Γράφει ο Ερμής:

Στάλες βροχής χτυπούν αδύναμα το τζάμι του παραθύρου μου. Δειλά, σαν να τρέμουν την αντίδρασή μου, με προσκαλούν να εγκαταλείψω την άνεση του σπιτιού και να βρεθώ κοντά τους. Δίχως να διστάσω ούτε μια στιγμή, τρέχω στον κήπο, κλείνω τα μάτια, απλώνω τα χέρια και εκείνες με παρασύρουν στον χορό τους.

Οι κινήσεις τους, απαλές και αργές στην αρχή, εντείνονται υπό τη μουσική διεύθυνση του ανέμου και το αριστοκρατικό τους ενήλικο βαλς μετατρέπεται σ’ ένα άναρχο χοροπηδητό που διακατέχεται από την παιδική ζωντάνια.

Τα ζωάκια γύρω μου κρύβονται στις φωλιές τους, αλλά εγώ δεν φοβάμαι. Αφήνω το νερό να αποχρωματίσει τη σκιά των ονείρων και να ανασύρει τη λάμψη της πραγματικότητας.

Ο αγέρας δυναμώνει και καθώς η πνοή του παγώνει το δέρμα μου, η λογική νικά τη φαντασία και προσγειώνει την ύπαρξή μου στον κόσμο της θνητής εικόνας.

 

Συνταγή της Αμβροσίας: Οκτωβριανά ρετσέλια

Υλικά:

1 κιλό πετιμέζι

4 κυδώνια (καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)

10 κομμάτια κίτρινο και κόκκινο κολοκύθι

5 μελιτζανάκια για γλυκό (καθαρισμένα και ζεματισμένα)

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το πετιμέζι και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε τα φρούτα. Τα αφήνουμε να βράσουν τόσο όσο απαιτείται και για την κομπόστα και να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με το πετιμέζι και πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.