Από την Ισμήνη Χαρίλα
Εάν κάποιος αναζητήσει τον ορισμό του αστυνομικού μυθιστορήματος, θα διαβάσει ότι: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα ξεχωριστό είδος λογοτεχνικής αφήγησης με ορισμένους σταθερούς κανόνες γραφής που το διακρίνουν από άλλα είδη. Ασχολείται πάντοτε με κάποιο γρίφο σχετικό με την παραβίαση και την εφαρμογή των νόμων και την ανάλογη έρευνα για τη λύση του. Είθισται δε την επίλυση αυτού του μυστηρίου να την αναλαμβάνει κατά κανόνα ένας ερασιτέχνης ντετέκτιβ που διαφοροποιείται από τους συναδέλφους του ως προς τη μορφή και τη συμπεριφορά και ο οποίος προσδίδει στο έργο το προσωπικό του στίγμα».
Προγενέστερος από τον Ηρακλή Πουαρό και την Μις Μαρπλ – τους ήρωες της Άγκαθα Κρίστι – αλλά εξίσου σημαντικός και δημοφιλής στον ιδιαίτερο αυτόν κόσμο του μυστηρίου, είναι ο Σέρλοκ Χόλμς, ο πρωταγωνιστής των ιστοριών του Σερ Άρθουρ Ιγνάτιου Κόναν Ντόυλ.
Ο Χόλμς «γεννήθηκε» το 1886 και ο δημιουργός του εμπνεύστηκε – όπως αναφέρουν οι πηγές – από τον καθηγητή του στο Εδιμβούργο, τον δρ Τζόζεφ Μπελ.
Με τυπικά βρετανικά χαρακτηριστικά, αλλά και αρκετές ιδιαιτερότητες, ο περίφημος αυτός ντετέκτιβ είναι εξαιρετικά οξύνους και διαθέτει την ικανότητα να επιλύει πολύπλοκες αινιγματικές υποθέσεις που θα ήταν αδύνατο να ερμηνευθούν από άλλους.
«Αν και οι συναισθηματικές αντιδράσεις του είναι κάπως κοιμισμένες και αργές, οι πνευματικές του ενέργειες είναι απόλυτα έντονες και γρήγορες», όπως επιβεβαιώνει ο πιστός του συνεργάτης και συγκάτοικος, ο δρ Ουάτσον, ο οποίος φροντίζει να καταγράφει και να ιστορεί τις περιπέτειες του διάσημου φίλου του.
Στο έργο «Ανατομία του Τρόμου», ο Σέρλοκ Χόλμς καλείται να αποκρυπτογραφήσει ένα αριθμητικό μήνυμα που προειδοποιεί για έναν φόνο και στη συνέχεια να βοηθήσει τον Επιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ, τον Άλεκ Μακ Ντόναλντ, να διαλευκάνει τη δολοφονία του ιδιοκτήτη ενός μεσαιωνικού κάστρου που βρίσκεται στο Μπέρλστοουν, ένα γραφικό χωριουδάκι στη βόρεια άκρη της κομητείας του Σάσεξ.
Με την αυστηρότητα και την ακρίβεια που διακρίνει τη γλώσσα των Βρετανών, ο δρ Ουάτσον περιγράφει όσα διαδραματίζονται και η αφήγησή του μοιάζει με την ανάλυση μιας δυσεπίλυτης εξίσωσης που αποζητά τον εντοπισμό όλων των δεδομένων.
Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε δυο μέρη και ενώ ο αναγνώστης θεωρεί ότι έμαθε όσα απαιτούνταν στο πρώτο μέρος, εντούτοις, στη συνέχεια εκπλήσσεται από τις ανατροπές και τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις.
Ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ γυρίζει το ρολόι είκοσι χρόνια πίσω και διηγείται την αφετηρία της ιστορίας στην Αμερική και συγκεκριμένα σε μια περιοχή ανθρακωρύχων που καταγράφεται ως «η Κοιλάδα του Τρόμου». Είναι η κοιλάδα του θανάτου, όπου ο φόβος φωλιάζει στις καρδιές των κατοίκων από το σούρουπο μέχρι την αυγή.
Τα κομμάτια του παζλ βρίσκουν ένα προς ένα τη θέση τους και φωτίζουν κάθε πτυχή της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. Υπέρμαχος δε της δικαιοσύνης, ο Ντόυλ ολοκληρώνει το πόνημά του αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για τη νέα περιπέτεια του ήρωά του.
Συνοψίζοντας, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι στην «Ανατομία του Τρόμου» διακρίνονται τόσο η τεχνογνωσία και η μεθοδολογία, όσο και η αναλυτική σκέψη του συγγραφέα και κατ’ επέκταση του δαιμόνιου ερευνητή του, του Σέρλοκ Χόλμς.
Μια ιστορία όπου οι εικασίες αντικρούονται και όλα ανασκευάζονται.