μοίρες. Αισθάνεται πως είναι ανάγκη να δράσει, να αντιδράσει άμεσα, απέναντι σε ό,τι τον καθιστά αδύναμο, τον πληγώνει, πληγώνει την οικογένεια και την πατρίδα του. Τότε η ευαισθησία του Ήλιου και του Άρη, γίνονται αιτία παρορμητικής δράσης, άμεσης, δίχως δισταγμό, δίχως ενδοιασμούς. Η δικαιοσύνη τον απασχολεί (Ζυγός) γι’ αυτό και σπουδάζει δικηγόρος. Αγωνίζεται για τα ίσα δικαιώματα στον τόπο του, αλλά και αργότερα, ως σύμβολο κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, έχει απήχηση σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ελευθερία τον απασχολεί και αυτό φαίνεται εκτός από το τετράγωνο της Σελήνης προς τον Ουρανό, που αναδεικνύει μία ανένταχτη ψυχή, και από τον Χιντάλγκο σε αντίθεση προς τον Ήλιο, ο ωροσκόπος.

Ο ωροσκόπος στον Τοξότη, είναι η σπίθα που σπάει τα σύνορα και τους περιορισμούς. Ο ωροσκόπος είναι σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό και την Δήμητρα, προσδιορίζοντας την καρμική του αποστολή, που έχει στόχο να δημιουργήσει ελεύθερα, να διδάξει την δημιουργική δύναμη του ανθρώπου να κατακτήσει το αδύνατο. Η αισιοδοξία του Τοξότη, πρέπει να είναι η βασική δύναμη για να αντέξει, και να ξεπεράσει τις ευαισθησίες της Σελήνης και του Ήλιου.

Ο Ουρανός στηρίζει τον ωροσκόπο του με ευεργετική γωνία και η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Ν. Δεσμό του, αναδεικνύει τα λάθος συναισθήματα, που βίωνε από τους άλλους. Την αδικία που ήθελε να επαλειφθεί και έβαλε σκοπό της ζωής του να την αλλάξει.

Ο κυβερνήτης, Δίας, σε σύνοδο με τον Πλούτωνα, μπορεί να ερμηνευτεί με τις εξής εκδοχές:

Α) Η δύναμη ψυχής και το πείσμα προκειμένου να πείσει τους άλλους για την αλήθεια της ιδεολογίας του

Β) Η μάχη μεταξύ φωτός και σκότους, ένα παιχνίδι ζωής για τον ίδιο, ένα παράδειγμα για όλους

Γ) Η διδασκαλία μέσω του έργου που είχε απήχηση

 

Έγινε παράδειγμα για πολλούς και ενέπνευσε δημιουργούς, ακτιβιστές, απλούς ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης… με την ελπίδα να πάψουν οι διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων… Ουτοπικός οραματισμός, αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα!

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ψυχολογικό του προφίλ, μπορείτε να διαβάσετε στο πλήρες αφιέρωμα:

Νέλσον Μαντέλα, ένας ευαίσθητος αγωνιστής