ΚΡΗΤΗ. Επιμορφωτικό πρόγραμμα για ομογενείς, με τίτλο «Στα ίχνη του Καζαντζάκη», διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών έως τις 10 Αυγούστου στην Κρήτη.

Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα που εντάσσεται στις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και την ανακήρυξη του 2017 ως έτος Καζαντζάκη, ομογενείς θα ξεναγηθούν στην Κνωσό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Τύλισσο και στα Μάλια. Πρόκειται για 70 νέους ελληνικής καταγωγής από την Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Αρμενία και Μολδαβία.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο Δίκταιο ‘Αντρο, τόπο γέννησης του Δία και έμπνευσης του μεγάλου συγγραφέα, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά κατά την παραμονή του στο Κράσι, μαζί με την γυναίκα του Γαλάτεια, τον Βάρναλη, και την Έλλη Αλεξίου.

Μάλιστα, εκεί είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα, στο Καμπάνειο Ίδρυμα, στις 7:00 μ.μ., το Σάββατο, 29 Ιουλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των υφυπουργών Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και Παιδείας Κώστα Ζουράρι, μινωικό δρώμενο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη. Σε αυτό θα ακουστούν αποσπάσματα του μεγάλου συγγραφέα για την αρχαία Κρήτη με παράλληλη αναπαράσταση των τελετών που περιγράφει στα βιβλία του.

«Η αγάπη του Νίκου Καζαντζάκη για τον Μινωικό Πολιτισμό είναι γνωστή μέσα από τα έργα του. Εκεί ο μεγάλος συγγραφέας περιγράφει το διαχρονικό μεγαλείο του αρχαίου μινωικού πολιτισμού, την κρητική γη και τους ανθρώπους της» αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, ο οποίος έχει εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών τον συντονισμό των ειδικών αυτών δράσεων και εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους Ηρακλείου, Αρχανών, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

Τόσο στα βιβλία του «Τα παλάτια της Κνωσού», όσο και στην αναφορά στον «Γκρέκο» αλλά κυρίως στην «Οδύσσεια» του, ο Καζαντζάκης τοποθετεί τους ήρωες όπως τον Οδυσσέα, με κεντρικό φόντο την Κρήτη και τον Μινωικό Πολιτισμό, υπογραμμίζει ο κ. Πλευράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ