Γράφει ο Ερμής:

Είναι 16:00 μμ το απόγευμα και οι τρεις μας, δηλαδή ο Ζέφυρος, η Αμβροσία κι εγώ, καθόμαστε στο σαλόνι και πίνουμε τον καφέ μας.

Βαριεστημένος, ο Ζέφυρος αναπολεί:

«Πριν πολλά χρόνια είχα εντοπίσει μια παρέα γυναικών που ζούσε σε μια μικρή πόλη. Ήταν τρεις μεσήλικες φίλες που συναντιόντουσαν καθημερινά, έπιναν τσάι και μοιραζόντουσαν τις ώρες της μοναξιάς τους.

Αγαπημένο τους θέμα συζήτησης ήταν οι προσωπικές ιστορίες των συμπολιτών τους και θυμάμαι ότι προτιμούσα να στερηθώ τη σιέστα, προκειμένου να τρυπώσω αθόρυβα από το παράθυρο και να τις ακούσω.

Ω!!! Γελούσα πάρα πολύ με τους σχολιασμούς και τις θεωρίες τους. Βλέπετε, τις περισσότερες φορές, είτε γιατί δεν ήξεραν σωστά τα γεγονότα, είτε γιατί δεν είχαν μάθει όλες τις λεπτομέρειες, δημιουργούσαν απίθανα σενάρια, δίχως ουσιαστική βάση.

Μα, ήταν τόσο αστείες, όταν μιλούσαν για ανύπαρκτους κρυμμένους θησαυρούς, επίδοξους δολοφόνους και φαντάσματα που κυκλοφορούσαν τη νύχτα.

Ευτυχώς όμως ήταν αρκετά έξυπνες, ώστε να μην μεταφέρουν σε τρίτους τα γεννήματα της φαντασίας τους. Γιατί, όσο κι αν με διασκέδαζαν, θεωρούσα πάντοτε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τους άλλους. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι δεν κατέχουμε ποτέ όλα τα δεδομένα, αφού γνωρίζουμε μόνο όσα οι έτεροι επιθυμούν. Η δε εμπειρία μου μέχρι σήμερα μού απέδειξε ότι κατά το πλείστον η αλήθεια δεν είναι παρά ένα καλοειπωμένο ψέμα με ωραίο περιτύλιγμα».

Συνταγή της Αμβροσίας: Ψήγματα αλήθειας ή ψεύδους;;

Υλικά:

15 φρέσκα σύκα (με τη φλούδα, πλυμένα και κομμένα σε τέσσερα κομμάτια)

5 ξηρά σύκα (κομμένα)

½ κούπα καρύδια (χοντροκομμένα)

½ κιλό ζάχαρη

2 μοσχοκάρυδα (σπασμένα)

15 σπόροι καρδάμωμα

1 κιλό τσικουδιά (άοσμη και δυνατή)

½ κιλό μαυροδάφνη

Εκτέλεση:

Τοποθετούνται όλα τα υλικά σε ένα καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο για σαράντα ημέρες και σε σκιερό σημείο. Ανακινούμε το βάζο καθημερινά δυο φορές και ύστερα από σαράντα ημέρες, στραγγίζουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας διπλή γάζα και το τοποθετούμε σε μποτίλια.

 

Πίνακας: «The Tea Party», August Haerning.