από την Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου.
Χαμογελάμε γιατί είμαστε πραγματικά χαρούμενοι ή για να δείξουμε πως είμαστε χαρούμενοι;
Οι επιστημονικές μελέτες γύρω από τη φραστική συμπεριφορά και δη το χαμόγελο, διίστανται. Κάποιοι ερευνητές διατείνονται πως το χαμόγελο είναι στενά συνυφασμένο με μια ευδαιμονική κατάσταση ενώ άλλοι θεωρούν πως είναι απλώς μια ένδειξη προσποιητής κοινωνικής αντίδρασης.
Σύγχρονες έρευνες απέδειξαν πως δεν χαμογελάμε μόνο όταν είμαστε χαρούμενοι, χαμογελάμε και όταν θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε χαρούμενοι. Είναι δηλαδή το χαμόγελο ευάλωτο στην υποκρισία.
Ωστόσο ένα επίπλαστο χαμόγελο μοιάζει με ένα αυθεντικό; Ο Ντυσέν σε έρευνα που έκανε ανακάλυψε τις ενδείξεις ενός γνήσιου χαμόγελου: Ένα γνήσιο χαμόγελο σχηματίζεται όταν συμμετέχουν οι μείζονες ζυγωματικοί μύες και οι σφιγκτήρες των βλεφάρων γύρω από τα μάτια. Ακόμη, οι παρειές είναι σε ανοδική κίνηση και σχηματίζουν έντονες γραμμές στα πλαϊνά της μύτης και στα πλαϊνά των ματιών. Τα φρύδια και το δέρμα κινείται καθοδικά προς τα μάτια κάνοντας τα να φαίνονται μικρότερα απ’ότι είναι.
Σε μια πρόσφατη επίσκεψη μου στην Ναζαρετ, συνάντησα τον δάσκαλο μου στην τραυματοθεραπεία ο οποίος είναι εθελοντής στην Γάζα. Στην Γάζα οι βόμβες διαδέχονται η μία την άλλη απρόσμενα, οι άνθρωποι λούζονται στην θάλασσα και έχουν ρεύμα 2 ώρες την μέρα. Μου ανέφερε λοιπόν πως οι άνθρωποι της Γάζας δεν ξέρουν να χαμογελούν. Δεν τους έμαθε κανείς να χαμογελούν ή δεν βρίσκουν λόγους να χαμογελούν.
Μέρος λοιπόν των θεραπευτικών συνεδριών που έχει με τα παιδιά της Γάζας είναι και η εκμάθηση του χαμόγελου. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για ένα αυθεντικό χαμόγελο. Οι άνθρωποι αυτοί μαθαίνουν να χαμογελούν έστω και προσποιητά.
“Και ποια η σημασία ενός προσποιητού χαμόγελου”, ρώτησα τον δάσκαλο όλο απορία και συνέχισα “Το χαμόγελο είναι το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ευδαιμονικής κατάστασης, πώς μπορείς να μάθεις κάποιον να νιώσει ευδαιμονία;”.
“Τους μαθαίνεις πως μοιάζει όταν νιώθει κανείς όμορφα. Τους παρακινείς να το δοκιμάσουν”, μου απάντησε.
“Όταν δοκιμάσει κανείς να χαμογελάσει συμμετέχουν σε αυτό οι μύες του προσώπου του και είναι σαν να ανυψώνεται μαζί με τους μύες τους και η ψυχή τους”, συνέχισε.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν χιλιάδες λόγους να χαμογελούν, κάποιοι άλλοι όχι, ωστόσο αυτό δεν είναι ένας λόγος που τους σταματάει στο να το προσπαθούν. Το να προσπαθείς να χαμογελάσεις έστω και προσποιητά είναι ένας υπέροχος τρόπος να δείξεις στους άλλους τα δόντια σου!