Oταν οι καιροί είναι δύσκολοι, πού στηρίζεις την εμπιστοσύνη σου; Τον τελευταίο καιρό είμαστε περικυκλωμένοι από ένα σωρό δυσάρεστα νέα. Ασταθής παγκόσμια οικονομία… φυσικές καταστροφές… υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Μέσα σε μια τέτοια αβεβαιότητα πού εναποθέτεις την εμπιστοσύνη σου; Στην κυβέρνηση; Στον τραπεζικό σου λογαριασμό; Στην περιουσία σου και στα υπάρχοντά σου; Μερικές φορές οι περιστάσεις που αντιμετωπίζουμε μπορεί να φαίνονται δυσβάσταχτες. Αλλά δεν είναι λύση να στηριζόμαστε σε υλικά πράγματα.

Τα πράγματα του κόσμου δε θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και τη σιγουριά. Να στηρίξεις την εμπιστοσύνη σου σ’ αυτό που είναι πιο αξιόπιστο. Στο Δημιουργό σου, στο σύντροφό σου, στην οικογένειά σου. Αν ενισχύσεις αυτές τις σχέσεις θα μείνεις έκπληκτος πώς θα μπορείς να αντιστέκεσαι και να αντέχεις. Και πρώτα πρώτα γιατί δεν αρχίζεις από το γάμο σου;

Μήπως έχεις την τάση να μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι πρώτα;

Αν μπορούσαμε να ξεσκεπάσουμε τη σχέση σου με τον/την σύντροφό σου, τι θα βλέπαμε όσον αφορά τον τρόπο που μιλάς στον άντρα σου, στη γυναίκα σου; Στο γάμο, είναι σωστό και σοφό να σκέφτεσαι πρώτα … μετά να σκέφτεσαι πάλι… και ύστερα να λες αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Για παράδειγμα, ας πού- με ότι ο άντρας σου ξέχασε να βγάλει τα σκουπίδια μια φορά στις εκατό, ή άφησε τα ρούχα του στο πάτωμα ενώ του ζήτησες να τα κρε- μάσει ή να τα βάλει στο καλάθι με τα άπλυτα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, πριν να μιλήσεις… περίμενε. Σκέψου τι θα πεις και πώς θα το πεις. Ο σκοπός είναι να βοηθήσεις τον άντρα σου να καταλάβει τι θέλεις απ’ αυτόν. Πρώτα να σκέφτεσαι και μετά να μιλάς.

Επιδοκιμάζεις τα παιδιά σου;

Οταν κάποιος σου κάνει κάποιο κοπλιμέντο χωρίς να το περιμένεις, σου αλλάζει τη διάθεση όλη την ημέρα. Επομένως γιατί να μην κάνουμε το ίδιο κι εμείς στα παιδιά μας; Πρόσεξε τα μικρά πράγματα που κάνουν κάθε μέρα και δείξε ότι τα προσέχεις και τα εκτιμάς. Για παράδειγμα, να επαινέσεις κάποιο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του. Στον κόσμο μας σήμερα, χρειάζονται κάθε είδους ενθάρρυνση που θα μπορούσαμε να τους δώσουμε. Τόνισε και επαίνεσε την ακεραιότητά τους, την εξάρτησή τους από τους γονείς, ή ακόμη και την πιστότητά τους. Δεύτερον, φρόντισε να καταλάβει το παιδί σου ότι χαίρεστε που είναι μέρος της οικογένειας. Να βρίσκετε την ευκαιρία να τους λέτε ότι είστε πολύ χαρούμενοι που είστε η μητέρα του ή ο πατέρας του. Τρίτον, να τους επαινείτε για τη συνεισφορά τους στην οικογένεια… όπως ότι στρώνουν το κρεβάτι τους ή βοηθούν στο στρώσιμο του τραπεζιού. Και σαν γονιός, φρόντιζε να ικανοποιείς τις ανάγκες των παιδιών σου.

Ποια ήταν η τελευταία δικαιολογία του παιδιού σου;

Αν είσαι γονιός, σίγουρα έχεις ακούσει πολλές δικαιολογίες από τα παιδιά σου. Εδώ παραθέτουμε μερικές απ’ αυτές και τι μπορείς να κάνεις. Πρώτα, «Δεν είμαι έξυπνος/η». Οταν το παιδί νιώθει ότι είναι κατώτερος από τους συμμαθητές του, δεν καταβάλλει καν προσπάθειες. Βοήθησέ το να αν καλύψει τις δικές του ικανότητες και κουβέντιασε μαζί του για τις ανασφάλειες που μπορεί να έχει. Μια άλλη δικαιολογία είναι «Φοβάμαι». Μην αφήνετε το παιδί σας να φοβάται να ριψοκινδυνεύει. Δίδαξέ του να προετοιμάζεται … και μετά να δοκιμάζει. Μην ξεχνάτε ότι για να κερδίσεις πρέπει να ιδρώσεις. Μια άλλη δικαιολογία είναι: «Δεν έχω τη διάθεση να το κάνω». Μην αφήνεις την τεμπελιά να γίνει συνήθεια. Κάνε έναν πίνακα με μικροδουλειές δίνοντας κάποια κίνητρα. Δίδαξε στο παιδί σου να βάζει στόχους και στη συνέχεια να επιδιώκει να τους πετύχει.

Ξοδεύεις ξεχωριστά χρόνο με το κάθε παιδί σου;

Είναι πολύ ωραίο να κάνετε όλοι μαζί σαν οικογένεια κάποια πράγματα, αλλά τα παιδιά θέλουν τον μπαμπά και τη μαμά αποκλειστικά για τον εαυτό τους πολλές φορές. Γι’ αυτό βρες λίγο χρόνο για το κάθε παιδί σου όσο πιο συχνά μπορείς. Φρόντισε να αφιερώνεις μια ημέρα για το καθένα. Πάρτο μια μέρα έξω. Δε χρειάζεται να είναι κάτι εντυπωσιακό… να βγείτε μαζί για φαγητό, να παίξετε μαζί μπάλα πίσω στον κήπο, να περπατήσετε μαζί στα μαγαζιά. Χρησιμοποίησε τον χρόνο για να ασχοληθείς αποκλειστικά μαζί του. Ακου με προσοχή τι έχει να σου πει το καθένα. Πες τους πόσο χαίρεσαι να είσαι μαζί τους. Επαίνεσέ τους για τα πράγματα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και να είναι μοναδικά.

* Ο Σταύρος Θεοφάνους είναι κοινωνιολόγος και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν την οικογένεια, όπως γάμος, συζυγικές σχέσεις, ανατροφή και δια- παιδαγώγηση των παιδιών, διαζύγιο, κλπ. Από το 2006 και μετά δημοσιεύονται άρθρα του στην ελληνική εφημερίδα «Ομογένεια» του Σικάγου των Η.Π.Α.

Επίσης δημοσιεύονται σε εφημερίδες της Αυστραλίας, Αγγλίας και Καναδά. Τέλος, με το ίδιο πάντα θέμα, είχε εβδομαδιαίες ημίωρες ραδιοφωνικές εκπομπές με τις Ελληνικές Ωρες Σικάγου στο WEEF 1430AM. Είναι Πρόεδρος της Αδελφότητας Κυπρίων Σικάγου. Είναι συνιδιοκτήτης στο Around the Clock Restaurant and Bakery στο Crystal Lake, Illinois και συ- νιδιοκτήτης στο Theofanous Property Management Company.

bit.ly/2i2zoNY