Από την Λίλιαν Σίμου

 

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε ειδικό άρθρο, ο τρόπος έκφρασης των στοιχείων της προσωπικότητας, περιγράφεται με τις Ιδιότητες.

 

Υπάρχουν τρεις τύποι έκφρασης:

Ο παρορμητικός

Ο σταθερός

Ο μεταβλητός

 

Οι ιδιότητες περιγράφουν την προσωπικότητα μέσω του δύσκολου δρόμου της ύπαρξης. Η εικόνα που θα μπορούσε να δοθεί, είναι αυτή ενός σταυρού. Είναι εκεί που διασταυρώνουμε τα «ξίφη μας» με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ήδη αναφερθήκαμε στον τύπο έκφρασης όταν έχουμε προσωπικότητα παρορμητική και σταθερή.

 

Τι συμβαίνει όμως όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και ο ωροσκόπος βρίσκονται στον μεταβλητό σταυρό;

Η ίδια η λέξη είναι ένδειξη της περιγραφής. Εκείνοι που ανήκουν στην μεταβλητή ομάδα, γίνονται, λόγω ευχέρειας στην κίνηση, γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των παρορμητικών και των σταθερών.

 

Όσοι ανήκουν στην παρορμητική ομάδα, είναι άμεσα, έντονοι, κυρίαρχοι, δυναμικοί και βιαστικοί. Μας ενθουσιάζουν, μας εντυπωσιάζουν, αλλά δεν έχουν ποτέ χρόνο για μας!

Όσοι ανήκουν στην σταθερή ομάδα, είναι αργοί στις κινήσεις, δύσκαμπτοι στις αλλαγές, περιμένουν να εξετάσουν κάθε τους βήμα και κάνουν μία διαδρομή δίχως μεγάλες παρεκκλίσεις από τον στόχο και το έργο τους.

Ο εξισορροπιστής ανάμεσα στα δύο, είναι ο άνθρωπος της μεταβλητής ομάδας. Γιατί ελίσσεται, προσαρμόζεται, γλυκαίνει την οξύτητα και τις αντιθέσεις, δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες δίχως επιθετικό τρόπο, μας μαθαίνει την ευγένεια, την υποχώρηση όταν χρειάζεται, την τεχνική όταν πρέπει.

 

Τα ζώδια της μεταβλητής ομάδας, θα μας δώσουν την ξεχωριστή πινελιά:

Με τους Διδύμους, έχουμε πάντα την εφηβική διάθεση και προσπαθούμε γεμάτοι δίψα για γνώση, εικόνες και εντυπώσεις, να ρουφήξουμε το νέκταρ της ύπαρξης. Απολαμβάνουμε την νεότητα σε κάθε φάση της ζωής, αεικίνητοι, μοιάζουν με την πεταλούδα που ανάλαφρα κινείται από λουλούδι σε λουλούδι, για να χαρεί τα αρώματα της ζωής αλλά και να την βοηθήσει στην διαιώνισή της. Γιατί οι Δίδυμοι, ως νεαρές υπάρξεις, μας υπενθυμίζουν πως έχουμε την ανάγκη να περνάμε ανάλαφρες και ενδιαφέρουσες ώρες, με τη λαχτάρα της ζωής για ζωή!

Με τον Τοξότη, η ευελιξία συνίσταται στο ότι έχουμε ανάγκη να ξεπεράσουμε την απλή πληροφορία και αναζητάμε την ευρύτητα της γνώσης, τον ορίζοντα σαν τοπίο, την νέα φιλοσοφία, ως τρόπο σκέψης. Είναι εκεί που με ενθουσιασμό και σπίθα για δημιουργία, αφήνουμε τα ήδη γνωστά μας δεδομένα, και πάμε  όπου δεν έχουμε εξερευνήσει ακόμη, δεν έχουμε μάθει, δεν έχουμε γνωρίσει…  Είναι το ταξίδι που φαντάζει γοητευτικό, καθώς είναι μακρινό!

Με την Παρθένο, είμαστε ευέλικτοι και προσεκτικοί, καθώς μπορούμε να αναλάβουμε την σχολαστική δουλειά της λεπτομέρειας, προκειμένου να μην αφήσουμε ατέλειες, κενά, ημίμετρα. Ναι, είναι ο εργάτης του ζωδιακού, σαν την μέλισσα που ακούραστα τροφοδοτεί την κυψέλη με την γύρη των λουλουδιών της ζωής. Είναι η υπομονή και η επιμονή που υφαίνουν το ωραιότερο έργο και μας το χαρίζουν να το απολαύσουμε.

Με τους Ιχθείς, έχουμε την διαδρομή από τα πρακτικά και βατά, στο άπειρο και στο απροσδιόριστο του ονείρου. Είναι εκεί όπου όλα ρέουν δίχως μορφή και σχήμα, αλλά εμπεριέχουν την σπερματική μορφή, την σύλληψη του έργου μας, της ίδιας της Δημιουργίας. Είναι η ένωση με την Πηγή, με την Ανώτερη πλευρά του πνεύματος, που μας καθοδηγεί σε υψηλούς στόχους, πέραν της γήινης απτής πραγματικότητας.

 

Με την μεταβλητή ιδιότητα λοιπόν, έχουμε την ευχέρεια να πλάσουμε την ζωή μας σε κάθε πεδίο, από το πιο απλό και ορατό, έως το πλέον μεταφυσικό.  Από την πρώτη σκέψη, ως την βαθιά αντίληψη και περίσκεψη. Όλα όμως γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε, πως είναι ρευστά, ρέουν, κυλούν, αλλάζουν μορφές και σχήματα.

Γιατί η Ζωή δεν έχει στάσιμα νερά, καθώς δεν είναι βάλτος, ούτε και διαρκή κίνηση, καθώς δεν μπορεί να καλλιεργηθεί με την ταχύτητα, η ανάπτυξη. Κάπου ανάμεσα, κάνουμε τις απαραίτητες μεταβολές, αλλαγές, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Χρησιμοποιούμε τους κρίκους της αλυσίδας, για να μεταφέρουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει και να μεταμορφωθεί, για να περάσει σε νέα εποχή.

 

Εξ άλλου, δεν είναι τυχαίο, που αυτά τα ζώδια προετοιμάζουν τις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια, δηλαδή την εκάστοτε Νέα Εποχή, είτε στο φυσικό περιβάλλον, είτε αλληγορικά, στην εσωτερική πορεία του ανθρώπου!