Της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

Ένα υπερευαίσθητο άτομο έχει ένα πολύ καλό νευρικό σύστημα και γι’αυτό τον λόγο όλες οι αισθήσεις του λειτουργούν πολύ πιο έντονα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο όρος υπερευαισθησία διαφέρει από τον όρο ευαισθησία. Ένα ευαίσθητο άτομο είναι ένα άτομο με εσωτερική αγάπη για την ειρήνη και την γαλήνη.

Το 15-20% του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνες, είναι υπερευαίσθητοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό κληρονομείται. Γεννιούνται ισόποσα υπερευαίσθητοι άντρες και γυναίκες.

Το να είσαι υπερευαίσθητος σημαίνει ότι διαθέτεις την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τις λεπτές μεταβολές του περιβάλλοντος σου, είσαι τύπος δεξιού ημισφαιρίου (λειτουργείς σύνθετα). Τα άτομα αυξημένης ευαισθησίας έχουν την δυνατότητα να διακρίνουν τις λεπτομέρειες αλλά και τις επιπτώσεις μιας απειλητικής εμπειρίας, έχουν οξεία διαίσθηση, ενσυναίσθηση, ευσυνειδησία και ακεραιότητα.

Τα άτομα αυτά έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τα σφάλματα και να τα αποφεύγουν, μπορούν να συγκεντρώνονται εύκολα, αποτελεσματικότητα σε έργα που απαιτούν ακρίβεια κα ταχύτητα, έχουν μνήμη εννοιών (αυτό-επεξέργαζονται το ενδοψυχικό υλικό τους, έχουν έντονη ικανότητα μετα-επικοινωνίας, μετα-γνώσης, μετα-σκέψης κτλ, επηρεάζονται βαθιά από τις διαθέσεις των άλλων.

Ωστόσο, σαν υπερευαίσθητος καταβάλλεσαι περισσότερο όταν στο περιβάλλον σου ενυπάρχουν πολλά ερεθίσματα. Επίσης επηρεάζονται περισσότερο από οτιδήποτε βρίσκεται ή συμβαίνει γύρω τους.

Υπερευαισθησία δεν σημαίνει νευρωτική συμπεριφορά.

Συνήθως υπάρχει ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τον νευρωτισμό. Ωστόσο η νευρωτική συμπεριφορά, τα προβλήματα άγχους, η αποφυγή της οικειότητας και υπερβολικής προσκόλλησης ενδέχεται να οφείλεται σε μια προβληματική παιδική ηλικία.

Τα άτομα με ανασφαλή προσκόλληση ενδέχεται να έχουν προβλήματα τόσο στην ενδοπροσωπική όσο και στη διαπροσωπική τους επικοινωνία εφ ‘ όρου ζωής. Έρευνες που έχουν γίνει με δείγμα υπερευαίσθητα άτομα έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα άτομα του δείγματος ανέφεραν προβλήματα κατάθλιψης και άγχους.

Τα άτομα που ανέφεραν κατάθλιψη και άγχος φάνηκε ότι είχαν προβληματική παιδική ηλικία. Τα άτομα με μη αυξημένη ευαισθησία και προβληματική παιδική ηλικία δεν δεικνύουν σε τόσο μεγάλο ποσοστό κατάθλιψη και άγχος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άτομα που είναι αυξημένης ευαισθησίας αλλά με υγιή παιδική ηλικία.

Άτομα με προβληματική παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να δεχθούν αγάπη με άλλους τρόπους όπως: μέσα από τους χαρακτήρες από βιβλία, την ψυχική τους ανθεκτικότητα, από τους εκπαιδευτικούς, από τα άτομα του οικείου περιβάλλοντος.

Αν είσαι ένας υπερευαίσθητος ενήλικας που φοβάσαι διάβασε αυτό:

  • Αν φοβάσαι να αντιμετωπίσεις κάτι ζήτησε κάποιον να σε συνοδέψει
  • Μίλησε στον εαυτό σου γι’αυτό που φοβάσαι
  • Δώσε χρόνο στον εαυτό σου
  • Να αντιδράς στον φοβισμένο εαυτό σου με γενναιότητα
  • Ακολούθησε την ψυχοθεραπευτική οδό