Η αισθαντική φωνή της ήταν σαν χάδι, γεμάτη παλμό, δονήσεις που άγγιζαν την ψυχή. Δίχως αμφιβολία, υπήρξε η πιο διάσημη μουσική πρέσβειρα της χώρας της.

Το περίφημο «Sodade» ξεπέρασε κατά πολύ ακόμη και τα όρια της πιο εμπορικής world και ethnic μουσικής, πόσο μάλλον τα ακόμη πιο στενά όρια της μουσικής παράδοσης του Πράσινου Ακρωτηρίου, των «mornas». Συνήθως τραγουδούσε στην «κρεολική» διάλεκτο, γεγονός, όμως, που δεν εμπόδισε την επικοινωνία της με το κοινό, αφού υπερίσχυε το συναίσθημα.

Είχε το προσωνύμιο «ξυπόλητη ντίβα» εξαιτίας της προτίμησής της να τραγουδά χωρίς να φορά τα παπούτσια της.

Πολλοί συνέκριναν το ερμηνευτικό της στιλ με εκείνο της Αμερικανίδας τζαζ τραγουδίστριας Μπίλι Χολιντέι. Η «Monde», αφού αποθέωνε τη φωνή της, «μια φωνή που λιώνει την ψυχή», έγραφε για την ερμηνεύτρια εκείνη που ανήκει στην «αριστοκρατία των τραγουδιστών των μπαρ» (επειδή νεαρή τραγουδούσε στα μπαρ).

αρχείο λήψης

Την καριέρα της την ξεκίνησε αργά, στα 50 της, όταν το 1988 κυκλοφόρησε το «La Diva Aux Pieds Nus», που σημαίνει στη γλώσσα της «ξυπόλυτη ντίβα». Το άλμπουμ της «Cezaria», που βγήκε το 1995, της χάρισε ένα βραβείο Γκράμι και ήταν εκείνο που την έκανε γνωστή παγκοσμίως. Εκατομμύρια πωλήσεις και μία περιοδεία σε πολλές χώρες. Βραβείο Γκράμι κέρδισε και για το άλμπουμ της «Voz D’ Amor», το 2003.

Γεννήθηκε στο Μιντέλο στις 27 Αυγούστου 1941, από πατέρα βιολονίστα και μητέρα μαγείρισσα. Ένας από τους θείους της, ο Μπι Λέτσα, που ήταν ποιητής, συγγραφέας και συνθέτης mornas, τη βοήθησε στο ξεκίνημά της.

«Αρχιτέκτονας» της καριέρας της, παραγωγός και φύλακας-άγγελός της θεωρείται ο Χοσέ ντε Σίλβα, που πίστεψε στη φωνή της και έδωσε στην καριέρα της διεθνή χαρακτήρα

Χάρη σε εκείνον η Σεζάρια Εβόρα, η λυπημένη φωνή, η ξυπόλητη τραγουδίστρια, έγινε σύμβολο και πρέσβειρα του πολιτισμού μιας μικρής ταπεινής χώρας. Γιατί μέσα της κουβαλούσε – και το έλεγε – όλα τα ξυπόλητα παιδιά του Πράσινου Ακρωτηρίου…

images

Στον αστρολογικό της χάρτη διακρίνουμε την έμφαση στο ζώδιο της Παρθένου. ( Ήλιος, Ερμής, Β. Δεσμός και Ποσειδώνας), μαζί με τον Κρόνο στον Ταύρο, η γη τονίζεται στον χάρτη της. Γνωστή είναι η αγάπη της για την γη, τον τόπο της, την πατρίδα της.

Οι μισοί πλανήτες της μαζί με τους Δεσμούς της βρίσκονται σε μεταβλητά ζώδια, δηλώνοντας έναν άνθρωπο ικανό να ελίσσεται αλλά και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Παράλληλα, ένα άτομο ικανό να διαμορφώνει στην πορεία του χρόνου, το προσωπικό του στυλ, αφού διαρκώς αλλάζει.

 

Με την Σελήνη στον Σκορπιό, δίχως να έχουμε ακριβή θέση όμως (η ώρα γέννησης είναι άγνωστη), είχε ένα ψυχισμό με πάθος και δυνατές συγκινήσεις. Ικανή να βιώνει βαθιά κάθε συναίσθημα, μπορεί και το μεταμορφώνει σε ήχους…

Η Αφροδίτη της στον Ζυγό, ελέγχει το στοιχείο της αρμονίας στη ζωή της, σε εξάγωνο με τον Πλούτωνα, της προσδίδει ένα μαγνητισμό δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια. Το εξάγωνο προς τον Χείρωνα μας εξηγεί πως μία διέξοδος αυτοθεραπείας, αλλά και λύσης κάποιων σημαντικών προβλημάτων της, είναι η τέχνη, αλλά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπό της.

Δύσκολες όψεις προς τον Ήλιο της, όπως είναι ο τετράγωνο του Ουρανού και του Κρόνου, εκφράζουν πρωταρχικά μία φύση που πιέζεται ανάμεσα στην στέρηση και στα εμπόδια αλλά και την ανάγκη να επαναστατήσει. Καθώς ο Ουρανός και ο Κρόνος βρίσκονται σε ένα περιβάλλον των Πλειάδων (νεφέλωμα που προκαλεί σύγχυση ή δάκρυα), δεν θα είναι εύκολο να διατηρήσει την αισιοδοξία της.

Η φωνή της, γλυκιά και βαθιά, είχε συχνά μελαγχολικούς τόνους. Η ίδια έγινε γνωστή μέσα από τραγούδια νοσταλγικά, πονεμένα.

Έγινε διάσημη μαγνητίζοντας τους ακροατές της (Ουρανός – και Σελήνη στον Σκορπιό) αλλά παρέμεινε λιτή, δεν σταμάτησε να μιλά για την φτωχή της χώρα και να υποστηρίζει «Μεγάλωσα φτωχή, δεν είχα τίποτα, οπότε και τώρα κάνω μια φυσιολογική ζωή. Κι έτσι έμεινα. Δεν άφησα κανείς να αλλάξει αυτό που είμαι στ’ αλήθεια» (Κρόνος).

Η έμπνευση μορφοποιεί ένα έργο μέσα από την στέρηση και την βιωματική εμπειρία του πόνου (ο Κρόνος σχηματίζει τρίγωνο προς τον Ποσειδώνα)

Έφυγε από κοντά μας στο τέλος του 2011, ενώ είχαμε την χαρά να την απολαύσουμε για τελευταία φορά στην Ελλάδα, μόλις λίγους μήνες πριν, τον Ιούνιο του 2011. Η θεσπέσια φωνή της όμως, η απλότητά της, η αμεσότητα με το κοινό, θα παραμείνουν στην καρδιά μας.

Σαν γνήσια εκπρόσωπος του ζωδίου της Παρθένου, έγινε γνωστή και παραμένει, μέσω του έργου της, χωρίς ποτέ να επιθυμήσει μεγαλεία ή να εκμεταλλευτεί την δόξα και την φήμη της.

Σημείωση: περισσότερες αστρολογικές πληροφορίες στο άρθρο: Σεζάρια Έβορα: η ξυπόλητη ντίβα.

images (1)