ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. Αναφορά στην τουριστική επιτυχία του νησιού της Σαντορίνης, η οποία ωστόσο έχει φέρει και προβλήματα για την τοπική κοινωνία, κάνει σε εκτενές δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι φέτος περίπου 2 εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι θα επισκεφθούν τη Σαντορίνη και ότι σχεδόν κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας, με εξαίρεση την Μύκονο, δεν έχει τέτοια επιτυχία.

«Σε μια χώρα ταπεινωμένη από την κρίση, όπου το 23% των πολιτών της είναι άνεργοι και συχνά αδυνατούν να πληρώσουν τους βασικούς λογαριασμούς τους, ο τουρισμός στη Σαντορίνη είναι ένα επίτευγμα που άλλες γωνιές της χώρες μπορούν μόνο να ονειρεύονται» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Οι μισοί από τους επισκέπτες της Σαντορίνης θα ταξιδέψουν στο νησί με πτήσεις τσάρτερ και πτήσεις απευθείας από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Περισσότεροι από 850.000 θα φθάσουν στο ελληνικό νησί με κρουαζιερόπλοια… Για πρώτη φορά φέτος, 141 ξενοδοχεία (το 2013 ήταν μόλις 35) θα παραμείνουν ανοιχτά και τον χειμώνα, παρατείνοντας την τουριστική σεζόν και διασφαλίζοντας ότι οι ντόπιοι θα επωφεληθούν από τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη».

Αλλά η επιτυχία έχει φέρει και προβλήματα. Οπως και η κρίση χρέους, και η τουριστική έκρηξη έχει ενισχύσει τις κοινωνικοοικονομικές εντάσεις και δημιούργησε ένα ανυπόφορο βάρος στις υποδομές του νησιού. Οι ντόπιοι είναι αναστατωμένοι.

«Ο πληθυσμός μας έχει αυξηθεί γιατί η επιτυχία του νησιού έχει κάνει όλους να επιθυμούν να εργαστούν εδώ», λέει ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος του νησιού, και προσθέτει: «Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάνω από 25.000. Εχουμε περίπου 150 γεννήσεις τον χρόνο, ίσως το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα. Δεν έχουμε αρκετές παιδικές χαρές ή την αντίστοιχη υποδομή για να εξυπηρετήσουμε και να διατηρήσουμε την ταχεία ανάπτυξη».

Ο δαιμόνιος δήμαρχος του νησιού δεν μπορεί να κρύψει τις ανησυχίες του. Η Σαντορίνη μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια του. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι προ των πυλών. «Το 11% του νησιού έχει τσιμεντωθεί», λέει αναφερόμενος σε μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρεβάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο -περισσότερα από ό,τι σε νησιά όπως η Κως και η Ρόδος- και σε μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν περισσότερα από 700 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και φούρνοι, τα περισσότερα εκ των οποίων στα Φηρά.

«Εχουμε φθάσει σε ένα σημείο κορεσμού. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη», λέει αναστενάζοντας. «Στη Σαντορίνη υπάρχουν πλέον τα προβλήματα μιας μεγαλούπολης. Η κατανάλωση νερού αυξήθηκε κατά 46%. Χρειαζόμαστε απελπισμένα να αυξήσουμε τον εφοδιασμό νερού, αλλά αυτό απαιτεί μελέτες, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν τεχνικούς, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αντέξουμε», συμπληρώνει.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο δήμαρχος φέτος έβαλε όριο στον αριθμό των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται καθημερινά στο νησί: 8.000 άτομα ημερησίως. Πέρυσι, 636 κρουαζιερόπλοια έδεσαν στο νησί, τον πιο δημοφιλή προορισμό κρουαζιέρας στη χώρα. Υπήρξαν ημέρες κατά τις οποίες οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων έφτασαν τους 18.000.

Για τους κατοίκους, όπως για τον Χριστόφορο Ασίμη για παράδειγμα, είναι δύσκολο ακόμη και να φέρουν στο μυαλό τους την εικόνα της Σαντορίνης του ‘70. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έχει μποτιλιάρισμα στο νησί», λέει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στο περιβάλλον. Το ελληνικό κράτος βγάζει πολλά από τον τουρισμό, αλλά ρισκάρει να χάσει τα πάντα αν το νησί καταστραφεί».

Αυτό που επίσης ανησυχεί τον κ. Ασίμη είναι το ολοένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπώνται στο νησί για να εργαστούν στα σχολεία και στο νοσοκομείο δύσκολα μπορούν να αντέξουν τα υψηλά ενοίκια και τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές σε όλα τα είδη. «Εχουμε καθηγητές που εργάζονται στα σχολεία το πρωί και ως σερβιτόροι το βράδυ», λέει και προσθέτει: «Εβαλα μια αγγελία πρόσφατα για έναν βοηθό στην γκαλερί μου και έμεινα έκπληκτος όταν είδα πόσοι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν».

Η δημοτική Αρχή παρέχει οικονομική στήριξη στους απόρους. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν εργάζονται στον τουρισμό και έχουν λίγα χρήματα», λέει η Πόπη Δρόσου έξω από την πόρτα ενός μαγαζιού που πουλά πράγματα αντί 1 ευρώ. «Ξέρω οικογένειες με τρία παιδιά που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με 600 ευρώ τον μήνα».

«Η φήμη του νησιού μας είναι αιτία για χαρά, αλλά με τρομάζει κιόλας», παραδέχεται ο Μανώλης Καραμολέγκος, επικεφαλής της Ενωσης Ξενοδόχων της Σαντορίνης. «Ανησυχώ για το αύριο, για το πού θα οδηγήσει όλο αυτό. Ο τουρισμός αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή. Παντού οι άνθρωποι χτίζουν ή νοικιάζουν τα σπίτια τους».