ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με τη συμπλήρωση σήμερα, 20 Ιουλίου, 43 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Κύπρος – λαός και πολιτεία – καταδικάζει το έγκλημα, αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες και διατρανώνει την αποφασιστικότητά της για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Σε όλες σχεδόν τις πόλεις οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για τους αγνοούμενους. Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της νήσου οι σειρήνες.

Στις οκτώ το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων, τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή κα κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια έγινε το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος.

Το βράδυ οργανώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χθες βράδυ σε ομιλία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αναζητείται ο τρόπος «μέσα από μία επίμονη διαπραγμάτευση να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, κράτος ειρήνης και ευημερίας». Ένα κράτος, όπως πρόσθεσε, στο οποίο θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινοτικό κεκτημένο, οι αρχές και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των ΗΕ.

Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας και κάποια από τα κόμματα ζητούν αλλαγή της στρατηγικής της ε/κ πλευράς.

bit.ly/2uBwSX3