Γράφει ο Ερμής:

Στέκομαι στο κέντρο του κήπου και προσπαθώ να βρω το καταλληλότερο σημείο για να φυτέψω μια νέα τριανταφυλλιά.

Ο Ζέφυρος, καθισμένος στο γρασίδι, έχει αντιληφθεί ότι αδυνατώ να αποφασίσω και σχολιάζει:

«Είναι περίεργο τελικά πόσο δύσκολο είναι για εσάς τους ανθρώπους να αισθανθείτε ικανοποιημένοι. Τίποτα δεν είναι αρκετό και πάντοτε αναζητάτε κάτι παραπάνω.

Οφείλω βέβαια να παραδεχτώ ότι η έννοια της τελειότητας είναι αυτή που οδηγεί στην επίτευξη των δύσκολων στόχων. Είναι εκείνη η ιδιότητα που σε προκαλεί να αποσυναρμολογήσεις το δημιούργημά σου, να αμφισβητήσεις κάθε σκέψη σου, να ξεδιπλώσεις κάθε πτυχή του έργου σου, ώστε να εντοπίσεις το μειονέκτημα, το παράταιρο που καταστρέφει την ομοιομορφία.

Όταν επιτύχεις να εξαλείψεις τα ψεγάδια, τότε περιμένεις με αγωνία να ελέγξουν οι άλλοι τη δουλειά σου. Αναμένεις το αποτέλεσμα και η καρδιά σου χτυπά δυνατά, όντας έτοιμη να διαλυθεί σε χίλια κομμάτια. Εσύ όμως στέκεσαι ψύχραιμος γιατί είσαι πάντα συγκρατημένος και αυτοελεγχόμενος. Παρατηρείς τις κινήσεις και τους μορφασμούς των κριτών σου και δεν ηρεμείς παρά μόνο όταν αντικρίζεις στο βλέμμα τους τη λάμψη της φθονερής απογοήτευσης, επειδή δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό.

Τότε λοιπόν ξέρεις ότι μπορείς να είσαι υπερήφανος, γιατί η επιτυχία σου δεν αγγίζει τα όρια του τυχαίου, αλλά οφείλεται στην κοπιαστική προσπάθεια που βασίστηκε στις ικανότητες και την αξία σου».

Συνταγή της Αμβροσίας: Το αφιόνι της επιτυχίας

Υλικά:

1 κιλό ώριμα κορόμηλα

1 κιλό τσικουδιά (άοσμη και δυνατή)

½ κιλό γλυκό σαμιώτικο κρασί (λευκό)

1 κούπα ζάχαρη

5 σπόροι τόγκα (σπασμένοι)

1 λοβός βανίλιας (κομμένος)

Εκτέλεση:

Τοποθετούνται όλα τα υλικά σε ένα καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο για σαράντα ημέρες και σε σκιερό σημείο. Ανακινούμε το βάζο καθημερινά και ύστερα από σαράντα ημέρες, στραγγίζουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας διπλή γάζα και το τοποθετούμε σε μποτίλια.

 

Πίνακας: «The Fair Toxophilites», William Powell Frith