Από τη Νίτσα Μανωλά  

Έχεις σκεφτεί πόσοι διαφορετικοί χαρακτήρες ανθρώπων υπάρχουν στον κύκλο σου; Αυτόν, που ανοίγει και κλείνει. Που άλλοτε μεγαλώνει και άλλοτε μικραίνει; Κι αν τολμούσες να επεκτείνεις λιγάκι την σκέψη αυτή στο τι ρόλο παίζει ο κάθε ένας από αυτούς μέσα σε αυτόν τον κύκλο, πως θα σου φαινόταν;

Θα ήσουν έτοιμος για τις διαπιστώσεις και τον απολογισμό;

Είναι γεγονός πως στον κύκλο του καθενός μας υπάρχουν πολλοί… πάρα πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες.  Άλλοι έχουν ρόλο πρωταγωνιστή, άλλοι καταλήγουν να έχουν ρόλους κομπάρσων, ενώ κάποιοι αποχωρούν παντελώς από την παράσταση.

Με αυτή τη σκέψη, λοιπόν, θα καταλάβεις πως η ζωή ΣΟΥ είναι η δική σου παράσταση.  Εσύ είσαι ο παραγωγός και ο σκηνοθέτης.  Εσύ είσαι εκείνος που θα κάνει κάστινγκ και θα αποφασίσει.

Ένας, όμως, είναι ο κοινός παρονομαστής. Όλοι ανεξαιρέτως οι ρόλοι είναι μοναδικοί και σαν δακτυλικό αποτύπωμα αφήνουν σημάδι στην ψυχή σου.

Το μεγαλύτερο σημάδι για μένα θα το αφήσει ο… όμορφος άνθρωπος.

Ναι! Καλά διαβάσατε.  Ο όμορφος Άνθρωπος!  Γιατί δυο ειδών ανθρώπους θυμόμαστε.  Αυτούς που μας πληγώνουν και τους όμορφους.  Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα αυτούς που μας πληγώνουν τους ξεχνάμε.  Τους τοποθετούμε στο χρονοντούλαπο του μυαλού μας και συνεχίζουμε.  Εκείνους όμως που άπλωσαν μια ηρεμία και ομορφιά στην ψυχή μας δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.  Η σημάδι τους θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μας.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μπέσα και καθαρή ψυχή και θα τους καταλάβεις αμέσως.

Θα είναι εκείνοι που θα σε κοιτάξουν κατάματα όταν θα σου μιλήσουν, που δεν θα μασήσουν τα λόγια τους και δεν θα σε παραμυθιάσουν για να βολευτούν.

Θα είναι εκείνοι που ΔΕΝ θα σε δουν σαν μια λύση στο πρόβλημα τους την στιγμή της ανάγκης τους ενώ θα θυσιάσουν τη δική τους ευκολία για να σε βοηθήσουν χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα.

Τους ανθρώπους που είναι όμορφοι θα τους αναγνωρίσεις, μην ανησυχείς.  

Θα είναι ντόμπροι και  θα στο αποδείξουν οι πράξεις τους και όχι τα λόγια τους.

Θα στο αποδείξει ο ήπιος και χαμηλών τόνων χαρακτήρας τους και όχι η απεγνωσμένη ανάγκη τους για προβολή.

Είναι εκείνοι που θα ακουμπήσουν την ψυχή σου και θα χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της αλήθειας και του σεβασμού. 

Δεν θα σου χαϊδέψουν τα αυτιά  και δε θα σε παραμυθιάσουν με όλα όσα θες ν’ ακούσεις όσο κι αν γνωρίζουν ότι θα πληγωθείς.  Είναι εκείνοι που έρχονται μέσα στη ζωή σου χωρίς υποσχέσεις και με λόγια σταράτα σου ξηγιούνται καθαρά.

Είναι εκείνοι που δεν θα μπορείς να κατηγορήσεις όταν φύγουν, γιατί… σου είπαν την αλήθεια  τους από την αρχή.

Είναι απλά, αληθινοί.

Γι’ αυτούς τους όμορφους ανθρώπους, λοιπόν, αξίζει να συνεχίζεις να πιστεύεις. Γιατί αυτοί αξίζουν τον σεβασμό και τον χρόνο σου για πάντα.